Ekonomi

Pausad indexering av bränsleskatt

Regeringen håller igen fördyring. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Ekonomi
Motor
Ekonomi
PREMIUM

BNP-utvecklingen kommer inte att påverka drivmedelspriset nästa år heller. Regeringen och samarbetspartierna C och L har enats om att pausa den så kallade BNP-indexeringen av bensin- och dieselskatten nästa år, något som även gjordes i år.

Dock kommer fortsatt inflationen, konsumentprisindex, att påverka skattesatserna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Rekyl på Tokyobörsen

Tokyobörsen vände uppåt på tisdagen. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tokyobörsen följde uppgången på Wall Street och återhämtade sig under tisdagen efter måndagens branta fall.

Nikkei 225-index lyfte 3,1 procent under morgonen, och det bredare Topix-index steg 3,2 procent. Fraktsektorn var den största vinnaren i Tokyo efter det att Mitsui OSK Lines höjt sin halvårsprognos.

Hongkongbörsens Hang Seng går i motsatt riktning och backar svagt, ned 0,2 procent. Shanghaibörsens kompositindex ökar 0,5 procent i den sena handeln.

Taiwans Weighted index steg 0,1 procent.

Seoulbörsens Kospi-index lyfte 0,7 procent.

Ekonomi

Ett av tolv barn har skuldtyngd förälder

Nästan 177 000 barn i Sverige lever i ett hushåll där minst en förälder har skulder hos Kronofogden. Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Ekonomi
Ekonomi

Nära 177 000 barn i Sverige har minst en förälder som har skulder hos Kronofogden eller genomgår skuldsanering, enligt ett pressmeddelande från myndigheten. Det är en minskning med tre procent jämfört med i fjol, men fortfarande växer vart tolfte barn upp med skuldtyngda föräldrar.

Variationerna är dock stora mellan olika kommuner. I Lomma bor färre än ett barn av 60 i ett hushåll med minst en skuldsatt förälder. Danderyd, Täby, Hammarö och Habo hör också till kommunerna med lägst andel barn som lever i skuldsatta hushåll.

I andra änden finns Ljusnarsberg där ett av fyra barn lever i en skuldsatt familj. Även Perstorp, Grums, Skinnskatteberg och Bjuv hör till de kommuner där en större andel barn lever i familjer med skulder än genomsnittet.

Helena Wande/TT

Ekonomi

Stålverk i Hofors vätgaspionjär

Ett stycke glödgat stål formas på Ovako i Hofors. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stålbolaget Ovako bygger Sveriges största anläggning för produktion av vätgas i anslutning till bolagets verksamheter i Hofors i Gästrikland. Vätgasprojektet görs i samarbete med Volvo, Hitachi ABB Power Grids, H2 Green steel och Nel Hydrogen, enligt ett pressmeddelande. Satsningen görs även med stöd från Energimyndigheten.

Enligt bolaget blir Ovako med den nya anläggningen först i världen att värma stål med vätgas inför valsning. Satsningen består av flera delar och en tankstation för vätgasdrivna stora fordon planeras i anslutning till anläggningen.

"Vi ser den här satsningen på vätgas hos Ovako som en strategiskt viktig insats för att ställa om till ett mer fossilfritt samhälle. Vår förhoppning är att lösningen på sikt kan spridas inom stålindustrin och till andra industrier som i dag använder fossila bränslen för uppvärmning av stål", säger Klara Helstad, chef för enheten hållbar industri på Energimyndigheten, i en kommentar.

Ekonomi

Ikea öppnar småbutiker

Ikea planerar att öppna ett tiotal nya konceptbutiker runt om i landet under hösten. Arkivbild.
Foto: IKEA
Ekonomi
Ekonomi Ikea planerar att öppna ett tiotal nya specialbutiker runt om i Sverige innan året är slut. Först ut är Norrköping.

– Det handlar om ett nytt butiksformat som ska komplettera de varuhus vi redan har, säger Reza Shomali, utvecklingschef på Ikea Sverige.

Komma närmare

Det rör sig om mindre konceptbutiker där kunder ska kunna få hjälp med planering av exempelvis kök eller garderobsinredning och att beställa hem varor. Det kommer inte att finnas produkter att köpa med sig direkt.

– Det vi försöker åstadkomma med det här testet är att komma närmare våra kunder. Det handlar att komma till städer och platser där vi i dag inte har fysisk närvaro, säger Reza Shomali.

Under pandemin har förändringar i konsumentbeteenden, som ökad e-handel, accelererat. Det är den snabba förändringstakten driver på arbetet med att hitta nya sätt att nå ut till kunderna.

Ikea ser det som ett utvecklingsprojekt och att de butiker som nu öppnas till en början ses som temporära.

Efter sommaren

Det nya konceptet ska testas i köpcentrum och shoppingkvartar i ett tiotal svenska städer, varav en butik i Ingelsta Shopping i Norrköping är först ut.

– Den ska öppnas så fort som möjligt efter sommaren, förhoppningsvis i september, säger Reza Shomali.

Även om Norrköping är den enda plats som hittills är beslutad är ambitionen att övriga planerade butiker också ska öppnas före årsskiftet. Vilka andra orter som är aktuella avslöjar inte Ikea i dag.

– Det handlar om att vara på platser där människor i dag kanske upplever att det är lite långt att åka till ett Ikea-varuhus, säger Reza Shomali.

Helena Wande/TT

FAKTA

Ikea testar nya butikskoncept

Ikea planerar att öppna ett tiotal mindre butiker runt om i landet dit kunder ska kunna komma och få hjälp med sådant som planering av garderobslösningar och kök. Först ut är en butik i Ingelsta Shopping i Norrköping. Enligt Ikea rör det sig om butiker på omkring 75 kvadratmeter.

Sedan tidigare har Ikea meddelat att man öppnar fyra nya butiker i olika format i Stockholmsområdet till och med 2025. Den första av dessa som Ikea kallar en planeringsstudio, på 700 kvadratmeter, i shoppingområdet Bromma Blocks öppnar i juli 2021.

I Stockholms innerstad finns sedan tidigare en Ikea-butik specialiserad på köksinredning och planering.

Ingka Group, som driver Ikea-varuhus runt om i världen har tidigare också aviserat satsningar på butiker i centrala lägen, bland annat i Paris, och har siktet inställt på flera europeiska stadskärnor.

Källa: Ikea

Ekonomi

Så kan privatekonomin bli mer jämställd

Att kompensera den som exempelvis tar ut mer föräldraledighet eller vabb med ett sparande är något privatekonomer råder till. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Fler kvinnor än män skulle få en osäker ekonomisk situation vid en separation, visar en undersökning.
Prata om pengar tidigt i relationen, uppmanar experterna.

– Jämställd ekonomi handlar om att ge varandra lika förutsättningar, säger Madelén Falkenhäll, senior analytiker på Swedbank och Sparbankerna som har undersökt hur kvinnor och män ser på sin ekonomiska situation.

Men det råder fortsatt stora skillnader mellan kvinnors och mäns ekonomi.

Drygt hälften (52 procent) av kvinnorna uppger att de har tillräckligt hög lön för att klara sig på egen hand vid en separation. Motsvarande siffra för männen är 62 procent. Det är också en större andel kvinnor (20 procent), jämfört med runt 10 procent av männen, som skulle få svårt att bo kvar i samma område, eller behöva ändra mycket i sin levnadsstandard för att få ekonomin att gå ihop vid en separation.

Kontinuerlig dialog

För att inte hamna i en ojämlik situation, som sedan är svår att bryta, är det viktigt att prata om ekonomi tidigt i en relation, och sen fortsätta att prata om det med jämna mellanrum, anser experterna.

– Det viktigaste man kan göra när man lever i en relation är att ha en kontinuerlig dialog om ekonomin, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Sådant som man behöver ta ställning till är hur man ska förhålla sig till om man tjänar olika mycket.

– Det finns olika sätt att lösa det och man måste komma fram till något som båda kan känna sig bekväma med, säger Emma Persson.

Antingen delar man rakt av på de gemensamma utgifterna eller så fördelar man summan utifrån hur mycket man tjänar, att den som tjänar mer tar en större del av kostnaderna.

– Om den ena tjänar 20 procent mer kanske den ska ta 20 procent mer av utgifterna, säger Madelén Falkenhäll.

Men var också uppmärksam på "gråzonsutgifter" som inte är fasta kostnader men likväl behov som uppstår i hushållet och forskningsstudier visat att kvinnor har en tendens att ta mer av.

Ett gemensamt konto dit man för över sin andel och där kostnaderna dras är ett sätt att organisera ekonomin. Det öppnar upp för båda parter att ha insyn i utgifterna. Men var också öppna med inkomsterna för att kunna ha en jämlik dialog, är rådet.

Kompensera för vabb

Om det finns barn i familjen och den ena tar mer av föräldraledigheten och vabb, eller arbetar deltid för att man kommit överens om att det är bra för familjen, anser ekonomerna att den som tjänar mer bör kompensera för det i rådande stund.

Men något som många kanske inte tänker på är hur föräldraledighet, vabb och deltidsarbete inte bara påverkar inkomsten just nu utan även minskar den framtida pensionen.

– Det bör man också kompensera med ett sparande till den som har lägre inkomst. Är man gift kan den som tjänar mest föra över premiepensionsrätter till sin partner, säger Ingela Gabrielsson.

Sparande är också en viktig del i hushållsekonomin som man kan ha olika syn på. Enligt Swedbanks undersökning har nästan lika stor andel kvinnor som män, drygt 70 procent, ett sparande i aktier eller fonder. Men kvinnors kapitalinkomst från exempelvis försäljning av fastighet och utdelningar från eget företag och finansiella placeringar uppgår till omkring hälften av männens, en nivå den har legat på sedan 1995.

Både ett gemensamt och ett enskilt sparande rekommenderas för att öka den ekonomiska tryggheten för oförutsedda händelser. För det gemensamma bör man prata igenom sina sparmål och lägga upp en plan och sedan också ge varandra utrymme att spara.

– Det är viktigt att ha ett sparande för egna behov. Det handlar om att få känna sig mindre orolig. Om man går skilda vägar någon gång kanske den som är ekonomiskt svagare inte har byggt upp sin egen ekonomi, säger Ingela Gabrielsson.

Helena Wande/TT

FAKTA

Fakta: Rapporten kvinnors privatekonomi 2021

Kvinnors inkomster från arbete ökar snabbare än männens men uppgår fortfarande bara till 77 procent av männens inkomster. I dagens takt är kvinnor i kapp till år 2080.

Åtta av tio kvinnor säger att de är trygga i sin nuvarande situation. Men bara drygt hälften (52 procent) har en tillräckligt hög lön för att klara sig på egen hand vid en separation. För männen är motsvarande siffra 62 procent.

Två av tio kvinnor uppger att de skulle få svårt att bo kvar i samma område, alternativt behöva göra stora förändringar i levnadsstandarden vid en separation. Bland männen handlar det om en av tio.

Men drygt fyra av tio uppger att de har ett sparande som skulle vara till hjälp vid en separation. Det är ungefär samma andel som för männen.

Dock är det få som uppger att de har så dålig ekonomi att de därför inte vill separera.

Lika många kvinnor som män har ett regelbundet månadssparande (56 procent). En större andel kvinnor än män uppger att de har ett eget sparkapital (pension ej inkluderat) i spannet 0-500 000 kronor. Störst andel mellan 100 000 och 300 000 kronor. En större andel män (23 procent jämfört med 16 procent av kvinnorna) har dock ett sparkapital på över 500 000 kronor.

Källa: Swedbank och Sparbankerna

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Ekonomi

Tokyobörsen studsar tillbaka

Efter nedgång kommer uppgång, åtminstone i Tokyo den här veckan. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Efter måndagens fall återhämtade sig Tokyobörsen under tisdagens första handelstimmar. Nikkei 225-index gick upp 1,8 procent under morgonen, medan det bredare Topixindex steg 1,7 procent.

Bilindustrin hade ett stort uppsving under tidiga dagen, Nissan steg 3,5 procent, Toyota 2,9 och Honda 2,5 procent.

I Hongkong var rörelserna mindre. Hang Seng steg med mer måttliga 0,3 procent. Samma uppgång märktes vid kompositindexen i Shanghai och Shenzhen.

Ekonomi

Brasilien på väg att sälja ut eljätte

Itaipudammen, en av världens största vattenkraftverk, i södra Brasilien. Arkivbild.
Foto: Jorge Saenz/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Brasiliens kongress har gett grönt ljus för en utförsäljning av statliga eljätten Eletrobras. Kritiker varnar för att det kommer leda till allt annat än grön el.
PREMIUM

Den brasilianska statligt styrda eljätten Eletrobras kan säljas ut.

Båda kamrarna i den brasilianska kongressen har röstat igenom ett lagförslag som öppnar för att statens ägarandel går ner från dagens 51,82 procent till 45 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Stort steg mot fossilfri stålproduktion taget

Hybrits pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp. Arkivbild
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Omkring 100 ton vätgasreducerade järnsvamp har producerats vid en pilotanläggning i Luleå. Tekniken kapar cirka 90 procent av utsläppen i samband med stålproduktion.

– Det är ett enormt tekniksprång vi presenterar i dag. Det utvecklar och förändrar en tusen år gammal teknik. Klimateffekten med det här är enorm och samma sak med vår affärsutveckling, säger Martin Lindqvist, vd för SSAB, till SVT Nyheter Norrbotten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL