GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Arvsskatt löser inga verkliga problem

Publicerad 20 maj 2021 • Uppdaterad torsdag 16:04

Att återinföra arvsskatten föreslås nu från vänsterhåll i politiken, både av V och av falanger inom S. Därför är ESO-rapporten om arvsskatt, som publicerades förra veckan, intressant.

Rapporten kan sammanfattas som att den löser inga problem, vare sig verkliga eller uppfattade, delvis eftersom den inte kan ge särskilt stora skatteintäkter. Som mest när den låg på 70 procent av arven gav den skatteintäkter till staten på tre promille av BNP. Därmed kan omfördelningseffekten, vilket brukar anges som syfte, bara bli marginell.

Rapportens författare har gjort en gedigen genomgång av både svensk och internationell forskning och också tittat på de länder som fortfarande beskattar arv. Belgien är det land som får störst inkomster från arvsskatt - men ändå bara sju promille av BNP.

Omfördelningseffekten är alltså obetydlig. I rapporten konstateras att arvsskatt kanske till och med ökar ojämlikheten, eftersom skatten inte har någon betydelse för dem som redan är rika när de ärver, medan ett arv för låginkomsttagare har större betydelse och därför har arvsskatten större påverkan och snarare gör förmögenhetsfördelningen mer ojämn.

Viktiga skäl mot arvsskatt är också att det är svårt att undvika kryphål - det är nog huvudorsaken till att arvsskatt avskaffats inte bara i Sverige utan i många länder - och att den kan påverka sparandet negativt. Arvsskatt kan också ha en negativ effekt på företagande, olika beroende på utformningen.

ESO-rapporten innehåller också en skiss till hur en arvsskatt ändå skulle kunna utformas. Med en skattesats på 20 procent, ett grundavdrag på cirka enmiljon och med extra avdrag för låginkomsttagare så skulle inte skatten ge mer än cirka en miljard i skatteintäkter. Felräkningspengar i statsbudgeten.

Även om arvsskatt kan låta bra i vänsterpropagandan är den inget effektivt medel ens för de mest radikala jämlikhetsivrarna.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.