Utrikes

Spanien öppnar dörrarna för vaccinerade

Spanien välkomnar vaccinerade resenärer från den 7 juni. Bilden är från San Sebastian i norra Spanien tidigare i maj.
Foto: Alvaro Barrientos/AP/TT
Utrikes
Resor
Utrikes
PREMIUM

Spanien tillåter "alla vaccinerade" att besöka landet från och med den 7 juni, meddelar premiärminister Pedro Sanchez på en internationell turismmässa i Madrid.

Brittiska resenärer släpps dock in redan från och med måndag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Migrantbarn vittnar om trängsel och dålig mat

Många migranter fortsätter att ta sig till USA:s gräns mot Mexiko. Bilden är från ett tillfälligt boende i Texas.
Foto: Gregory Bull/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Trängsel, dålig mat, brist på rena kläder och depression drabbar ensamkommande barn som förs till tillfälliga boenden i USA, enligt 17 vittnesmål som lämnats in till domstol.

Barnen som vittnar är mellan 9 och 17 år och kommer från länder som Guatemala, Honduras och El Salvador. Vissa berättar att de har hållits i månader i tillfälliga akutboenden som den amerikanska regeringen ansvarar för.

"Maten är fruktansvärd", skriver en 13-årig flicka från Honduras. "I går fick vi hamburgare men jag kunde inte äta den eftersom brödet luktade illa. Jag äter bara isglass och juice eftersom det är den enda mat jag litar på."

Regeringen har snabbt fått uppföra boenden för att hantera en kraftig ökning av ensamkommande barn vid gränsen mellan USA och Mexiko. I nuläget är omkring 14 500 ensamkommande barn i händerna på USA:s hälso- och socialdepartement.

Utrikes

Sydney förlänger munskyddskrav inomhus

Sydneyborna får bära munskydd ett tag till. Bilden är dock från Melbourne. Arkivbild.
Foto: James Ross/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Australiens mest folkrika delstat New South Wales (NSW) rapporterar tio nya fall av covid-19 där de drabbade har smittats lokalt. Myndigheterna förlänger nu kravet på att bära munskydd i storstaden Sydney med en vecka.

Åtta av de tio personerna tillhör samma hushåll som personer som tidigare konstaterats smittade, och befann sig redan i karantän.

– Det är utan tvekan så att vi är allt mer bekymrade, med tanke på det ökade antalet fall, men givet hur otroligt smittsamt viruset är förväntade vi oss att de familjemedlemmar som redan hade isolerat sig sannolikt skulle få viruset, säger Gladys Berejiklian, regeringschef i NSW.

Munskyddskravet i Sydney gäller inomhusmiljöer.

Strikta gränskontroller, omfattande testande, och hårda restriktioner har gjort att pandemin har haft ett väldigt lindrigt förlopp i Australien, med 25 miljoner invånare, jämfört med de flesta jämförbara länder. Drygt 30 000 personer har smittats och 910 har avlidit.

Utrikes

Torka och värme ökar brandrisk i Kalifornien

Den så kallade Willow-branden har svept in området nära Big Sur i Kalifornien i rök.
Foto: California Interagency Willow Fire Incident/AP/TT
Utrikes
Utrikes Historisk torka i kombination med extrem värmebölja gör att västra USA står inför ännu en potentiellt förödande brandsäsong. Redan nu kämpar hundratals personer med att släcka en brand nära Big Sur i Kalifornien.

Förra året härjade bränder på omkring 1,6 miljoner hektar mark i Kalifornien. Nu varnar räddningstjänsten för att de extremt torra förhållandena i delstaten kan innebära att ytterligare ett potentiellt förödande år väntar.

– Vi väntar oss en dålig brandsäsong, säger Erik Scott, talesperson för Los Angeles Fire Department, till mediebolaget CNN.

– Främst av tre anledningar: torkan, klimatförändringarna och att människor flyttar in i gränslandet mellan vildmark och städer.

Utbredd torka

Värmeböljan som nyligen sänkte sig över stora delar av den amerikanska västkusten ökar oron för att även små bränder kan komma att bli svåra att kontrollera. Torka råder dessutom i hela Kalifornien, Oregon, Utah och Nevada.

I södra Kalifornien har brandsoldater nyligen genomfört en tre dagar lång övning för att verkligen vara redo för det som väntar.

– Just nu är det torrt och antändligt på en nivå som vi brukar väntas oss i augusti, säger Amanda Munsey, talesperson för en avdelning inom Kaliforniens brandbekämpningsmyndigheter, till The Guardian.

– Det är alarmerande, men bortom vår kontroll. Så vi måste förbereda oss bäst vi kan.

Munkar rycker in

Redan har 46 bränder härjat över 190 000 hektar i elva delstater, enligt National Interagency Fire Center.

I Kalifornien har temperaturen sjunkit något efter den extrema hettan. Men hundratals personer kämpar fortfarande med att släcka en brand som bröt ut i Monterey-området i torsdags. Det är en stor utmaning att få lågorna under kontroll i det bergiga kustområdet söder om Big Sur, där en campingplats såväl som ett buddhistiskt tempel har evakuerats. Några munkar stannade för att hjälpa till med släckningsarbetet.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Några orsaker till Kaliforniens bränder

Varmt och torrt är idealiska förhållandena för skogs- och markbränder. Den typen av väder blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna.

I Kalifornien är det flera klimatrelaterade faktorer som bidrar till att brandsäsongerna blir längre och mer allvarliga.

Sedan början av 1970-talet har delstaten blivit omkring 1,4 grader varmare under den varma säsongen, vilket gör att marken har blivit torrare. Det gör att det brinner mer aggressivt. Många träd har dött av torkan och beskrivs som ett lättantändligt fundament.

Mindre snölager i bergen, tidigare snösmältning på våren och högre vår- och sommartemperaturer sammanfaller med ökningen av skogsbränder, enligt delstatens brandmyndighet Cal Fire. Det har förlängt brandsäsongen.

Källa: TT

Utrikes

Hongkongs ledare i ny attack mot medier

Hongkongs ledare Carrie Lam.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Utrikes
Utrikes Snaran kring Hongkongs fria medier dras åt mer och mer.
Den största prodemokratiska tidningen håller på att kvävas och överlever kanske inte veckan. Nu varnar Hongkongs ledare Carrie Lam pressen för att ägna sig åt "omstörtande" verksamhet.

Medier i Hongkong får gärna kritisera regeringen, men till en viss gräns, slår Hongkongledaren Carrie Lam fast.

– Om det finns ett uppsåt att organisera aktiviteter som anstiftar till att omstörta regeringen är det en annan sak, säger hon på en presskonferens, enligt nyhetsbyrån AFP.

Förra veckan frös myndigheterna tillgångarna för Hongkongs största prodemokratiska tidning Apple Daily, med hänvisning till den hårt kritiserade nationella säkerhetslagen som baxades igenom av regimen i Peking i fjol. Pengarna håller på att ta slut och tidningen väntas lägga ned arbetet redan i veckan.

Till skillnad från Fastlandskina, där medier till största delen är statsägda och föremål för stark censur, har Hongkong åtnjutit en relativt omfattande press- och yttrandefrihet sedan överlämnandet från Storbritannien 1997.

De senaste åren har dock den kinesiska regimens grepp om staden hårdnat. Den nationella säkerhetslagen anses av många bedömare vara spiken i kistan för det fria Hongkong.

Utrikes

HRW uppmanar FN att agera om Nicaragua

En affisch som lyfter fram president Daniel Ortega och hans fru och vicepresident Rosario Murillo som kandidater till valet i november. De senaste veckorna har Ortegas regering intensifierat sin kampanj mot oppositionen.
Foto: Miguel Andres/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) uppmanar FN att agera för att få slut på de många gripandena och omfattande trakasserierna mot oppositionspolitiker i Nicaragua.

Landet och dess president Daniel Ortega har fått hård internationell kritik för gripanden av 17 oppositionella i juni, däribland fyra andra potentiella presidentkandidater.

HRW skriver i en rapport att "de allvarliga brotten mot mänskliga rättigheter mot (regeringens) kritiker ser ut att vara en del av en bredare strategi för att få bort politiskt motstånd, kväva oliktänkande och bana vägen för en fjärde mandatperiod för Ortega" och att de förhindrar fria val.

Regeringen hävdar att de fängslade politikerna finansieras av USA för att störta Ortega – men kritiker menar att det bara är ett sätt att hindra dem från att ställa upp i presidentvalet i november.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Ökat intresse för att investera i aktier bland unga

www.lotsia.se

Sedan pandemin slog till har världen inte varit sig lik. Hela städer, samhällen och länder har varit tvungna att förändra sina beteenden bara för att klara av att leva med och hantera detta förödande virus som nu har härjat i över ett års tid. Det har varit allt annat än lätt, och det är inte många som kommer komma ur detta helskinnade. Något som dock fått ett rejält uppsving sen pandemin slog till är vår värld online, det vill säga allt som finns att tillgå på nätet och som tillhör kategorin ”digitalt”. Detta har i sin tur lett till att allt fler skaffat sig nya intressen relaterat till bland annat ekonomi.

En kategori inom just detta område, som vuxit sig allt större under de senaste åren, är intresset för investeringar. Närmare bestämt för investeringar i aktier, och det främst bland unga.

Tillgängligheten online öppnar nya dörrar och möjligheter

En fördelaktig egenskap som en stor del av den yngre generationen besitter, det inte minst på grund av att de fötts in i och vuxit upp med den digitala världen, är tron om och förhoppningen på att i princip alla har möjligheten att göra allt. Och det utan att det bara används som ett uttryck för att skapa samhörighet.

Många unga är idag otroligt företagsamma, de kommer på nya idéer, tar tillvara på minsta lilla chans de får och ser inga hinder i att gå sin egen väg. Trots att detta till mångt och mycket kommer från att det idag är möjligt att göra i princip allt via nätet så är detta något som känns lovande för framtidens samhällsbestånd.

Aktier har aldrig tidigare varit så aktuellt

Något som väldigt många intresserat sig för nu när vi varit så begränsade i ”vårt riktiga liv” är just investeringar och sparande online. Här är framförallt investeringar i aktier en kategori som vuxit och blivit otroligt omtalat bland unga.

Tänker man efter är det inte så konstigt, för i dessa tider har i princip alla haft möjligheten att göra bra affärer på börsen. Trots att marknaden har svängt en hel del finns det tydliga tecken på att de allra flesta aktier har tagit en rejäl sväng uppåt. Detta har i sin tur gjort att fler intresserat sig för att kunna ”tjäna pengar på aktier”.

Mycket som talar för att det kan gå bra

Visst är det bra att unga tar saken i egna händer och engagerar sig i saker som kan bidra till en bra ekonomi på sikt. Men samtidigt är det viktigt att man kommer ihåg att detta enorma intresse som skapats på senaste tiden kommer från att det under senaste tiden varit ”relativt enkelt” på marknaden – många har kunnat tjäna pengar utan att ha särskilt stor kunskap.

Att det är så enkelt att handla och göra bra affärer beror också på den tillgänglighet av information som finns att tillgå online idag. Självklart är det något som underlättar för alla unga som vill investera och spara på egen hand.

Bara en sådan sak som att du när och var som helst kan jämföra olika handelsplattformar, exempelvis Avanza eller Nordnet, mot varandra innebär att åtkomsten är större än vad den någonsin varit tidigare. Och detta både på gott och ont.

Marknaden har tagit det lite för långt

En rätt riskfylld följd av denna marknad som vi har kunnat ta del av under de senaste åren, framförallt sen pandemin slog till, är att det ökade intresset för aktieinvesteringar kan gå lite för långt.

Bland unga har det till och med gått så långt att vissa tar snabblån för att kunna investera. För de som är nya på bollen och som kanske inte själva har så mycket pengar att ta av, eller som har läst om något i stil med att ”nu är tiden för att bli rik på aktier”, kan det vara väldigt lätt att bli lurad till att låna pengar för att kunna vara med. Förhoppningsvis får just det en ändring snart.

Utrikes

Australisk protest mot FN-varning om barriärrevet

Stora barriärrevet utanför Australiens östra kust är hotat. Arkivbild.
Foto: Australian Institute of Marine Science/AP/TT
Utrikes
Utrikes Unesco vill sätta upp Stora barriärrevet på sin lista över hotade världsarv. Det har väckt ont blod i Australien, som protesterar mot FN-organets beslut.

Att klimatförändringar och ökade havstemperaturer hotar barriärrevet, världens största korallrev, har konstaterats i flera undersökningar.

Unesco övervägde redan 2015 att sätta upp Stora barriärrevet på listan, men avstod då, trots att man konstaterade att framtidsutsikterna såg dystra ut. Sedan dess har läget förvärrats och bedömningen "dåligt" har ändrats till "mycket dåligt".

– Stora barriärrevet är det bäst skötta revet i världen och den här rekommendationen har gjorts utan en förstahandsundersökning och utan den senaste informationen, säger Australiens miljöminister Sussan Ley, enligt Sydney Morning Herald.

"Politiskt motiverat"

Ley hävdar att den federala regeringen och delstaten Queensland tillsammans har satsat över motsvarande 20 miljarder kronor på att skydda revet och dess miljö och vattenkvalitet.

Enligt Ley skapar barriärrevet 60 000 jobb inom turismnäringen, vilka skulle hotas i och med FN-varningen. Ley säger att hon och utrikesminister Marise Payne har kontaktat Unescos generaldirektör Audrey Azoulay för att uttrycka sin besvikelse – och hävdar att beslutet är politiskt färgat och att Kina ligger bakom.

Länderna har diplomatiska och ekonomiska bråk, om såväl den gigantiska kinesiska infrastruktursatsningen "Nya Sidenvägen", som kinesiska strafftullar på australiskt vin.

– Beslutet är dåligt. Det är självklart politiskt motiverat, säger Ley.

Hon syftar på att ordföranden i den kommitté som beslutar om världsarven heter Tian Xuejun och är Kinas vice utbildningsminister. Enligt Ley har Kina stor makt inom flera av Unescos kommittéer.

Beslut i juli

Miljögrupper i Australien ställer sig dock helt på Unescos sida.

– Rekommendationen är klar och säger otvetydigt att Australiens regering inte gör tillräckligt för att skydda våra största naturtillgångar, i synnerhet inte mot klimatförändringarna, säger Richard Leck, ansvarig för havsfrågor i Australien för Världsnaturfonden WWF, till nyhetsbyrån Reuters.

Beslutet om klassificeringen av Stora barriärrevet tas nästa månad, under ett möte i Kina.

Martin Yngve/TT

Utrikes

Expolis i ledartröja i New Yorks borgmästarval

Eric Adams har seglat upp som favorit i kampen om borgmästarposten.
Foto: Mary Altaffer/AP/TT
Utrikes
Utrikes Han har varit polis i 22 år och skrivit historia som stadsdelen Brooklyns första svarta ledare.
Nu har Eric Adams seglat upp som favorit i kampen om borgmästarposten i "The Big Apple".

– Ingen kan ifrågasätta mitt engagemang när det gäller att få slut på våldet i staden, dundrade Adams i en valdebatt nyligen.

Till skillnad från sina mer progressiva demokratiska partikamrater och många aktivister i proteströrelsen Black lives matter vill Adams inte minska polisens budget. Hans recept lyder: fler poliser på gatorna.

– När man börjar minska på budgeten, då försvinner ju polisen på hörnet, sade han nyligen enligt Business Insider och hävdade samtidigt att få svarta New Yorkbor egentligen vill att polisen får mindre resurser.

Kriminalitet viktigast

Brottslighet och gatuvåld är den fråga som New Yorkbor framhåller som viktigast när de nu går till primärval inför höstens borgmästarval. Detta trots att New York är ett av de områden i USA som drabbats värst av pandemin och en stad i stort behov av ekonomisk omstart.

Parallellt har mord och skottlossningar ökat dramatiskt. Public servicekanalen NPR rapporterade nyligen att antalet skjutningar i staden är 77 procent högre än vid samma tid i fjol.

Mot den bakgrunden kan 60-årige Adams dra fördel av sin bakgrund som frispråkig polis, delstatssenator och vald ordförande i Brooklyns stadsdelsnämnd.

Under valkampanjen har han ofta berättat historien om hur han som 15-åring greps för att ha inkräktat på privat område – och slogs av polis i häktet. Det sägs ha motiverat honom att vilja bli polis och förbättra kåren inifrån. Som vuxen var han bland annat med och grundade organisationen "100 svarta poliser som bryr sig".

Och i förra veckan fick Adams kampanj officiellt stöd av Terrence Floyd, bror till George Floyd som dödades vid ett uppmärksammat brutalt polisingripande i Minneapolis i fjol.

Matteentusiast och aktivister

Men startfältet är brett, valkampanjen smutsig och det är långt ifrån säkert att Eric Adams tar hem primärvalet, trots övertaget i opinionsmätningarna.

De främsta konkurrenterna är Kathryn Garcia, som tidigare varit renhållningskommissionär och under pandemin höll i det program som hjälpte behövande med livsmedel, samt Andrew Yang som är entreprenör, matematikentusiast och tidigare presidentaspirant.

Yang ledde under en period i mätningarna. I söndags visade han och Garcia upp en enad front mot Adams då de framträdde tillsammans – efter att Garcia inlett dagen med kampanjyoga på Times Square, rapporterar tidningen The New York Times.

Bland de mer vänsterorienterade kandidaterna finns Scott Stringer, som är revisionschef i det nuvarande stadsstyret samt Dianne Morales, som lett hjälporganisationer inriktade på unga och fattigdomsbekämpning. Advokaten och människorättsaktivisten Maya Wiley har också skapat rubriker – och kampanjade genom att rocka rockring i stadsdelen Lower East Side i söndags.

Giulianis stöd?

Den nuvarande borgmästaren, demokraten Bill de Blasio, har redan suttit två mandatperioder och kan därför inte väljas om.

Under tisdagen håller även Republikanerna primärval, men det är osannolikt att partiets kandidat vinner borgmästarvalet eftersom New York anses vara ett demokratiskt fäste.

Stadsborna har dock röstat fram karismatiska republikanska borgmästare. En namnkunnig sådan är Rudy Giuliani, som styrde staden under terrordåden den 11 september 2001 och senare blev rådgivare till dåvarande presidenten Donald Trump. Giuliani har, något motvilligt, gett visst stöd till Eric Adams. På tv-kanalen CBS fråga om vilken demokratisk aspirant han tycker bäst om svarade han:

– Adams pratar åtminstone om att få ner brottsligheten.

Sedan lade Giuliani snabbt till att han tänker rösta på Curtis Sliwa, republikansk radiopratare och grundare av den brottsförebyggande organisationen Guardian Angels.

Republikanernas primärval står främst mellan Sliwa och entreprenören Fernando Mateo.

Resultat kan dröja

Eric Adams var snabb med att svara på den tidigare borgmästarens utspel.

– Jag behöver inte – inte med stora bokstäver – Giulianis stöd och jag vill inte ha det, sade han.

Så återgick han till ett intensivt kampanjande som i söndags bland annat innefattade gudstjänst i en kyrka i Brooklyn och en picknick.

New York har inför primärvalen infört ett nytt valsystem där väljarna kan ranka upp till fem kandidater. Det anses komplicerat och farhågor om lågt valdeltagande har luftats. Det kan också leda till att valresultatet dröjer till den 12 juli, enligt medier.

Tina Magnergård Bjers/TT

De demokratiska borgmästaraspiranterna Andrew Yang och Kathryn Garcia kampanjar i New York.
De demokratiska borgmästaraspiranterna Andrew Yang och Kathryn Garcia kampanjar i New York.
Foto: Brittainy Newman/AP/TT
Advokaten, människorättsaktivisten och borgmästaraspiranten Maya Wiley i New York.
Advokaten, människorättsaktivisten och borgmästaraspiranten Maya Wiley i New York.
Foto: Kathy Willens/AP/TT
Den republikanske borgmästaraspiranten, radiovärden och grundaren av den brottsförebyggande organisationen Guardian Angels Curtis Sliwa. Bredvid honom står ordföranden för Manhattans Republikanska parti Andrea Catsimatidis samt exborgmästare Rudy Giuliani.
Den republikanske borgmästaraspiranten, radiovärden och grundaren av den brottsförebyggande organisationen Guardian Angels Curtis Sliwa. Bredvid honom står ordföranden för Manhattans Republikanska parti Andrea Catsimatidis samt exborgmästare Rudy Giuliani.
Foto: Kathy Willens/AP/TT

FAKTA

Fakta: New York

Staden New York i delstaten New York är USA:s folkrikaste stad. 2019 hade den 8,3 miljoner invånare. I storstadsområdet New York bor 18,8 miljoner människor.

Staden består av fem boroughs, ungefär som kommuner eller stadsdelar. De är Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens och Staten Island.

Avgående borgmästare är demokraten Bill de Blasio som styrt staden sedan 2014. Hans mandatperiod löper ut vid årsskiftet och därför ska en ny borgmästare väljas den 2 november.

New Yorks symbol är ett äpple, men kända platser som skyskrapan Empire State Building och statyn Frihetsgudinnan associeras också med New York. Borgmästaren residens är den gula villan Gracie Mansion från 1799, som ligger vid 88th street och East End avenue.

Källa: US Census Bureau, 50states.com med flera

Utrikes

FN: Fler än 8 500 barnsoldater i världen

På bilden syns tidigare barnsoldater i Sydsudan som fått hjälp av FN att lämna soldatlivet. Arkivbild.
Foto: Sam Mednick/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Under förra året tvingades drygt 8 500 barn att delta som soldater i krig och väpnade konflikter runt om i världen, visar FN:s generalsekreterare António Guterres årliga rapport till säkerhetsrådet om situationen för barn i väpnade konflikter.

Sammanlagt utsattes 19 379 barn för olika brott i 21 konflikter som pågick under 2020, däribland dödade, lemlästning, sexuellt utnyttjande, bortförande eller rekrytering till stridande förband, nekande av vård eller attacker riktade mot skolor och sjukhus.

Nästan 2 700 barn dödades och 5 748 skadades.

De flesta förbrytelserna mot barn begicks i Somalia, Kongo-Kinshasa, Afghanistan, Syrien och Jemen, enligt rapporten.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL