Annons

Så förvandlas fjällorterna på sommaren

Traditionella vintersportområden som Åre, Sälen och Tänndalen lockar allt fler turister sommartid. Nu växlar fler skidorter upp, exempelvis med nya cykelsatsningar.
Publicerad 23 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Orsa Grönklitt lockar med skidåkning på vintern och bland annat cykling och vandring på sommaren.
Orsa Grönklitt lockar med skidåkning på vintern och bland annat cykling och vandring på sommaren.Foto: Orsa Grönklitt

Den moderna sexstolsliften är uppe på kalfjället i Tänndalen på bara några minuter. På vintern är liftåkarna utrustade med skidor, men så här års är det vandringsskor eller cykel som gäller. Uppe på toppen finns flera olika leder att välja mellan, alltifrån enkla vandringsstigar och cykelleder för nybörjarna till utmanande cykelstigar i skogen.

Tänndalen är en del av Funäsfjällen i Härjedalen, ett område med en lång tradition av turism. Här finns bland annat Sveriges första fjällhotell, Fjällnäs, som öppnade 1882 och lockade det man då kallade "luftgäster", som ville andas den rena fjälluften. I dag förknippas Funäsfjällen ofta med vinter och skidåkning – i området finns kända skidorter som Funäsdalen, Ramundberget och Tännäskröket – men på senare år har Funäsfjällen blivit ett populärt resmål även under barmarkssäsongen. Förra sommaren ökade Tänndalen omsättningen med 230 procent.

Annons

–  Tidigare hade vi stängt på sommaren, men vår satsning på liftburen cykling har gjort att vi numera har två säsonger att stå på, säger anläggningschefen Rasmus Bent.

Intresset för fjällcykling växer stort.
Intresset för fjällcykling växer stort.Foto: Skistar

Han tog över anläggningen i december 2019, ett par månader innan pandemin skakade om resebranschen och fick landets skidanläggningar att stänga tidigare än planerat.

–  Vi tvingades säga upp all extrapersonal och varsla eller permittera hälften av den ordinarie personalen förra våren. Men sedan fick vi nya idéer som ledde till nya aktiviteter och tidernas bästa sommar.

Inför årets sommarsäsong har Tänndalen fortsatt att utveckla cykelutbudet med nya leder och ett nytt teknikområde där alla cykelentusiaster kan träna balans, hopp och andra färdigheter.

Det investeras i nya leder och växer fram nya aktiviteter, vilket leder till en positiv spiral.

Närbelägna Ramundberget och Funäsdalen har också satsat stort på cykel de senaste åren och tillsammans med Tänndalen erbjuder de numera 42 mil cykelleder.

Funäsfjällen är långtifrån de enda som har fått hjulen att rulla snabbare tack vare sommarens cykelturism. Ett annat exempel är Järvsö i Hälsingland. År 2010 invigdes Järvsö Bergscykelpark, med flera olika markerade mountainbikeleder. Sedan dess har Järvsö utvecklats till en av landets populäraste cykeldestinationer.

Vid sidan av bergscyklingen finns även ett cykelanpassat hotell med tillhörande bistro, en så kallad pumptrackbana och flera leder i skogen. Nu ska tolv miljoner kronor investeras i ett nytt nätverk av cykelleder i Järvsöskogarna som kommer att utöka cross country-kartan med sex mil.

Forsränning är en av de mer utmanande sommaraktiviteterna i svenska fjällen.
Forsränning är en av de mer utmanande sommaraktiviteterna i svenska fjällen.Foto: Destination Järvsö

Traktens största nyhet i sommar är Camp Järvsö, en tränings- och boendeanläggning vid en gammal Hälsingegård en dryg mil öster om Järvsö. Den invigs i mitten av juni och lockar, förutom med cykling, också med yoga, löpning, gym, klättervägg, gymnastikhall, fotbollsplan och en mindre friidrottsarena. Bland delägarna finns Järvsöborna och friidrottsprofilerna Carolina och Patrik Klüft, som också ska vara med och utveckla aktiviteterna.

Paret Klüft är inte de enda idrottsprofilerna som har anlitats för att få nya besökare till fjällen. Skistar, som driver flera anläggningar i Åre, Sälen, Vemdalen och Norge, arrangerar numera träningshelger med kända idrottare som Jenny och Susanna Kallur, Maria Pietilä Holmner och Emil Jönsson Haag.

Vandring i fjällen står högt upp på mångas önskelista inför sommaren.
Vandring i fjällen står högt upp på mångas önskelista inför sommaren.Foto: Skistar
Annons

Inför årets sommar har Skistar också lanserat en rad nya aktiviteter. I både Sälen och Åre har det anlagts nya cykelleder och klätterparker med höghöjdsbanor och ziplines, äventyrliga linbanor.

De offensiva satsningarna och det ökade resandet till fjällen sommartid kan delvis förklaras av coronapandemin.

–  Redan före såg vi ett ökat fokus på hälsa, utomhusaktiviteter och friluftsliv och de trenderna har förstärkts av pandemin, säger Robert Pettersson, verksamhetsledare vid turismforskningscentret Etour på Mittuniversitetet i Östersund.

Han semestrar ofta i Vemdalen och har själv märkt av vintersportorternas uppsving sommartid.

–  Vemdalen slog all time high förra sommaren och flera andra destinationer i Jämtland och Härjedalen hade en bra sommar. Det investeras i nya leder och växer fram nya aktiviteter, vilket leder till en positiv spiral. Under många år har vi haft en växande storstadsturism, men nu ser vi det omvända: storstadsbor som söker sig till mindre och mer perifera destinationer.

Robert Pettersson tror att det är en trend som är här för att stanna:

–  Det är många som har upptäckt Sverige som resmål under pandemin och även efter att gränserna har öppnat kommer det sannolikt att dröja innan folk vill resa utomlands igen.

Annika Goldhammer/TT

Några av sommarens fjällnyheter

+ Järvsö

Camp Järvsö invigs den 13 juni, med boende, restaurang och en uppsjö av olika träningsformer. Den 14 augusti arrangeras Järvsö Gårdstramp, ett tillfälle att kombinera cykling med besök på traktens kulinariska besöksmål.

+ Tänndalen

Den 1 juli öppnar en ny cykelstig och ett nytt stort cykelteknikområde för hela familjen.

+ Sälen

I Lindvallen byggs nya cykelleder i skogen och på fjället, en ny höghöjdsbana samt en så kallad pumptrackbana – cykelslinga med gupp och svängar. I Lindvallen anläggs också en äventyrsgolfbana med nio hål och två padelbanor med utsikt över fjället.

+ Åre

Nya cykelleder och en ny höghöjdsbana bland trädtopparna i Björnen. Vandringsutbudet ska också utvecklas. I Duved byggs ett stort sportcenter med fem padelbanor, en tennisbana samt gym. Planerad öppning är den 1 september.

+ Orsa Grönklitt

Här satsas det också stort på cykel. Förra sommarens flowtrail, en cykelled med enklare hopp och nivåskillnader, utökas med en teknikbana och teknikområde.

+ Lofsdalen

Lofsdalen storsatsar på fjällcykling och den befintliga cykelparken utvecklas med nya leder, bland annat en kulturhistorisk cykel- och vandringsled som tar besökaren genom Lofsdalens historia.

+ Vemdalen

Vemdalens vandringshelg utökas med två olika weekendpaket, ett den 12-15 augusti för vana vandrare och ett den 5-8 augusti för nybörjare.

+ Isaberg

Även småländska Isaberg satsar stort på cykel. Bland årets nyheter finns en ny cykelled, en barnhinderbana och en höghöjdsbana med zipline.

Fettjeåfallet i Klövsjö är ett populärt utflyktsmål i Vemdalen.
Fettjeåfallet i Klövsjö är ett populärt utflyktsmål i Vemdalen.Foto: Karl Vertegård/Destination Vemdalen

Annons

Vintertid tar sig de flesta nedför på skidor i Järvsö, men på sommaren går det också att klättra uppför.
Vintertid tar sig de flesta nedför på skidor i Järvsö, men på sommaren går det också att klättra uppför.Foto: Destination Järvsö

Fiske är en av sommarens aktiviteter i Vemdalen.
Fiske är en av sommarens aktiviteter i Vemdalen.Foto: Karl Vertegård/Destination Vemdalen
Tänndalen har en rad lättillgängliga cykelleder i fjällen.
Tänndalen har en rad lättillgängliga cykelleder i fjällen.Foto: Tänndalen

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons