Annons

Risk för magsjuka vid picknick i hagen

Publicerad 26 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Det är härligt med en sommarpicknick – men undvik att äta på djurens betesmarker.
Det är härligt med en sommarpicknick – men undvik att äta på djurens betesmarker.Foto: Shutterstock

Under sommaren tillbringar fler än vanligt sina dagar på landsbygden, och vissa kanske också träffar på betesdjur som kor, får och hästar. Men förlägg inte din picknick just i hagen, råder Jordbruksverket. Där är det nämligen större risk att du får i dig ehec-bakterier och andra magsmittor som kan finnas hos djur. Enligt myndigheten bör man också alltid tvätta händerna noga före måltider och efter kontakt med djur, samt inte dricka opastöriserad, icke värmebehandlad, mjölk. (TT)

"Den är väldigt tacksam att jobba med. Man kan äta den rå, den kan vara helt mjuk och mosas och den kan vara mitt emellan, al dente."

Kocken Jonathan Knoll hyllar rotsellerin i det danska matprogrammet "Grönsaks-tv", som just nu sänds i SVT. (TT)

Jonathan Knoll.
Jonathan Knoll.Foto: Sarah Brik Jensen/DR
Veckans tips

Råkade du brygga för mycket kaffe i morse? Kasta inte slatten! I stället kan den frysas ner i iskuber. När du samlat på dig några bitar i frysen blir de goda att göra iskaffe av, skriver Instagramkontot "Ekotipset" som även tipsar om att hälla dem i ett glas, tillsätta mjölk och sirap och låta isen smälta lite. Resultatet blir en perfekt dryck för varma sommardagar. (TT)

Kaffe i isform.
Kaffe i isform.Foto: Michael Ahanov/Shutterstock
Visste du att...

... bananskal kan användas i viss mat, till exempel curryrätter? Tv-kocken Nigella Lawson förvånade många när hon gjorde just detta i höstas i BBC-programmet “Cook, eat, repeat”, skriver The New York Times. Men faktum är att omogna bananskal sedan länge förekommer som ingrediens i bland annat de indiska och bengaliska köken. De ger en subtilt blommig smak efter att de tillagats. "Om du utan att veta tvingas gissa vad de uppskurna bananskalsbitarna är, är sannolikheten stor att du tror att det rör sig om ett slags aubergine", skriver Lawson till tidningen. (TT)

Bananskal i grytan kan bli en höjdare.
Bananskal i grytan kan bli en höjdare.Foto: Shutterstock
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons