Annons

Bussen som sände Sveriges VM

Ola Jonsson har det perfekta stället för att njuta av sommarens EM-slutspel i fotboll: Sveriges Televisions gamla sändningsbuss från fotbolls-VM i Sverige 1958 – En Mercedes-Benz 321.
Publicerad 29 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Att bussen är högerstyrd underlättar på smala grusvägar. Saknaden av styrservo är förstås ett minus. Den sexcylindriga förkammardieseln på 110 hk är stark, men inte snabb.
Att bussen är högerstyrd underlättar på smala grusvägar. Saknaden av styrservo är förstås ett minus. Den sexcylindriga förkammardieseln på 110 hk är stark, men inte snabb.Foto: Thomas Sjölund

Ola Jonsson, från Vannsätter utanför Söderhamn, köpte bussen i juni 1997, mer eller mindre av en slump. Han var på en kurs i Nyköping. I en paus satt han och bläddrade i dåtidens stora annonsorgan, Gula Tidningen.

–  Bussen fanns till salu i Vallentuna och jag blev intresserad. Mest för att det var en Mercedes och jag letade efter just en sådan att ha som husbil. Att den varit OB-buss vid vårt fotbolls-VM var en glad överraskning, säger Ola.

Dekalen med Sveriges Radios logotyp har Ola Jonsson låtit tillverka, och lagt till "F.D." för "före detta".
Dekalen med Sveriges Radios logotyp har Ola Jonsson låtit tillverka, och lagt till "F.D." för "före detta".Foto: Thomas Sjölund
Annons

OB står för Outdoor Broadcasting, det vill säga att sända radio eller tv utanför en studio.

Ola Jonsson slog till och köpte bussen, och trots att den inte hade rullat på fem–sex år lyckades han köra den de 25 milen hem.

Med fordonet följde ett exemplar av MB-Journalen, en klubbtidning för Mercedes-Benz Klubben Sverige. I den fanns en artikel skriven av de tidigare ägarna, ett par som hade köpt bussen 1982. När de hittade den tillhörde den ett filmproduktionsbolag som hade låtit ett båtvarv utrusta den till husbil.

Inredningen i bussen är gjord av ett båtvarv på uppdrag av filmproduktionsbolaget, som då ägde bussen.
Inredningen i bussen är gjord av ett båtvarv på uppdrag av filmproduktionsbolaget, som då ägde bussen.Foto: Thomas Sjölund

Så här skrev de i klubbtidningen:

”Bussen hade inköpts från Sveriges Radio för att användas vid filminspelning utomhus och med möjlighet till övernattning”.

Ola Jonsson blev nyfiken. Han ville veta mer om bussens historia och hörde av sig till Sveriges Television.

–  Jag fick tipset att kolla med Gert Engström (1918–2002), som då var chef för Aktuellt och OB-sektionen. Han berättade att OB-bussen fanns avbildad i ”Boken om TV” som han hade varit huvudredaktör för. Gert berättade också att bara utrustningen för de två bussarna, som köpts in samtidigt, hade kostat totalt en miljon kronor, säger han.

VM-souvenir i form av en bordsduk med samtliga deltagande lag. Sverige representeras av Gunnar ”Il professore” Gren.
VM-souvenir i form av en bordsduk med samtliga deltagande lag. Sverige representeras av Gunnar ”Il professore” Gren.Foto: Thomas Sjölund

Ola fick även reda på att kamerorna som funnits i bussen hade skänkts till Lennart Hyland-museet i Tranås som invigdes 1995 – och upphörde redan 1997. Där slutar spåren efter dem. Men han har samlat på sig annat smått och gott med koppling till turneringen, som en duk, ölglas och fotografier.

Nu har han njutit av sin buss i snart 25 år. Under den tiden har fordonet fungerat fint och varit till stor glädje som husbil på Olas fisketurer. Det enda missödet han har råkat ut för är en sprucken kolv. En Mercedesfabrik i Tyskland kunde göra en ny för 5 000 kronor – men då var han tvungen att beställa sex stycken. Det blev på tok för dyrt och han fick tänka om.

–  Jag fick tag i en överdimensionskolv från Danmark. En kollega svarvade ner den, sedan fick jag slipa ned 15 hundradels millimeter till. Och det gick otroligt nog.

Annons

Blir det fiske eller fotbolls-EM i sommar?

–  Det beror på om det nappar eller inte.

Thomas Sjölund/TT

OB-bussen

OB står för Outdoor Broadcasting, att från en buss sända radio eller tv utanför en studio.

Inför fotbolls-VM 1958, som brukar räknas som tv:s genombrott i Sverige, ökade Sveriges Radio (som Sveriges Television hette fram till 1978) kapaciteten genom de två bussarna från Mercedes-Benz.

Elva matcher tv-sändes under VM:et. Sverige förlorade finalen mot Brasilien med 2–5.

Källor: Sveriges Television, MB-Journalen.

Leveransfotot från Mercedes-Benz. Karossen byggdes i sin tur av karosserifirman Kässbohrer. Bilden förekom i MB-Journalen.
Leveransfotot från Mercedes-Benz. Karossen byggdes i sin tur av karosserifirman Kässbohrer. Bilden förekom i MB-Journalen.Foto: Thomas Sjölund
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons