Annons
Publicerad 2 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Ett insektshotell stöttar den biologiska mångfalden.
Ett insektshotell stöttar den biologiska mångfalden.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hjälp naturen på traven hemma

Nyligen inföll pollineringsveckan, instiftad av nätverket Pollinera Sverige – och då belystes vikten av biologisk mångfald. Fastighetsförvaltarföretaget Riksbyggen har förslag på hur bostadsrättsföreningar kan dra sina strån till stacken genom att anpassa utemiljön kring bostadshusen. Insektshotell, fågelholkar och odlingslotter hjälper till exempel växter och djur på traven. Vill man pryda den gemensamma gården med blommor, buskar och träd bör man välja arter som är typiska för landskapet. Dessutom ska de gärna vara så pollineringsvänliga som möjligt. Sådana växter är bland andra enkelblommande dahlia, fjärilslavendel, tusensköna, fuchsia och petunia, enligt växtvaruhuset Plantagen. (TT)

Annons

Missa inte att undersöka förrådet innan köp

Det är lätt att förblindas av en fint stajlad lägenhet på bostadsvisningen och förbise viktiga detaljer. Vad ska den som funderar på att köpa en lägenhet egentligen titta efter? Mäklaren Frida Nilsson på Erik Olsson Fastighetsförmedling tipsar bland annat om att undersöka följande:

+ Bostadsrättsföreningens årsredovisning. Ta gärna hjälp av någon ekonomikunnig vid behov.

+ Källaren och tvättstugan. Hur dessa platser ser ut kan säga något om hur ordningsam föreningen är.

+ Förrådet. Är förvaring viktig för dig? Be då om att få se eventuella extra förvaringsytor med egna ögon, storleken varierar stort mellan olika hus och lägenheter.

Förvaringsytan kan variera – ta en titt på förrådet.
Förvaringsytan kan variera – ta en titt på förrådet.Foto: Shutterstock

"Man behöver inte alltid slänga ut allt. Bättre att se vad som finns och se nya möjligheter med det."

Marknadschefen och influeraren Anitha Clemence berättar i tidningen Sköna Hem om hur hon och sambon Joel Åhlén-Nyström tänkte när de renoverade sin nya lägenhet på Gärdet i Stockholm. Ytskikten fick en uppfräschning, men köket och planlösningen behölls. (TT)

Anitha Clemence.
Anitha Clemence.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

"Ett för lågt armstöd kommer att bli funktionslöst och ett för högt kan göra att dina axlar åker upp mot öronen när du vill vila armarna mot det."

Inredaren Frida Ramstedt bloggar på Trendenser om vad som kan vara bra att tänka på är man köper en stol med armstöd, en så kallad karmstol. (TT)

Frida Ramstedt.
Frida Ramstedt.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Duka upp med sommarblommor

Vi är mitt i den vackraste blomstertiden och kan unna oss att utnyttja grönskan på nya, kreativa sätt. Blomsterfrämjandet tipsar om att använda pelargoner i middagsdukningen. När växten vuxit till sig lite kan den plockas som snittblomma och till exempel bindas till en somrig servettring att pryda bordet med. Blött papper och lite plast kring stjälkarna gör att skapelsen håller längre. (TT)

Gör en somrig servettring av pelargonens blommor.
Gör en somrig servettring av pelargonens blommor.Foto: Blomsterfrämjandet
Om näringsdosen blivit fel

Gödsel ger oftast en skjuts åt odlingarna, men ibland fungerar det inte som man önskar. Det kan gå att se på växterna vad som har gått snett, skriver Land. Till exempel kan stora rötter, små blad och gula äldre blad tyda på kvävebrist, medan lilafärgade blad och långsam tillväxt kan bero på för lite fosfor. Men även för mycket av det goda skadar. Om plantan drar iväg för snabbt och får blågröna blad tyder det på kväveöverskott, enligt tidningen. (TT)

Ibland blir det inte som man har tänkt sig.
Ibland blir det inte som man har tänkt sig.Foto: Shutterstock
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons