GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Apstjärnan en pärla i genren

Roland Klinteberg recenserar den animerade, svenska barnfilmen Apstjärnan.
Film/Recension • Publicerad 11 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Apstjärnan.
Apstjärnan.Foto: Lee Film

Linda Hambäck har med all rätt fått ett internationellt rykte som en av världens främsta skapare av animerad film för barn. Barnfilmpriset Gullspiran lyser som ett kvitto på detta.

Nu har hon filmatiserat och animerat Frida Nilssons barnbok Apstjärnan, med manussignerat Janne Vierth. Eftersom Hambäcks förra film Gordon & Paddy blev en så stor framgång hos både publik och kritiker ligger ribban högt när det gäller Apstjärnan.

Fungerar på alla plan

Det är många pusselbitar som skall falla på plats för att en barnfilm skall fylla sin kvot av lekfullhet, humor, känslor och gärna en sensmoral som biter sig fast hos målgruppen. Det får inte heller blir för sentimentalt eftersom den yngsta publiken kanske får känslomässiga band till någon av karaktärerna och reagerar därefter.

Apstjärnan fungerar på alla plan och lägger sig som balsam runt hjärtat. Huvudpersonen Jonna har vuxit upp på barnhemmet Renfanan och trivs där även om önskedrömmen om en egen mamma finns i bakgrunden. En dag blir hon adopterad av en gorilla som tillika bor på ett skrotupplag. Jonna och gorillan finner varandra men givetvis finns ett mörkt moln vid horisonten i skepnad av politikern Tord som vill lägga ner barnhemmet och bygga ett utomhusbad på platsen.

Vacker saga

Många komplikationer men allt slutar som en vacker saga och Jonna och gorillan drar det längsta strået till slut. Ett plus är också att alla röster (Stellan Skarsgård som Tord, Pernilla August som gorillan bland annat) ligger perfekt i munnen på sina karaktärer något som icke sällan brukar vara lite si-så-där i animerade filmer. Apstjärnan är utan tvekan en pärla i sin genre.

Filmrecension

Film

Apstjärnan

Regi: Linda Hambäck

Röster: Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman, Pernilla August med flera

Betyg: 4

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.