Annons

De påminner Putin om Navalnyj – med pantomim

"Frige Navalnyj – Ryssland utan Putin!"
Med teater, humor och hårda ord söker ryska aktivister i Genève påminna om den fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyjs öde – dagen före toppmötet mellan USA:s och Rysslands presidenter.
Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
En ung ryss agerar som president Vladimir Putin vid en manifestation till stöd för regimkritikern Alexej Navalnyj i Genève – dagen innan USA:s och Rysslands presidenter möts i staden.
En ung ryss agerar som president Vladimir Putin vid en manifestation till stöd för regimkritikern Alexej Navalnyj i Genève – dagen innan USA:s och Rysslands presidenter möts i staden.Foto: Michael Probst/AP/TT

Likheten med Rysslands Vladimir Putin är påtaglig. Den unge ryssen bär Putinmask och militärbyxor och har bar överkropp med en gulag-tatuering. Han vandrar omkring i folkmassan på torget Plaine de Plainpalais och skriker ömsom förolämpningar, ömsom ironi.

– Ni är inte journalister, ni är kriminella, hojtar han till fotograferna.

Annons

– Ryssland är det vackraste landet i världen. Alla är avundsjuka på oss.

"Bryter mot folkrätt"

En bit bort anför pantomimartisten, Irina Rau, klädd i svart med blåa tejpade skärvor på kroppen, en talkör. Hon är född i sibiriska Krasnojarsk men bor nu i Tyskland och har rest till Schweiz för manifestationen.

– Putin är en mördare. Han dödar både människor och världen, säger hon på bruten engelska.

Hennes känslor inför onsdagens toppmöte mellan den ryske presidenten och USA:s Joe Biden är blandade.

– Det är historiskt och jag hoppas på ett bra resultat, att Biden kan prata ner honom.

Manifestationen samlar knappt ett hundratal deltagare men de som är på plats är energiska. Ryska Maria, som inte vill uppge sitt efternamn, bor i Genève och är en av arrangörerna.

– Vi vill påminna världen om att Ryssland bryter mot folkrätten genom att förgifta och döda, säger hon bakom munskyddet på vilket hon skrivit "Frige Navalnyj".

Köper inte propagandan

Till vardags arbetar Maria med marknadsföring och de rosa jättebanderoller hon hissar på torget är slagkraftiga. "Navalnyj förgiftades med novotjok", står det på den första. "Fortfarande ingen utredning", på den andra. Och "Varför president Putin?" på den sista.

– Det som pågår i Ryssland just nu är extraordinärt. De har klassat Navalnyjs alla organisationer som extremiströrelser, det betyder att ingen som någonsin haft något med dem att göra kan ställa upp i något val.

Maria har bjudit in till manifestationen via bland annat Facebook och Whatsapp, men hon säger att långt ifrån alla ryssar i staden hörsammat den.

Annons

– Alla tycker inte som vi. Det finns ganska många regimvänliga ryssar som jobbar för de internationella organisationerna här.

TT: Vad vill du säga till president Biden inför mötet?

– Jag vill att han ska veta att det finns många unga ryssar som vill ha fred och förändring. Vi köper inte propagandan från Moskva och vi vet att framtiden byggs genom samarbete.

Tina Magnergård Bjers/TT

Den ryska pantomimartisten Irina Rau, längst fram, vid en manifestation till stöd för den fängslade ryska regimkritikern Alexej Navalnyj i Genève.
Den ryska pantomimartisten Irina Rau, längst fram, vid en manifestation till stöd för den fängslade ryska regimkritikern Alexej Navalnyj i Genève.Foto: Magali Girardin/AP/TT
Bakgrund: Aleksej Navalnyj

Bakgrund: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj (född 1976) har varit Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker under 2010-talet. Efter att från början mest ha varit känd som antikorruptionsaktivist har han alltmer framstått som den främsta oppositionsledaren mot president Vladimir Putins styre.

Navalnyj har gripits och dömts upprepade gånger och förbjudits från att kandidera i allmänna val. I stället driver han en rörelse som har haft en strategi om så kallade smarta röster. Den syftar till att samla oppositionellt sinnade väljare bakom de kandidater i olika val som har störst möjlighet att konkurrera med maktpartiet Enade Ryssland.

Han är utbildad jurist och sedan 2000 gift med Julia Navalnaja. De har två barn, födda 2001 och 2008.

Aleksej Navalnyj insjuknade akut under en flygtur från Tomsk i Sibirien i augusti i fjol. Han flyttades till ett sjukhus i Tyskland för vård, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok. Den 17 januari återvände han hem till Ryssland och greps då direkt på flygplatsen.

Kort därpå fick Navalnyj en villkorlig dom omvandlad till fängelse med motiveringen att han brutit mot anmälningsplikten under sin tid i Tyskland. Han har även åtalats för andra brott, anklagelser som hans anhängare beskriver som politiskt motiverade.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons