Annons

Rekordlågt valdeltagande i algeriskt val

Algeriets ledande parti Nationella befrielsefronten (FLN) har utropas som vinnare i landets parlamentsval som hölls i slutet av förra veckan. Partiet fortsätter därmed sitt mer än halvsekellånga styre över landet.
Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Under tisdagen var alla algeriska röster räknade och valresultatet stod klart: Nationella befrielsefronten behåller makten.
Under tisdagen var alla algeriska röster räknade och valresultatet stod klart: Nationella befrielsefronten behåller makten.Foto: Anis Belghoul/AP/TT

Valdeltagandet i landet var dock rekordlågt – endast 23 procent av de röstberättigade deltog enligt Algeriets valmyndighet.

Bidragande till det låga valdeltagandet tros ha varit att proteströrelsen Hirak, som spelade en stor roll i de demonstrationer som ledde till att den mångårige och auktoritäre presidenten Abdelaziz Bouteflika 2019 lämnade makten, manade till bojkott av valet.

Annons

Valresultatet innebär att Nationella befrielsefronten säkrar 105 av parlamentets 407 platser. Näst flest röster fick oberoende kandidater som tillsammans får 78 platser medan det tredje största partiet, islamistiska Rörelsen för samhälle och fred (MSP) får 64 platser.

Bouteflikas efterträdare Abdelmadjid Tebboune och landets styre har hittills varit impopulära i landet. Under de senaste två åren har landsomfattande protester skakat städer och landsbygd och fått ekonomin i gungning.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons