Annons

Ungern förbjuder "främjande" av homosexualitet

Parlamentet i Ungern har godkänt en lag som förbjuder spridandet av information som anses främja homosexualitet bland unga. Beskedet väcker bestörtning i EU-parlamentet.
Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.Foto: Laszlo Balogh/AP/TT

Lagen, som lades fram av premiärminister Viktor Orbáns konservativa högerregering Fidesz, har fått kraftig kritik från bland andra människorättsgrupper och ungerska oppositionspartier.

Material som "främjar könsidentitetsmässiga avvikelser, könsbyte och homosexualitet får inte göras tillgängligt för personer under 18 år", lyder en del av lagtexten.

Annons

Den har jämförts med liknande lagar i Ryssland mot "homosexuell propaganda".

"Stigmatiserar hbtq-personer"

Reaktionerna låter inte vänta på sig. Gwendoline Delbos-Corfield, fransk europaparlamentariker i den gröna gruppen, skriver i ett uttalande den ungerska lagen är en förolämpning av europeiska värderingar och inte har någon plats i 2000-talet.

“Ännu en gång använder Fidesz censur för att stigmatisera och göra hbtq-personer till syndabockar".

"Den ungerska regeringen måste skrota detta angrepp på grundläggande rättigheter. Varje försök att använda barnskydd som en ursäkt att attackera hbtq-rättigheter borde lyftas av andra medlemsstater under kommande artikel 7-utfrågningar senare denna månad."

Artikel 7 i EU-fördraget är EU:s rättsliga mekanism att agera när grundläggande EU-värderingar är i farozonen.

"Häxjakten måste sluta"

Den ungerska europaparlamentarikern Anna Donath i den liberala gruppen RE konstaterar i ett pressmeddelande att lagen är oförenlig med de grundläggande värderingarna i europeiska demokratiska samhällen, liksom de ungerska medborgarnas värderingar.

"Det är bara den senaste av många skamfulla attacker mot hbtq-rättigheter från Viktor Orbáns regering. Den stigmatiserande häxjakten måste sluta nu – homofobi och transfobi har inte någon plats i Europa. Vi behöver fler europeiska exempel och mer acceptans i stället för exempel på ryska propagandalagar".

Hon skriver vidare att RE i mars framgångsrikt organiserade en kampanj som resulterade i att EU av Europaparlamentet deklarerades som en "hbtq-frihetszon".

"Vår grupp förväntar oss nu att Europakommissionen agerar omedelbart och otvetydigt".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons