Annons

Isak: "Man gör det för svenska folket"

Alexander Isak är en av EM:s stora succéer.
Och bland svenska supportrar har han blivit oerhört populär.
– Mycket av det man gör är för svenska folket, säger Isak.
Publicerad 21 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Alexander Isak uppskattar svenska folkets stöd.
Alexander Isak uppskattar svenska folkets stöd.Foto: Henrik Brunnsgård//TT

Inga mål på två matcher men Alexander Isak har likväl spelat till sig hyllningar från höger och vänster.

21-åringen rosas för sitt offensiva spel och har varit den mest kreativa punkten i det svenska EM-laget. Och han känner av hyllningarna.

Annons

– Det betyder otroligt mycket för oss spelare och för mig personligen. Man vill vara en bra förebild och fotbollsspelare. Det stödet som jag känner hemifrån ger mig väldigt mycket energi för att kunna göra det bättre på planen och det uppskattar jag verkligen, säger han på måndagens presskonferens.

Uppskattar hyllningarna

Det är inte bara i Sverige som hyllningskören har tagit ton. Bland annat kallade BBC-experten och den förre storspelaren Gary Lineker honom för en "exceptionell talang" efter matchen mot Slovakien.

– Det är otroligt kul. När man får hyllningar av bra fotbollsspelare eller ex-spelare tar man till sig det. Det uppskattar man, säger han.

Något som har stått ut med Isak i de två inledande matcherna är chanserna han har skapat på egen hand. Fina dribblingsaktioner har lett till farliga chanser – både för Isak själv och för lagkamraterna.

– De här två matcherna har jag fått mycket yta att dribbla på och det har gått bra. Det har flutit på. Sen vill man att de dribblingarna och chanserna ska leda till assist eller mål. Man vill göra mål men samtidigt som laget vinner och vi gör det bra så kan man leva med det ändå, säger han.

Kylian?

Just dribblingsaktionerna fick lagkamraten Mattias Svanberg – som satt bredvid på presskonferensen – att dra en subtil jämförelse till Frankrikes storstjärna Kylian Mbappé.

– Jag har spelat med Kylian, eeh Alex, länge. Jag vet vad han kan, säger Svanberg och rev ner en del skratt som svar på frågan om hur han ser på Isaks mästerskap.

Även Dejan Kulusevski är imponerad.

– Framför allt av hur mycket han har hämtat boll och dribblat. Han har visat upp en ny sida som han inte har visat tidigare, säger han.

Anton Johansson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons