Annons

WHO startar vaccincenter i Sydafrika

Världshälsoorganisationen (WHO) etablerar ett center i Sydafrika för att ge företag från mindre välbärgade länder möjligheten att tillverka vaccin mot covid-19.
Publicerad 21 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Världshälsoorganisationens chef Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.
Världshälsoorganisationens chef Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.Foto: Salvatore di Nolfi/AP/TT

– I dag har jag glädjen att kunna meddela att WHO har inlett diskussioner med ett konsortium av bolag och institutioner för att öppna ett center för tekniköverföring i Sydafrika, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens.

Konsortiet kommer bland annat att bestå av bolaget Afrigen Biologics & Vaccines som ska fungera som nav genom att dels tillverka vaccin och att stödja tillverkaren Biovac, enligt Tedros.

Annons

Det handlar om att ta fram så kallat mRNA-vaccin som använder en typ av genetisk kod, i likhet med vaccinen från läkemedelsbolagen Pfizer-Biontech och Moderna. Förhoppningen är att de första doserna ska kunna lämna fabrikerna om 9–12 månader.

Produktionen ska ske i vad som kallas ett "teknologiskt transfernav".

– Genom det här initiativet kommer vi att ändra på bilden av Afrika som ett centrum för sjukdom och fattigdom, säger Sydafrikas president Cyril Ramaphosa via video och kallar nyheten ett historiskt steg mot att sprida livräddande teknik.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons