Inrikes

FN-rapport: Uppvärmningens följder redan här

Svält och sjukdomar blir allt vanligare i framtiden på grund av klimatförändringar, kommer FN att slå fast i en ny rapport. Bilden är från Somalia. Arkivbild
Foto: Farah Abdi Warsameh
Inrikes
Inrikes I utkastet till FN:s klimatrapport skrivs en mörk historia om en planet där människorna är i fara. Svält, torka och sjukdomar är följder av den globala uppvärmningen som redan är en verklighet, omöjlig att stoppa.
PREMIUM

Den mest uttömmande vetenskapliga genomgången hittills av FN:s rådgivande vetenskapspanel IPCC beskriver hur den globala uppvärmningen påverkar planeten, ekosystemen och oss människor.

Den slutgiltiga rapporten ska bli klar nästa år, men i utkastet, som nyhetsbyrån AFP fått tillgång till, varnas det för att om uppvärmningen inte snabbt begränsas, blir den negativa påverkan på planeten bestående.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Rekordmånga insatser mot skogsbränder i norr

En Air Tractor AT-802 Fire Boss som används av MSB för att bekämpa skogsbränder. På bilden vattenbombas ett område vid en övning i maj.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes I de fyra nordligaste länen genomfördes hela 119 räddningsinsatser för att bekämpa bränder i skog och mark under den senaste veckan.

Magnus Holmberg, räddningschef i beredskap i Lycksele, betecknar det som en rekordnotering.

– Det började vid lunchtid i måndags med larm om skogsbrand och sedan har det bara rullat på. Jag har själv inte varit med om något liknande tidigare, säger han till SVT Västerbotten.

Den största skogsbranden härjade i närheten av Ånge där brandmän kämpat sedan i onsdags med hjälp av vattenbombande flygplan och helikoptrar. Man fick också god hjälp av bönder från trakten som blötlade utkanterna av branden med gödselspridare.

På fredagen var släckningsarbetet avslutat.

– All personal har lämnat och efterbevakning är överlämnad till markägarna. Det har kommit en hel del regn som också har hjälpt till, säger Lars Rydstedt, inre befäl vid räddningstjänsten i Västernorrland, till TT.

Cirka 17 hektar skog drabbades av branden i Ångetrakten.

Totalt i hela landet ska 355 avslutade räddningsinsatser ha skett i de torra markerna under perioden, uppger SVT.

Inrikes

Sorg och beslutsamhet vid begravning av polis

Kistan bärs ut ur Vasakyrkan efter den mördade polismannens hedersbegravning.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes Polismannen som sköts till döds i Göteborg för en månad sedan begravdes i dag.
– Alla i Polissverige känner en stor sorg, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson på polisen.
Senare i eftermiddag hålls en ceremoni som är öppen för allmänheten.

Den avlidne polismannen gavs på fredagseftermiddagen en hedersbegravning där många kollegor i uniform deltog. Uniformerade poliser var också fanbärare. Ceremonin hölls i Vasakyrkan i centrala Göteborg.

Polismannen sköts när han och en kollega stod och talade med några personer i stadsdelen Biskopsgården i Göteborg sent på kvällen den 30 juni. En 17-årig pojke är häktad misstänkt för dådet.

Mordet på polismannen har upprört både det offentliga Sverige och stora delar av svenska folket.

– Vi märker ett stort engagemang från allmänheten. Det kommer mejl, brev och blommor till polisen. Många vill visa sitt deltagande i sorgen, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson i polisregion Väst.

Stort engagemang

För polismannens kollegor runt om i landet kom mordet som en stor chock, följd av sorg.

– Man behöver bearbeta den, säger Thomas Fuxborg.

– Men sedan känns det som att man är på väg framåt någonstans. Man blir ännu mer bestämd kring att bekämpa de grovt kriminella organisationer som finns runt om i landet, och försöka få stopp på våldsspiralen som vi sett under de senaste åren.

Vasakyrkan var fullsatt med mer än 100 personer närvarande under begravningen. Poliser och militärer kunde dessutom följa ceremonin via en livesändning i en annan lokal i centrala Göteborg, till vilken sörjande började anlända runt lunchtid på fredagen. Den skjutne polismannen hade tidigare tjänstgjort inom försvaret.

Ceremoni på Hisingen

Klockan 17 arrangerar Sveriges veteranförbund en minnesceremoni som är öppen för allmänheten. Den hålls vid veteranmonumentet i Färjenäs på Hisingen, inte långt från Biskopsgården.

Den nu häktade 17-åringen greps två dagar efter skjutningen. Han är misstänkt för mord och mordförsök.

Enligt Erik Nord, polischef i Storgöteborg, har polisen gjort bedömningen att skotten sannolikt inte var riktade mot polismannen.

Micke Larsson/TT

Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst, utanför Vasakyrkan där begravningen för den polisman som sköts ihjäl i Biskopsgården hålls.
Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst, utanför Vasakyrkan där begravningen för den polisman som sköts ihjäl i Biskopsgården hålls.
Foto: Adam Ihse/TT

Inrikes

Juli kan vara en av de varmaste hittills

Juli var en genomgående varm månad, konstaterar SMHI. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Juli är inte över, men redan nu konstaterar SMHI att månaden på sina håll kan bli en av de fem varmaste julimånaderna sedan mätningarna började. Men de senaste dagarnas kyligare väder kan komma att dra ned medeltemperaturen för hela månaden, skriver SMHI i ett pressmeddelande.

"Månadens högsta temperatur rapporterades från Stockholm med 33,1 grader den 15 juli och den lägsta från Latnivaara i norra Lappland med -0,7 grader den 24 juli".

Juli var en relativt torr månad, men med en del kraftiga regn- och åskskurar. Den största nederbörden under en dag noterades i Älghult i södra Småland med 136,5 millimeter regn den 3 juli.

– När man blickar tillbaka på juli kommer en del nog att minnas det som en väldigt varm månad, även om det varierat på sina håll, säger Linus Karlsson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Trots att temperaturen varierade mellan norr och söder, med en period i mitten av månaden då norra Sverige fick svalare och blåsigare väder, noterades för hela Sverige en medeltemperatur över normalvärdet. Totalt var det två grader varmare än normalt i nästan hela landet, förutom Gotland och delar av Öland där det var tre grader varmare än normalt.

Men det är inte fråga om något nytt värmerekord, enligt SMHI.

– Inte vad vi kan se så här långt, säger Linus Karlsson.

De två sista dygnen i juli finns av förklarliga skäl ännu inte med i rapporten.

Inrikes

Domen för dådet i Vetlanda överklagas

Den 22-årige man som dömts till livstids fängelse för sju mordförsök i Vetlanda i våras överklagar domen till hovrätten. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Den 22-årige man som dömts till livstids fängelse för sju mordförsök i Vetlanda i våras överklagar domen till hovrätten, rapporterar SR P4 Jönköping.

Under knivattacken den 3 mars knivhöggs sju män, varav tre fick livshotande skador.

Den 14 juli konstaterade tingsrätten att 22-åringen i de flesta fall handlat medvetet och med kraft riktat kniven mot vitala delar av de knivhuggnas kroppar.

Brotten bedömdes som försök till mord och påföljden blev livstids fängelse och utvisning.

Mannen har erkänt att han begått brotten, men enligt överklagandet vill han få det till grov misshandel.

Försvarsadvokaten Andreas Grudemo säger till SR att mannen vill ha ett kortare och tidsbestämt straff. Han överklagar däremot inte beslutet om utvisning efter att han avtjänat sitt straff.

Inrikes

Ovädret förbi – bohuslänningarna kan andas ut

Översvämning vid en bensinstation på Orust i Bohuslän.
Foto: Anette Dristig Gardan/TT
Inrikes
Inrikes Regnovädret har orsakat flera översvämningar. I Bohuslän har drygt ett femtiotal larm kommit in under natten.
Vädret är fortsatt ostadigt framöver, även om bohuslänningarna inte behöver oroa sig för fler nattliga oväder.

Regnet öste ner över delar av Sverige under natten. Kraftiga stråk från Vättern ut mot Tjörn, och ett annat stråk från Medelpad ned över Jämtland.

Regn och åska ställde till med problem på flera håll. Blixtnedslag orsakade skogsbränder i Västernorrland och regnmängden ledde till översvämningar – bland annat i Bohuslän och på sjukhuset i Kristianstad.

Räddningstjänsten i Bohuslän har under natten fått in ett femtiotal larm om översvämningar, rapporterar Expressen. Mest påverkat är Orust och Lysekil. Framför allt har larmen gällt översvämningar i fastigheter, men även vägar har svämmat över med reducerad framkomlighet för trafikanter som följd. Inga människor ska ha kommit till skada.

"Bara att gilla läget"

Fredrik Augustssons bageri på sydöstra Orust är avskuret sedan en bro svämmat över av nattens kraftiga regn. Han följer vattnets framfart i bäcken utanför.

– Nu forsar det över alla bräddar, säger han.

Översvämningarna har lagt vägen under vatten sedan bäcken stigit så mycket att bron över den inte går att köra på.

– Jag kan inte göra något, jag kan inte stoppa vattnet och inte bygga nya broar, så det är bara att gilla läget, säger han.

Förhoppningen är vattnet sjunker undan inom kort. I väntan bakar Fredrik Augustsson ut bröd- och bulldegarna han förberett. 50–60 kunder brukar det lilla bageriet ta emot varje dag under högsäsongen.

Båda vägarna översvämmade

Först när det blev ljust i på fredagsmorgonen upptäckte han vad som hänt under natten.

– Det finns två vägar hit, så jag tänkte att man kan ta den andra – men så gick jag ut och tittade och så var det helt översvämmat där också.

TT: Har du varit med om det här förut?

– Nej, absolut inte här. 2002 hade vi ett stort oväder på Orust med åska och blixtar, men då hade jag inget bageri, säger han.

"Har tömt en hel del villor"

Linus Stjernqvist på ledningscentralen för räddningstjänsten Mitt Bohuslän, som Lysekils, Uddevalla och Munkedals kommun ingår i, säger att räddningstjänsten varit i gång sedan tretiden natten till fredag.

– Vi har tömt en hel del villor. Det är mycket vatten, något utöver det vanliga. Det kommer att ta lång tid innan det har sjunkit undan, säger han.

Sveriges Radio P4 Väst rapporterar om dramatiska scener under översvämningarna. Kajsa Åkesson från Kungshamn skulle tidigt i morse till jobbet på länssjukhuset i Trollhättan, men tvingades vända.

– Vid Wiggersviks Camping stod bilar till hälften under vatten och jag mötte en man som simmat med sitt barn på axlarna, säger hon till radion.

Under fredagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för besvärligt väder även i mellersta Norrland, där det kan komma ihållande, kraftigt regn med inslag av mycket kraftiga skurar.

Fler mindre kraftiga skurar att vänta

Under fredagseftermiddagen hade molnen skingrats över Bohuslän, och solen tittade fram.

– Ovädret har rört sig vidare, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Fortsatt ostadigt väder är att vänta i landet under helgen, men bohuslänningarna behöver inte oroa sig för liknande nätter.

– Under söndagen kommer det leta sig in skurar västerifrån över Bohuslän. Men det kommer inte blir lika kraftigt som under natten, säger Linus Karlsson.

Helena Björk/TT

Jan Samuelsson/TT

Det har varit översvämningar på flera håll i landet, bland annat i Bohuslän och Kristianstad (bilden).
Det har varit översvämningar på flera håll i landet, bland annat i Bohuslän och Kristianstad (bilden).
Foto: Johan Nilsson/TT
Översvämmad väg på Orust i Bohuslän.
Översvämmad väg på Orust i Bohuslän.
Foto: Anette Dristig Gardan/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Omega 3

Stor efterfrågan på Omega 3 råder i hela landet

Omega3 Ända sedan pandemin startade har försäljningen av tillskott och munskydd ökat drastiskt.

Senast igår rapporterade Kronans apotek att försäljningen av munskydd ökat med 86% under augusti jämfört med juli.

Ett tillskott som väckt både debatt och anmälningsvåg mot en viss Katrin Zytomierska är omega-3. Detta efter att Zytomierskas reklam fick över 120 anmälningar då reklaminlägget ansågs vilseledande och vinklades enligt många mot att Omega 3 skulle skydda mot Covid-19.

”Omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget”

Enligt Hittaonlineapotek som är en jämförelsesida för online apotek så har trafiken ökat drastiskt senaste två månaderna för söktermer som ”bästa omega-3”.

Då majoriteten av trafiken som kommer in till sidan är organisk så kan vi enkelt mäta och se vilka termer som är populära på de olika sökmotorerna.
 Just omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget. Där har vi fått lägga extra krut på artikeln besökarna verkar uppskatta vår jämförelse och den informationen vi har att erbjuda.

Jämförelsen av bästa Omega 3 hittar du här.

Kort om Omega 3

Omega-3 är ett samlingsnamn för en grupp av fleromättade fettsyror. Fem till tio procent av den energi som vi får i oss från mat rekommenderas komma från fleromättade fetter.

Du hittar fleromättade fetter i form av omega 3 och omega 6 i livsmedel som lax, makrill, sill, sardiner, algväxter, valnötter eller rapsolja.

Livsmedelsverket rekommenderar en varierad kost med fisk två-tre gånger i veckan.

Inrikes

Dödstalet för covid-19 skrivs ned med ett fall

Vaccination mot covid-19 på Stadionmässan i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Dödssiffran för covid-19 i Sverige skrivs ned med ett fall, meddelar Folkhälsomyndigheten. Totalt har därmed 14 655 smittade personer avlidit i Sverige.

Sammanlagt har 1 100 040 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ung man skjuten med flera skott i Kärrtorp

En man hittades med skottskador i Kärrtorp i södra Stockholm.
Foto: Johan Jeppsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 20-årsåldern fördes till sjukhus efter att ha hittats med livshotande skottskador i Kärrtorp i södra Stockholm på fredagsmorgonen.

Polisen larmades till platsen av allmänheten strax före 02.30. Mannen, som träffats av fler än ett skott, hittades utomhus vid Kärrtorps idrottsplats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Norge öppnar gränsen mot Värmland

Från och med den 2 augusti blir det tillåtet att resa till Norge från Värmland utan att sitta i karantän. Arkivbild.
Foto: Dag W. Grundseth/NTB/TT
Inrikes
Inrikes Efter helgen blir det tillåtet att resa till Norge från Värmland utan att sitta i karantän, rapporterar SVT Nyheter Värmland.
Samtidigt införs nya krav för Stockholm, Halland, Skåne och Gotland.
PREMIUM

Norges regering gav på fredagen besked om nya inreseregler från Värmland, som nu grönlistas. Därmed öppnas gränsen och de tidigare kraven på testning före inresa och karantän slopas.

Däremot måste man fylla i en anmälningsblankett innan man reser, samt snabbtesta sig vid gränsen vid ankomst.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL