Kultur och nöje

Weeping Willows till Dalhalla

Weeping Willows spelar på Dalhalla i september. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Weeping Willows är klara för en spelning på Dalhalla i Rättvik den 17 september. Spelningen är en del av bandets första turné efter en lång, ofrivillig pandemipaus.

Övriga stopp på turnén är Karlstad 6/8, Halltorp 13/8, Fjärås 21/8, Huskvarna 22/8, Uppsala 4/9 och Stockholm 7/9.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Kulturoasen: Abstrakta figurer på Körsbärsgården

Körsbärsgården i Sundre har numera visningsträdgård, konsthall och skulpturpark. Här syns verk av Akiko Horio, Maria Miesenberger och Tage Andersen. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Ett värdshus där konstnärer förr betalade med sina verk är i dag en modern konsthall där konsten möter naturen och arkitekturen. Körsbärsgården på södra Gotland har det senaste decenniet genomgått en transformation.

Långt ned på södra Gotland, i Sundre, anlades på 1940-talet en visningsträdgård som skildras i, och delvis har inspirerat till, boken "Annas örtagård" av Anna Bergenström.

Grundaren Signe Enström, som också drev ett vitkalkat värdshus där, började kalla gården för Körsbärsgården och namnet lever kvar än i dag.

Det gör också det konstnärliga arvet. Då kom konstnärer till värdshuset för att i perioder bo och skapa på platsen – inte sällan betalade de i form av konstverk. Nu är Körsbärsgården en konsthall där såväl svenska som internationella konstnärer ställs ut, och där konstnärer kan få residens under en period.

– Man träffar ofta på konstnärer här, på sommaren är det alltid någon här och skapar, säger Marita Jonsson som driver Körsbärsgården tillsammans med sin man Jon Jonsson, som i grunden är arkitekt.

Internationell konst

Paret tog över gården 2002 och visade då konst i liten skala i värdshuset. Konsthallen invigdes 2010 utan några större visioner – tanken var att Marita skulle skriva böcker och Jon ägna sig åt sina arkitekturprojekt, men sedan dess har gården och konstsamlingen vuxit betydligt.

Marita Jonsson var tidigare ordförande på Kungliga konsthögskolan (Mejan) i Stockholm och hade med sig ett stort kontaktnät därifrån. De började med att ställa ut konstnärer som Dan Wolgers, Karin Mamma Andersson och Jockum Nordström. Med åren har det breddats till internationell konst av bland annat den japanske konstnären Sadaharu Horio. Varje år ställer de också ut någon ung, lovande konstnär från Konstfack eller Mejan.

I början av sommaren invigdes den nya skulpturparken med stora, färgstarka figurer av Siri Carlén. Skulpturgruppen "Gänget" finansierades via gräsrotsfinansiering och har delvis inspirerats av Niki de Saint Phalles figurer utanför Moderna Museet i Stockholm, som Siri Carlén ofta lekte vid som barn. Då fick man klättra på dem, i dag är de inhägnande. Men skulpturerna i "Gänget" får besökarna komma nära.

– Det är tillgängligt och de här figurerna lockar fram något paradisiskt och lyckligt. De påminner om Saint Phalles men är mer abstrakta, Niki är en väldigt figurativ konstnär, säger Marita Jonsson.

Hav i tre riktningar

I sommar har konsthallen också en stor temautställning kring tecken och ord. I den permanenta samlingen finns verk av bland andra Klara Kristalova, Cajsa von Zeipel och Maria Miesenberger.

– Här får man en kombination av ett sanslöst vackert landskap, med havet i tre riktningar, ekologiska odlingar, arkitektur och konst av ypperlig kvalitet, svarar Marita Jonsson på frågan om varför man ska besöka dem i sommar, samtidigt som hon rycker upp ogräs ur visningsträdgården.

Sally Henriksson/TT

Siri Carléns skulpturgrupp 'Gänget' är en del av Körsbärsgårdens permanenta samling. Pressbild.
Siri Carléns skulpturgrupp "Gänget" är en del av Körsbärsgårdens permanenta samling. Pressbild.
Foto: Helga Jonsson
Visningsträdgården på Körsbärsgården anlades på 1940-talet. Även då var Körsbärsgården en plats dit konstnärer gärna kom. Arkivbild.
Visningsträdgården på Körsbärsgården anlades på 1940-talet. Även då var Körsbärsgården en plats dit konstnärer gärna kom. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Marita Jonsson tog över Körsbärsgården 2002 tillsammans med sin man Jon Jonsson. Pressbild.
Marita Jonsson tog över Körsbärsgården 2002 tillsammans med sin man Jon Jonsson. Pressbild.
Foto: Helga Jonsson

FAKTA

Fakta: Körsbärsgården

Ligger i Sundre, Burgsvik, på Gotlands sydspets.

Marita och Jon Jonsson tog över 2002 och har successivt byggt till med en konsthall, skulpturgalleri, paviljonger och skulpturpark.

I sommar visas "Teckningar" av Siri Carlén, samlingsutställningen "Semeion, tecken" och "Ingenting är hela världen" av Eva Jacobson.

I den permanenta samlingen finns verk av Björn Erling Evensen, Sadaharu Horio, Siri Carlén, Tage Andersen, Cajsa von Zeipel, Laris Strunke, Evert Lindfors, Shiro Tsujimura, Dan Wolgers, Herta Hillfon, Anna Bjerger, Maria Miesenberger och Klara Kristalova.

Körsbärsgården har öppet året runt, men med mer begränsade öppettider under höst, vinter och vår. Konsthallen är då öppen på förfrågan.

FAKTA

Fakta: Kulturoasen

Sommarens kulturutbud skiljer sig från vinterns. Vi skriver om några av de mindre kulturcentrum som erbjuder stora upplevelser. Nu ger vi en inblick i konsthallen Körsbärsgården på södra Gotland.

Kultur och nöje

Peter Jöback firar 50 med onlinekonsert

50-årsfiraren Peter Jöback sänder en livekonsert från sin trädgård. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Peter Jöback firar att han har fyllt 50 genom att anordna en livesänd onlinekonsert i sin trädgård i Stockholms skärgård.

"Den tid vi lever i har gjort att kreativitet och skaparglädje hittar nya vägar för musiken att nå ut ... När jag ännu inte riktigt kan samla alla som vill se mig fysiskt så är detta en fantastisk lösning, så lyxigt att faktiskt få bjuda hem publiken till mig", säger artisten i ett pressmeddelande.

Peter Jöback sommarpratade tidigare i sommar och är i höst aktuell som en av deltagarna i TV4-programmet "Så mycket bättre".

Hans digitala födelsedagskonsert sänds den 29 augusti.

Kultur och nöje

Artistkollegor fördömer homofobiska uttalanden

Rapparen DaBaby har mötts av hård kritik från bland andra Madonna efter uttalanden som har anklagats för att vara homofobiska. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den amerikanska rapparen DaBaby har mötts av hård kritik från såväl artistkollegor som fans på grund av uttalanden han gjorde under en konsert på Rolling Loud-festivalen i Miami förra helgen.

Bland annat bad DaBaby alla i publiken att hålla upp sina mobilficklampor, förutom de som "kom hit i dag med hiv" och män som ägnar sig åt oralsex med män "på parkeringsplatser".

Uttalandena har anklagats för att vara homofobiska och fördöms av bland andra popstjärnan Madonna, som i ett Instagram-inlägg riktat till rapparen presenterar fakta om hiv/aids och skriver att "människor som du är anledningen till att vi fortfarande lever i en värld som är uppdelad av rädsla".

Även Elton John, Questlove och artisten Dua Lipa som har samarbetat med DaBaby fördömer rapparens kommentarer, skriver Billboard.

DaBaby har bett om ursäkt för sina uttalanden.

"Det jag sade var okänsligt även om det inte var min mening att förolämpa någon", skriver han på Twitter.

Madonna är en av de artister som fördömer DaBabys uttalanden. Arkivbild.
Madonna är en av de artister som fördömer DaBabys uttalanden. Arkivbild.
Foto: Evan Agostini/AP/TT

Kultur och nöje

Förlag korrigerar uppgifter i bok om Putin

Boken 'Putins krets' av journalisten Catherine Belton handlar om Vladimir Putins väg till makten. Arkivbild.
Foto: Alexei Nikolsky/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Det brittiska bokförlaget Harper Collins korrigerar innehållet i den engelska utgåvan av journalisten Catherine Beltons bok "Putins krets" som gavs ut 2020, rapporterar "Kulturnytt" i Sveriges Radio.
PREMIUM

Bokförlagets besked kom i samband med de domstolsförhandlingar som i onsdags inleddes med anledning av att förlaget och författaren stämts för förtal av ett ryskt företag och tre ryska miljardärer.

Harper Collins UK meddelar att man har nått en överenskommelse med två ryska affärsmän som i våras stämde enbart förlaget. Enligt Reuters innebär överenskommelsen att förlaget kommer att ändra de delar i boken som rör ryssarnas påstådda kopplingar till säkerhetstjänsten KGB. Förlaget ber även om ursäkt för att man inte diskuterade ärendet med de berörda innan utgivning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Märak drömmer om svettiga konsertlokaler

Maxida Märak hann med en Norgeturné innan landet stängde gränsen mot Sverige. Nu längtar hon efter svettiga och trånga spelningar. Arkivbild.
Foto: Karl Melander/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Att trängas, svettas och ha kul – det längtar Maxida Märak efter. Hon är näst på tur i artikelserien "Drömspelningen" – och förhåller sig ödmjukt inför framtida konserter.
PREMIUM

Maxida Märak hann precis med en Norgeturné under 2020, innan landet stängde gränsen mot Sverige. Nu är hon bland annat aktuell i TV4:s "Så mycket bättre", som sänds i höst.

TT: Beskriv din drömspelning?

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MrCasanova.se

Underhållning direkt från telefonen i sommar

MrCasanova.se Det är underbart med varmare temperaturer och semester. De flesta spenderar sin tid med att koppla av, njuta av tillvaron och ladda sina batterier.

Kanske är du en av dem som spenderar sommaren ute på sommarstugan? Under de mindre soliga dagarna så finns det flera sätt du kan underhålla dig själv inomhus bara genom att äga en mobiltelefon. Idag finns det många tjänster du kan använda för att njuta av underhållning var du än befinner dig.

Detta kan du underhålla dig med direkt via telefonen:

– Oavsett om vädret är varmt eller om det regnar och är mulet, så är alltid en härlig ljudbok eller ny musik upphöjande. Idag kan du streama musik, ljudböcker och film direkt i telefonen bara du har en internetuppkoppling.

– Spela casino direkt från mobilen på många härliga spelsajter. På svenska casinon får du dock bara ta emot 1 bonus per casino, men alla vinster är skattefria. Läs mer på MrCasanova. Om du däremot vill spela på ett casino utan svensk licens och delta i bonusar och kampanjer så behöver du skatta på dina vinster, (ingenting vi rekommenderar).

– Det finns massor av nya serier och filmer att titta på direkt från mobilen. De flesta streamingtjänster har appar som gör sökningen i utbudet enkelt.

– Ladda hem ett roligt spel till telefonen, kanske ett knepigt strategispel som du kan spela medans regnet smattrar mot fönstret?

– Fotografera vackra naturbilder och redigera dem direkt i din telefon genom att ladda ner en bra app för redigering av bilder och filmer.

– Vill du lära dig något nytt? Spana in klipp på youtube!

Mobilspel blir mer och mer populärt!

Sällskapsspel i all ära, det är fantastiskt mysigt att spela tillsammans med vänner och familj. Men när du spelar själv, så passar ett mobilspel perfekt. Det finns massor av spelappar att ladda ner direkt till enheten och spela. Statistiken visar att spelande från mobilen blir allt vanligare över hela världen, många spelar på sin dötid och idag äger mer eller mindre alla en smartphone. Man kan tänka sig att det är mer populärt att spela spel där man satsar pengar, men faktum är att spelen utan några pengavinster är minst lika populära.

Statistiken visar också att det idag är vanligt att barn och unga spelar spel direkt från mobilen och det finns många spel som inkluderar inlärande. Det kan vara allt från spel som hjälper barnet att lära sig alfabetet eller att räkna. Att statistiken ökar gällande spel från mobilen och har gjort de senaste åren är inte så konstigt eftersom att användandet av smartphones ökat stadigt de senaste 10 åren. Det är många vardagliga moment som fallit bort i framfarten av smartphones, Idag behöver vi varken betala genom överföring från internetbanken, utan vi kan enkelt sköta allt från mobilen.

Kultur och nöje

Märak drömmer om svettiga konsertlokaler

Maxida Märak hann med en Norgeturné innan landet stängde gränsen mot Sverige. Nu längtar hon efter svettiga och trånga spelningar. Arkivbild.
Foto: Karl Melander/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Att trängas, svettas och ha kul – det längtar Maxida Märak efter. Hon är näst på tur i artikelserien "Drömspelningen" – och förhåller sig ödmjukt inför framtida konserter.
PREMIUM

Maxida Märak hann precis med en Norgeturné under 2020, innan landet stängde gränsen mot Sverige. Nu är hon bland annat aktuell i TV4:s "Så mycket bättre", som sänds i höst.

TT: Beskriv din drömspelning?

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Filmfredag

Bitterljuvt och kontrastrikt kärleksmysterium

Shailene Woodley och Callum Turner som Jennifer och Anthony.
Foto: Parisa Taghizadeh
Kultur och nöje
Recension Peter Eliasson har sett filmen Sista brevet från din älskade som bygger på Jojo Moyes roman med samma titel.

Jojo Moyes är något av en modern författardrottning gällande kvinnofokuserade berättelser om kärlek med förhinder med allt vad det innebär av nödvändiga ingredienser. Alla ni som sett filmatiseringen av Livet efter dig vet vad som åsyftas och i Sista brevet till din älskade vävs två historier från då- och nutid ihop till ett klimax som både retar tårkanalerna på och får feelgood-nerven att gå på högvarv.

I sextiotalets London lever amerikanska Jennifer i ett äktenskap av konvenans tillsammans med kyligt otrevlige karriäristen Lawrence. Hennes föresatser att skapa ett gott liv tillsammans med honom är dock goda men på det hela taget ignorerar han henne mest och förminskar det hon säger både privat och i sällskapslivet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Vaccinkrav för anställda på Broadway

När Broadway öppnar upp igen ställs krav på att de anställda är vaccinerade. Arkivbild.
Foto: Evan Agostini/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Det klassiska teaterdistriktet Broadway i New York inför vaccinationskrav för alla anställda, rapporterar Deadline.

Kravet är en del i de säkerhetsrutiner som fackförbundet Actors’ Equity Association och branschorganisationen Broadway League har enats om. Enligt säkerhetsrutinerna kan undantag från kravet göras av exempelvis medicinska skäl. Man har också beslutat att alla anställda ska testas en gång i veckan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL