GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lyckad och färgsprakande stenåldersanimation

Roland Klinteberg har sett Croodarna 2.
Film/Recension • Publicerad 2 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Croodarna 2.
Croodarna 2.
Foto: Photo Credit: DreamWorks Animation LLC

När jag växte upp i tv:s yngre stenålder var Familjen Flinta en av höjdpunkterna i det begränsade utbudet. Fred och Wilma Flinta var en brygga över generationsklyftan och vi skrattade i kör åt de dråpliga infallen där vår moderna tid förflyttats till stenåldern.

Står stabilt

Den animerade filmen Croodarna som kom för åtta år sedan fick mig att känna lite nostalgi just för Flinta och jag tyckte det var märkligt att det aldrig kom någon uppföljare. Men, nu är den här alltså, Croodarna 2. Med åtta års mellan filmerna skall jag inte dra för stora växlar mellan dem utan nöjer med mig att konstatera att tvåan står stabilt på egna ben.

I centrum finns fortfarande karaktären "Grabb" som av sina föräldrar får visdomsorden att söka efter "i morgon", ett något flummigt råd kan tyckas. Grabb träffar Eep en söt stenålderstjej och hennes kufiska familj och vandringen mot det okända börjar.

Utmärkta svenska röster

Animationen är lyckad och färgsprakande och tempot är uppdrivet till max, ja kanske lite väl forcerat för målgruppen att hänga med i. Croodarna 2 finns tydligen även i 3D men den kopia jag såg var den vanliga utgåvan och med svenska röster vilka fungerade genomgående utmärkt.

Filmrecension

Film

Croodarna 2: En ny tid

Regi: Joel Crawford

Originalröster: Nicolas Cage, Ryan Reynolds, Emma Stone, Catherine Keener med flera

Svenska röster: Tommy Nilsson, Frida Sandén, Jesper Adefelt, Göran Gillinger med flera

Betyg: 3

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.