GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dyr skit från kommissionen

Opinion • Publicerad 14 juli 2021 • Uppdaterad 25 november 2021

Under onsdagen släpps EU-kommissionens klimatpaket, där man bland annat sannolikt kan se ett ytterligare fördyrande av utsläppsrätter. Systemet med utsläppsrätter omsätter fantasisummor, vilket är helt rimligt med tanke på hur stora delar av utsläppen industrin som måste köpa sådana står för.

Som Centerpartiets Europaparlamentariker Emma Weisner konstaterar i en briefing inför klimatpaketsläppet är det mest effektiva klimatverktyget alltid att lägga över kostnaderna för utsläppen på industrin, som man nu gör med den radikala fördyrningen av utsläppsrätter. Utsläppsrättssystemet var till en början ett tandlöst verktyg på grund av sin låga kostnad. Nu gör det alltmer ont i plånboken och blir därför mer effektivt. Men fler verksamheter måste omfattas av systemet.

Synen på utsläppsrätter håller på att förändras. Man har till exempel tidigare daltat med cementindustrin, som fått gratis utsläppsrätter för att förhindra att verksamheten förflyttas utomlands där det är billigt att släppa ut. Att klara miljömålen ses dock mer och mer som en förutsättning för ett företag att framstå som livsdugligt inför en framtid där bara dem som överlever den gröna omställningen klarar sig kvar på marknaden. Även cementindustrin måste klara av det.

Centerpartiet vill se ökade kostnader för alla verksamheter som smutsar ner, inte bara dem som redan ingår i systemet. Sverige inkluderar även avfallsförbränningsanläggningar, vilket rimligen alla unionens länder borde göra. C vill också sedan länge att den fria tilldelningen av utsläppsrätter till utsläppsintensiva verksamheter ska upphöra, vilket redan borde ha hänt: den fria tilldelningen var avsedd som ett övergångssystem, men har fått vara kvar bland annat på grund av intensiv lobbyverksamhet från dem som skulle behöva betala när det inte var gratis.

Förhoppningsvis gör kommissionen det mycket olönsamt att vara en del av problemet och inte en del av lösningen genom det nya klimatpaketet.

Ledarredaktionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.