Vattenmelon är sommarens skönaste grej
Jag vet inget somrigare än en djupröd glänsande klyfta vattenmelon. Söt och saftig på samma gång. Läskande och fräsch som få. Den passar lika bra i söta som salta sammanhang. Kombinationen vattenmelon och fetaost har ju blivit något av en modern klassiker och sommarens motsvarighet till pepparkakor och ädelost. Vattenmelonsallad med feta är helt enkelt omöjlig att tröttna på.
Människan har varit svag för vattenmelon i alla tider. Man har till och med hittat kärnor från vattenmelon i gravar som är över 6 000 år gamla. Ursprungligen kommer vattenmelonen från Afrika, där den fortfarande lär gå att finna i vilt tillstånd.
Noga räknat är vattenmelonen faktiskt ingen frukt utan klassas i stället som ett bär och växer på en ettårig klängväxt. Det finns flera olika sorter. Den vanligaste typen är den klotrunda mörkgröna med rött fruktkött och svarta kärnor. Men det finns också avlånga, grönspräckliga varianter med ljusare kött och vita kärnor. Minivarianten är himla trevlig, har mindre kärnor och är alldeles lagom stor.
När du köper en vattenmelon ska du spana efter ett exemplar som känns fast. Mognadsgraden märks snarare på doften än på skalets färg. Den ska lukta friskt och lite sött. Melonen får dessutom gärna kännas lite mjukare i änden där själva stjälken har suttit.
Meloner bör förvaras svalt, kring 15 grader, men mår inte toppen i kylskåp. En källare är perfekt. Och köp hellre hela meloner än exemplar som har skurits upp i butik, eftersom de snabbt torkar ut. Vid rätt förvaring kan en hel melon hålla i flera veckor.
Vattenmelonen innehåller gott om antioxidanter och vitaminer, trots att den består av hela 91 procent vatten. Det finns med andra ord alltid en anledning att kalasa på vattenmelon.
Mia Gahne/TT
2 portioner, 30 minuter
Läcker sommarsallad med sköna smaker. Perfekt som en bjudlunch i det gröna. Vill man göra det riktigt enkelt för sig köper man både färdig balsamicokräm och färdiggrillad kyckling.
1/2 liten vattenmelon
2 dl balsamvinäger (alternativt 2–3 msk balsamicokräm)
1/2 grillad kyckling (eller 2 stekta bröstfiléer)
1-2 påsar spenat (à ca 70 g)
cirka 150 g ädelost (alternativt feta)
1 påse mandelspån (à 50 g)
färsk mynta
olivolja
nymalen svartpeppar
Gör så här:
1. Skär av botten på vattenmelonen så att den står stadigt. Skär sedan av skalet och dela fruktköttet i kuber.
2. Häll balsamvinägern i en liten kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt den sjuda i 15–20 minuter eller tills den har tjocknat och blivit simmig. Du kan också fuska genom att använda färdigköpt balsamicokräm.
3. Krydda och stek kycklingfiléerna under tiden om du inte använder färdiggrillad kyckling. Skär i mindre bitar.
4. Varva spenat, kyckling, vattenmelon, ost, mandel och mynta. Ringla över balsamicokräm, lite olivolja och peppra rejält.
4–6 stycken, 15 minuter
Trevlig liten förrätt eller tilltugg till fördrinken. Godast blir det med buffelmozzarella, men "vanlig" mozzarella (fior di latte) går såklart också bra.
cirka 1/4 vattenmelon
1 buffelmozzarella (alternativt "vanlig")
50 g pinjenötter
1 näve rucola
nymalen svartpeppar
eventuellt olivolja
Gör så här:
1. Skär 1–2 skivor av vattenmelonen (cirka 3–4 centimeter tjocka). Stansa ut "stubbar" med hjälp av ett kakmått eller litet glas.
2. Skiva mozzarellan och låt den rinna av lite.
3. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna tills de får lite färg. Passa! Det går fort och de bränns lätt vid.
4. Lägg en skiva mozzarella på varje stubbe och toppa med rucola och pinjenötter. Peppra ordentligt och ringla eventuellt över pyttelite olivolja.
2 portioner, 10 minuter
Underbart läskande högsommardrink, med eller utan alkohol. Har du en blender kan melonen frysas in för extra fräschör.
5 dl tärnad vattenmelon
2 1/2 dl kolsyrat mineralvatten
1 msk akaciahonung
1 lime
några kvistar färsk basilika (alternativt mynta)
is
eventuellt tequila
Gör så här:
1. Skär av botten på vattenmelonen så att den står stadigt. Skär sedan av skalet och dela fruktköttet i kuber.
2. Om du har en blender kan du lägga vattenmelonkuberna i en plastpåse i frysen ett par timmar för en extra uppfriskande smoothie. Kör dem i så fall sedan i 30 sekunder i mikron så att de inte är stenhårda och förstör din blender.
3. Mixa i matberedare eller med stavmixer, alternativt kör vattenmelonbitarna i en blender. Tillsätt mineralvatten, honung, lime och basilika och mixa hastigt lite till. Häll upp i glas med is. Garnera med extra grönt.
4. Tillsätt eventuellt en skvätt tequila för en läskande vuxensmoothie.
Montelapio Fiano di Avellino (90032), 150 kronor.
Alkoholfritt:
Cognato (19009), 65 kronor.
Crème brülée med rabarberkompott – Lysande kombo!
Okonomiyaki – Japansk suverän omelett med extra allt
Sonata – Suverän jordgubbssort
Jag vet inte hur många jag mött som säger sig vara "allätare". Och så bjuder man hem dem på middag (snart är det tekniskt möjligt i alla fall). Då visar det sig att nej, de äter ju inte koriander/svamp/starkt/lök/rökt/inlagt … Men det är väldigt sällan något som nämns i god tid.
Det är som om det vore skämmigt att inte gilla allt. Jag betvivlar att det egentligen finns någon som tycker om exakt all mat. Det är väl inget att hymla med?
Jag har en god vän som i princip tycker om precis samma saker som jag. Det är otroligt praktiskt, så praktiskt att jag glömmer de få grejer där vi faktiskt gillar olika. Han är till exempel inte så förtjust i lamm. Vilket jag ALLTID glömmer och lyckas köpa hem lagom till han ska komma. Urdåligt av mig.
Det jag vill ha sagt är att det inte är det minsta pinsamt att inte tycka om eller vara allergisk mot saker. Tusen gånger bättre att vara ärlig och säga som det är–- innan maten står på bordet. Man besparar både värden och sig själv jobbig stämning och mat som måste kasseras till ingen nytta.
Stå för dina aversioner. Eller gör något åt dem. Men använd inte ordet "allätare" om du inte menar det. Det är ingen smaksak. Bara ett fånigt tomt ord. Och bjud mig aldrig på tomatsoppa. Det är det värsta jag vet. Trots att jag äter "allt".