OS i Tokyo 2021

OS-chefen: Kan ställa in i sista minuten

Toshiro Muto och Seiko Hashimoto från OS-arrangöran i Tokyo vid en pressträff i juni.
Foto: Yuichi Yamazaki/AP/TT
Sport
Sport OS-basen Toshiro Muto utesluter inte att sommarspelen i Tokyo, som tjuvstartar i morgon och invigs på fredag, kan komma att ställas in i sista minuten.
– Vi ser över vad vi ska göra om coronasituationen förvärras, säger han.

På en fråga, vid en pressträff i Tokyo, om det fanns någon risk för att OS måste ställas in svarade Muto, vd för Tokyo-OS, diplomatiskt:

– Vi kan inte förutspå vad som händer med antalet coronavirusfall. Så vi fortsätter diskussionerna och tittar på vad vi ska göra om situationen förvärras, säger han.

En talesperson för OS-arrangören säger dock att man koncentrerar sig till hundra procent på att göra ett framgångsrikt OS.

"Överger aldrig de aktiva"

Och ordföranden i Internationella olympiska kommittén, Thomas Bach, säger:

– Vi kan äntligen se ljuset i tunneln. Att ställa in har aldrig varit ett alternativ för oss. IOK överger aldrig sina aktiva, vi gör det här för dem, säger han under IOK:s session, enligt AFP.

OS i Tokyo skulle ha genomförts i fjol, men flyttades fram ett år på grund av pandemin. Antalet smittade bland japanerna har ökat den senaste tiden och därför beslutades nyligen att OS ska genomföras utan publik. Sedan tidigare var det beslutat att inga tillresande åskådare skulle tillåtas.

Minskat stöd

Trots det är den japanska allmänheten orolig för att alla deltagare i spelen – aktiva, ledare, officiella och journalister – ska föra med sig viruset till Japan. Att det upptäckts ett antal fall bland de tillresta OS-aktiva och deras ledare har inte lugnat opinionen.

Ordföranden i organisationskommittén, Seiko Hashimoto, är medveten om det minskade stödet. Hon säger att de rigorösa säkerhetsbestämmelserna, för att undvika smittspridning, inte gett den japanska allmänheten en ökad tro på att smittan inte ska nå dem.

OS i Tokyo 2021

Försvunne OS-tyngdlyftaren hittad

Ugandas OS-trupp vid ankomsten till Japan. Arkivbild.
Foto: Suo Takekuma AP/TT
Sport
Sport Ugandiske tyngdlyftaren som försvann efter ankomst till Japan har hittats, rapporterar AFP.
– Vi förhör honom fortfarande om hans motiv, säger en talesperson för polisen i Osaka.

Julius Ssekitoleko dök inte upp till ett obligatoriskt PCR-test under torsdagen förra veckan och har sedan dess varit försvunnen, varpå en stor sökinsats inleddes.

Han lämnade en lapp där han skrev att han ville "arbeta i Japan" för att livet i Uganda är svårt och fångades, enligt japanska medier, sedan på övervakningskameror när han köpte en tågbiljett till Nagoya.

20-åringen har nu påträffats oskadd i den japanska staden Yokkaichi i prefekturen Mie. Enligt polisen finns det inga misstankar om brott.

– Han hittades i ett hus tillhörande personer han har koppling till. Han gjorde inget motstånd och talade uppriktigt, säger polisens talesperson och fortsätter:

– Han hade sin egen legitimation och identifierade sig. Men det är oklart vart vi ska skicka honom – till laget eller ambassaden.

Ssekitoleko åkte till sommarspelen som reserv och hade fått beskedet att han inte skulle få tävla. Det var tänkt att han skulle återvända till Uganda på tisdag.

OS i Tokyo 2021

"Nya" Sverige ska sänka OS-favoriten i premiären

Caroline Seger under tisdagens träning på Yumenoshimastadion inför onsdagens OS-premiär mot USA.
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Sport
Sport Samma gamla USA. Men ett nytt Sverige.
Senaste mötet visade att den här blågula upplagan på allvar kan hota världens bästa fotbollslandslag.
– Under alla mina år som vi mött USA har vi aldrig skapat så mycket som vi gjorde då, säger lagkapten Caroline Seger inför OS-premiären i Tokyo.

Sverige vet precis vad som väntar i onsdagens OS-premiär på Tokyostadion. USA är en välbekant motståndare, länderna brukar ställas mot varandra i nästan varje stor turnering, och de bärande spelarna har varit samma i många år.

I den amerikanska OS-truppen finns nio spelare som har gjort fler än 100 A-landskamper, och hur man än vrider och vänder på tänkbara startelvor mot Sverige lär den innehålla spelare som tillsammans når en bra bit över 1 000 A-landskamper. Det gäller även om 39-åriga Carli Lloyd, med sanslösa 306 landskamper, börjar på bänken.

44 raka utan förlust

Amerikanskornas spelsätt har inte heller förändrats nämnvärt de senaste åren, säger Sveriges lagkapten Caroline Seger.

– De har kanske blivit lite mer spelskickliga för de har fått in spelare som behärskar den delen. Annars är det samma. De är fysiskt starka, har en jättestor tro på sig själva och de vet att de har otroligt många vinster i ryggen, säger Seger.

USA har vunnit fyra av sex OS-guld på damsidan. Trots misslyckandet i Rio 2016, då Sverige vann en dramatisk kvartsfinal efter straffläggning, vilar favoritskapet åter på amerikanskorna.

Det är naturligt för ett landslag som har spelat 44 raka matcher utan att förlora. Förbundskaptenen Vlatko Andonovski, som tog över efter VM-guldet 2019, är obesegrad i 23 raka matcher och har bara sett sitt lag ligga under en enda gång.

Men det är där Sverige kommer in i bilden.

"Mer modern fotboll"

På Friends arena i april gjorde Lina Hurtig det svenska ledningsmålet, och även om USA kvitterade i slutminuterna var 1–1-matchen ett bevis på hur bra Sverige kan stå upp mot världsettan. Det var också ett tecken på att det spelsätt som förbundskapten Peter Gerhardsson försökt implementera de senaste fyra åren, börjat sätta sig.

– Det är framför allt en annan form av struktur i vårt sätt att spela. Vi ska hitta vinklar, hitta spelare på rätt fot, komma ur svåra lägen och bygga upp våra anfall, säger Seger.

– Det känns som att vi spelar en mer modern fotboll i dag än tidigare. Det är en väldigt framåtriktad fotboll, en mer passningsorienterad fotboll.

Det svenska OS-silvret 2016 byggde på betongförsvar och blixtrande kontringar (samt kyla i straffläggningar). Vägen till ett svenskt OS-guld i Tokyo ser annorlunda ut.

– Sättet vi spelar på nu är något som jag definitivt föredrar, även om sättet vi spelade på under förra OS tog oss till final. Nu har vi en spelidé som handlar om att spela oss ur situationer och våga spela vårt spel. Och vi har otroligt många skickliga fotbollsspelare som kan göra det, säger mittfältaren Kosovare Asllani.

Kontringar består

Den solida defensiven består ändå, liksom de vägvinnande omställningarna. Det gör att löpstarka anfallare som Sofia Jakobsson och Stina Blackstenius med glädje kunnat anpassa sig till det nya sättet att spela.

– Det blir kanske en del ändringar i min roll, men det är också otroligt utvecklande att vara i en sådan här miljö, och den här passningsorienterade fotbollen är väldigt rolig, säger Blackstenius.

– Vi är fortfarande ett bra kontringslag, så vi har båda delarna, vilket känns som en förbättring. Det syntes senast mot USA, att vi har tagit kliv närmare dem, säger Jakobsson.

Caroline Seger har varit med i A-landslaget sedan 2005. Hon säger att aprilmatchen var en av de bästa som Sverige presterat mot USA.

– Under alla mina år som vi har mött USA så tror jag aldrig vi har lyckats skapa så mycket och faktiskt ha bollen så mycket som vi hade. Kan vi lösa det i morgon och vara trygga i det och tro på det vi gör så är det klart att det kan bli en väldigt bra match för vår del.

Lasse Mannheimer/TT

FAKTA

Fakta: Sveriges mot USA i mästerskap

Sverige och USA har mötts åtta gånger i seniormästerskap på damsidan. USA har fem segrar, Sverige två (inklusive en seger på straffar) och en har slutat oavgjort. Här är alla möten, med Sveriges siffror först.

VM i Kina 1991, gruppspel: 2–3.

USA:s första seger mot Sverige kom i den fjärde landskampen länderna emellan, i VM-premiären 1991. USA gick upp i en 3–0-ledning innan Lena Videkull och Ingrid Johansson putsade siffrorna i andra halvlek. USA tog sedermera hem VM-guldet medan Sverige åkte hem med ett brons.

OS i Atlanta 1996, gruppspel: 1–2.

Efter 0–2 i premiären mot Kina behövde Sverige minst en poäng för att gå vidare. Men Tisha Venturini och Shannon Macmillan sänkte Bengt Simonssons lag. USA vann hela turneringen, och tog därmed det första OS-guldet i fotboll på damsidan.

VM i USA 2003, gruppspel: 1–3.

Victoria Svensson (numera Sandell Svensson) gjorde mål, men det var USA som lämnade VM-premiären med tre poäng. I slutändan drog dock svenskorna det längre strået, genom att ta VM-silver efter finalförlust mot Tyskland. USA blev trea.

VM i Kina 2007, gruppspel: 0–2.

Sveriges fjärde raka mästerskapsförlust mot USA kom i Kina 2007. Abby Wambach gjorde båda målen i segern som i förlängningen innebar att Sverige missade avancemang från gruppen. USA tog VM-brons.

VM i Tyskland 2011: 2–1.

Den dystra mästerskapstrenden mot USA bröts i Wolfsburg när Lisa Dahlkvist och ett självmål från Amy LePeilbet gav tre svenska poäng i den avslutande gruppspelsmatchen. Sverige vann gruppen, men USA vann VM. Sverige fick nöja sig med brons efter semifinalförlust mot Japan.

VM i Kanada 2015: 0–0.

Sverige tog visserligen poäng av blivande världsmästaren USA, men mycket roligare än så blev det inte i Kanada. Tre raka oavgjorda matcher gav bara en tredjeplats i gruppen, och i åttondelsfinalen mot Tyskland blev det klar förlust, 1–4.

OS i Brasilien 2016: 5–4 efter straffar (1–1 vid full tid).

En klassisk svensk fotbollskväll i Brasiliens huvudstad Brasilia där USA anföll och anföll, men där Sverige stod emot och tvingade matchen till förlängning och straffar. Där blev målvakten Hedvig Lindahl och den iskalla straffavslutaren Lisa Dahlkvist stora hjältar för Sverige, som till slut lämnade OS som silvermedaljörer.

VM i Frankrike 2019: 0–2.

Sverige var redan klart för avancemang och inför gruppfinalen mot USA valde förbundskapten Peter Gerhardsson därför att byta ut hela sju spelare i startelvan. Det blev förlust, men var ändå ett smart drag. Ett utvilat Sverige slog Kanada i åttondelsfinalen, besegrade sedan Tyskland i kvartsfinal och lämnade till slut Frankrike med ett oväntat VM-brons.

Sport

Svensk förlust i OS-genrepet: "Jättenyttigt"

Sveriges Carin Strömberg. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Tufft – men nyttigt att testa vilka taktiska drag som fungerar.
Så summerar handbollsdamerna förlusten i träningsmatchen mot Norge. Nu väntar finslipning inför OS-premiären mot Spanien.

– Vi får alltid något att utvärdera på matcherna, både bra och mindre bra saker som vi kan slipa på i träning här de sista dagarna här innan premiären, säger Carin Strömberg och fortsätter:

– Vi har några taktiska drag i försvaret som vi prövade av idag. Då kan det vara någon av de grejerna som får komma vidare eller förändras lite.

På söndag är det dags för premiär och möte med Spanien, och tisdagens inofficiella träningsmatch mot Norge i Fukuoka blev en nyttig uppvärmning.

Norge drog ifrån i andra halvlek och vann den inofficiella landskampen med 32–25. Elin Hansson var bäst i Sverige med fyra mål.

– Jättenyttigt att få spela mot världens bästa handbollslag, konstaterar förbundskapten Tomas Axnér under en pressträoch fortsätter:

– Jag tycker vi har kunnat slipa på mycket. Vi kommer börja kika på Spanien ganska snabbt.

Handbollsdamerna reser nu mot OS-byn i Tokyo.

Anna Karolina Eriksson/TT

Petter Nilsson/TT

Sport

Tredje coronafallet i tjeckiska OS-truppen

OS-byn i Tokyo. Arkivbild.
Foto: Jae C. Hong/AP/TT
Sport
Sport

Tjeckiens beachvolleybolltrupp har drabbats av ett tredje covidfall inför OS. Tränaren Simon Nausch har testat positivt, meddelar laget i ett uttalande.

Han är tränare för duon Barbora Hermannová and Markéta Sluková som ska kliva in i OS-turneringen på fredag.

Sedan tidigare har även spelaren Ondrej Perusic och sportchefen Martin Doktor bekräftats smittade.

Både Nausch och Perusic har lämnat OS-byn och isolerats.

I söndags meddelade Sydafrikas fotbollsförbund att två spelare samt en videoanalytiker testat positivt för covid-19 i OS-byn.

Totalt har 67 personer med koppling till OS, varav fem idrottare, konstaterats smittade i Japan. Fallen har väckt farhågor om att alla restriktioner inte räcker för att hålla smittan borta från OS.

Sport

Belarusiska OS-sprintern framme i Warszawa

Kristina Timanovskaja när hon lämnade Japan på onsdagsmorgonen, lokal tid.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Sport
Sport Den belarusiska OS-sprintern Kristina Timanovskaja är framme i Polen.
"Kristina Timanovskaja har landat säkert i Warszawa", skriver landets biträdande utrikesminister Marcin Przydacz på Twitter.
Hon får skydd i landet efter att ha uppgett att hon fruktar för sitt liv om hon återvänder till Belarus.

– Hon är orolig för sin familj. Hon är trött och naturligtvis är hon spänd efter det som har hänt de senaste dagarna, säger den österrikiske ministern Magnus Brunner som mötte Timanovskaja när hon mellanlandade i Wien.

Han bekräftar att hennes resplaner – det var från början tänkt att hon skulle flyga direkt till Warszawa – ändrades i sista stund på grund av "säkerhetsskäl".

24-åriga Timanovskaja sökte i söndags skydd under Tokyo-OS. Hon sade att man försökte tvinga henne hem till Belarus då hon hade kritiserat sina tränare.

I Tokyo fördes hon till Polens ambassad och landet beviljade henne humanitärt visum.

På plats i Polen har hon träffat en belarusisk oppositionspolitiker i exil, Pavel Latusjko. "Vi hoppas att regimens plågor snart är över och att Kristina kommer att kunna nå nya sportframgångar i Nya Belarus", skriver han på Twitter tillsammans med en bild på de båda.

Kritiserade tränare

Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenkos regering har sedan förra årets omtvistade presidentval med kraft tryckt ned alla former av opposition.

Timanovskaja är en av tvåtusen belarusiska idrottare som undertecknat ett öppet brev med krav på nyval och frisläppandet av politiska fångar. Det som föranledde den senaste händelseutvecklingen var en inlägg på Instagram där Timanovskaja kritiserar sina tränare och säger att de anmält henne till ett OS-lopp utan hennes vetskap.

Även hennes make Arsenij Zdanevitj har lämnat Belarus och ska åka till Polen från Ukraina.

– Jag har framgångsrikt fått visum och är mycket tacksam mot den polska ambassadören för att han hjälpte mig så snabbt, säger Zdanevitj till AFP.

Lukasjenko portad

Internationella olympiska kommittén säger att man utreder Belarus olympiska organisation.

President Aleksandr Lukasjenko och hans son Viktor är båda portade från OS-evenemang. Strax före Tokyo-spelen satte Lukasjenko press på landets idrottare.

– Tänk på det här innan ni åker. Om ni kommer hem utan någonting är det bättre att inte komma tillbaka alls, har Lukasjenko sagt enligt AFP.

Emma Gyllestad/TT

Kristina Timanovskaja tillsammans med den belarusiske oppositionspolitikern Pavel Latusjko.
Kristina Timanovskaja tillsammans med den belarusiske oppositionspolitikern Pavel Latusjko.
Foto: National Anti-crisis Management/AP/TT
Kristina Timanovskaja under 100-metersförsöken i Tokyo-OS förra veckan.
Kristina Timanovskaja under 100-metersförsöken i Tokyo-OS förra veckan.
Foto: Martin Meissner/AP/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Sport

Uttåg för Ymer i Washington

Elias Ymer. Arkivbild.
Foto: Andy Brownbill/AP/TT
Sport
Sport

Elias Ymers äventyr i ATP 500-turneringen i Washington är över. 43-rankade australiern John Millman blev en för svår nöt att knäcka för den 168-rankade svensken.

Millman vann matchen i två raka set. Ymer bjöd dock upp till en riktig kamp i det andra, setsiffrorna skrevs till 6–2, 7–6.

Ymer tog sig till den andra rundan genom att först besegra två amerikaner i kvalet och sedan även 62-rankade australiern Jordan Thompson med 3–6, 7–5, 6–3 i den första omgången.

I tredje omgången väntar vinnaren mellan amerikanen Reilly Opelka och Daniel Elahi Galan Riveros från Colombia för Millman.

Sport

Spelarna: Det var en liten bomb

Mjällby sparkade Christian Järdler. Arkivbild.
Foto: Anders Bjurö/TT
Sport
Sport Att Mjällby sparkade Christian Järdler från tränarjobbet kom som en chock, både för spelare och Järdler själv.
– Jag blev absolut överraskad, säger han till Sportbladet.

På tisdagen sparkades Järdler sedan resultaten uteblivit för Mjällby efter det allsvenska uppehållet. Det verkar ha kommit som en överraskning för såväl Järdler och spelarna.

– Det var en liten bomb. Vi spelare var inte förberedda på det, säger lagkapten David Löfquist till BLT och konstaterar att spelarna också har en del i att det gått trögt för nästjumbon.

Järdler säger själv till Sportbladet att han vet hur branschen fungerar men att han inte var beredd på att få gå.

– Det är ett väldigt osäkert jobb att vara tränare. Sen har vi en dålig form. Men med det sagt har jag inte fått några signaler innan, jag har känt stöd hela vägen så jag blev absolut överraskad i går, säger han till tidningen.

Mjällby ligger just nu på 15:e plats i Allsvenskan, med bara tio inspelade poäng på 13 matcher.

Sport

Ivan hittade målformen

Ivan Danielsson Andonovski blev tvåmålsskytt och låg bakom ytterligare ett. En riktig islossning för smålänningen.
Foto: Stefan Sandström
Sport
Fotboll Två mål av Ivan Danielsson Andonovski säkrade en viktig IFK-seger hemma mot jumbon Prespa Birlik. Även Isak Orajärvi och Armin Culum hittade nätet i 4–1-segern.

Det var en välspelad match av ett IFK Hässleholm som såg ut att höra hemma högre upp i tabellen. Men i första halvlek blev det också tydligt varför laget inte slåss i den absoluta toppen: brist på effektivitet.

Det var skuggor av Sölvesborgsmatchen som spökade och trots att chanserna duggade tätt för IFK tog bortalaget ledningen genom sin klart bäste spelare, den giftige anfallaren Abdelhamid Ahmaniferdi. En ren bjudning på mittplan gav Ahmaniferdi friläge och med en tunnlad Carl Lundahl Persson var 0–1 ett faktum.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL