Annons

Astra Zeneca jagar mer vaccin till Thailand

Astra Zeneca ser över sina leveranskedjor för att försöka leverera fler vaccindoser till Thailand och resten av Sydostasien, enligt en representant för företaget.
Publicerad 24 juli 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
En man får en dos av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 i Thailands huvudstad Bangkok.
En man får en dos av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 i Thailands huvudstad Bangkok.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Vaccinationsgraden i Thailand är låg samtidigt som smittotalen skenar. Endast drygt fem procent av Thailands över 66 miljoner invånare är fullvaccinerade.

Läckt korrespondens visade i förra veckan att Astra Zeneca lovat att förse Thailand med mellan fem och sex miljoner doser vaccin i månaden. Detta går emot påståenden från Thailand om att regeringen lovats tio miljoner doser i månaden.

Annons

"Vi hoppas kunna importera ytterligare doser de kommande månaderna", meddelar James Teague på Astra Zeneca i Thailand.

Företaget hade tidigare sagt att vaccindoserna för Thailand och Sydostasien skulle komma från en fabrik tillhörande dess thailändska partner Siam Bioscience, ägt av landets kung och utan tidigare erfarenhet av att tillverka vaccin.

Trycket har ökat på företaget sedan Thailand övervägt att begränsa sin export av lokalt tillverkade Astra Zeneca-vaccin mot covid-19 för att säkra den inhemska tillgången. Något som kan drabba Thailands grannar, varav flera har stora problem med virusutbrott.

Siam Bioscience har inte kommenterat rapporter om brister i produktionen eller långa leveranstider. Astra Zeneca har levererat nio miljoner doser till Thailand så här långt, och kommer att leverera ytterligare 2,3 miljoner i nästa vecka, enligt James Teague.

Chefen för Thailands vaccininstitut bad i onsdags om ursäkt för att landet misslyckats med att säkra tillräckliga mängder vaccin.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons