Inrikes

Bra år för de svenska storkarna

2021 år ett bra storkår. 35 storkungar har fötts i Storkprojektet hägn och 110 ungar i det fria. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes 2021 är hittills ett bra år för de svenska storkarna. 145 storkungar har fötts och nu är det dags för storksläpp för de som fötts i hägn.
– Det finns en mycket stor poäng med att de släpps fria samtidigt, säger Staffan Åkeby från Storkprojektets ledningsgrupp.
PREMIUM

35 storkungar har fötts i Storkprojektets hägn under året. Lördag 24 juli släpps de ur hägnet utanför Veberöd i Skåne. Att alla blir fria samtidigt är en viktig faktor för deras överlevnad.

– Förr släpptes storkungarna successivt i takt med att de var flygfärdiga, men de storkarna flyttade inte till Afrika. Vi trodde det var något genetiskt problem med dem, men så var det inte, säger Staffan Åkeby från Storkprojektets ledningsgrupp.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Storkbesök i Hässleholm

Stork vid reningsverket under onsdagsmorgonen.
Foto: Ulf Lundh
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Storken finns inte bara i kommunen genom den pågående utställningen på Hovdala. Nu har den också visat sig i högst levande form vid reningsverket.

Under onsdagsmorgonen observerades en stork som spankulerade vid reningsverket i Hässleholm. Ulf Lundh fångade den långbenta fågeln på bild.

I fjol observerades stork i Vinslöv, och sedan 1989 driver Naturskyddsföreningen i Skåne, tillsammans med Skånes ornitologiska förening, storkprojektet som syftar till att åter få en vild och flyttande storkstam i Skåne.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Storkens underbara resa till Skåne

Den vita storken vilar tryggt på Palle Wibergs hjässa. Kepsen har han på sig vid de guidade turerna i Fulltofta. – Det är Sveriges mest fotograferade stork, säger han.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
Hovdala 1954 var ett speciellt år i Skåne. Eller ”legendariskt” som Palle Wiberg, programansvarig för Storkprojektet, väljer att kalla det. Det var då Radiotjänst började med försök till tv-sändningar, mjölk för första gången såldes i Tetra pak och ett nytt poliovaccin prövades. Men vad ingen då visste, var att den resa – som skulle leda fram till sommarens spännande utställning om den vita storkens återkomst på Hovdala slott – startade samma år.

Vi tar det från början.

Den vita storken, som funnits i Sveriges sydligaste landskap sedan 1400-talet, var under hundratals år en vanlig syn på de skånska slätterna. De ståtliga fåglarna med de långa, smala benen trivdes i de öppna, fuktiga och rika gräsmarkerna som Skåne kunde erbjuda på den tiden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Två tonåringar omkom i trafikolycka

Två personer omkom i en trafikolycka. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes

Två pojkar, 16 och 17 år, omkom i en frontalkrock mellan två personbilar i Uppvidinge kommun utanför Växjö på torsdagseftermiddagen

Initialt befann sig fem personer i fordonen, varav fyra fördes till sjukhus. Olyckan ska ha skett på en sträcka med hastigheter mellan 70 och 90 kilometer i timmen.

Polisen har ännu ingen bild av vad som föranlett olyckan.

– Vid en så här allvarlig kollision kommer vi att utreda för att kunna slå fast vad som har orsakat olyckan, och det är alldeles för tidigt att säga just nu, säger polisens presstalesperson Filip Annas.

Det finns inga brottsmisstankar.

Vägen var helt avstängd under räddnings- och röjningsarbetet som pågick i flera timmar.

Inrikes

Tidigare Säpoanställd häktad

En man har häktats efter måndagens Säpoinsats. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes En man har häktats misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Mannen har tidigare arbetat på Säpo och Försvarsmakten och är i dag högt uppsatt chef på en annan statlig myndighet.

Mannen, som är i 40-årsåldern, greps i en insats i måndags morse och misstänktes då för spioneri. Han häktas som misstänkt för det något mindre allvarliga brottet grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

"Tingsrätten delar vår uppfattning att personen ska vara häktad för att inte kunna undanröja bevis eller ta till flykt. Nu fortsätter förundersökningen med sedvanliga utredningsåtgärder", säger chefsåklagare Per Lindqvist i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Stockholms tingsrätt har lagt yppandeförbud på samtliga inblandade, vilket innebär att varken åklagare eller försvarsadvokat får berätta något mer om misstankarna.

Filt över huvudet

När häktningsförhandlingen mot den misstänkte inleddes på torsdagseftermiddagen kom mannen in i salen med en filt över sig. När det framgick att det inte fanns några kameror bland åhörarna tog han av sig filten och fick sin handfängsel upplåst. Han gav ett samlat intryck, iklädd mossgrön kavaj, och hälsade sedan mot domarbänken.

Brotten ska enligt åklagaren ha ägt rum mellan september 2011 och november 2015, "i bland annat Stockholm". Enligt häktningsframställan anhölls mannen i sin frånvaro den 15 september. Fem dagar senare, i måndags morse, slog Säpo till med en insats någonstans i Mellansverige.

Åklagare Lindqvist gav ingen närmare beskrivning av misstankarna mot mannen innan häktningsförhandlingarna fortsatte bakom stängda dörrar.

Anställd i flera år

Den misstänkte mannen arbetar i dag som högt uppsatt chef på en statlig myndighet. Han har enligt egna uppgifter tidigare varit anställd vid Säkerhetspolisen i totalt flera års tid.

Enligt hans egna offentliga uppgifter har han också arbetat vid Försvarsmakten i flera år.

– Vi kan bekräfta att mannen som greps i måndags har arbetat vid Försvarsmakten. Det pågår en förundersökning så i övrigt hänvisar vi till åklagare och Säkerhetspolisen, säger försvarets presschef Philip Simon.

Bägge dessa anställningar pågick inom den period som åklagaren gör gällande att brotten begicks, av den misstänktes egna uppgifter att döma.

Ändrad rubricering

Efter Säpos insats i måndags angavs att mannen var skäligen misstänkt för spioneri, men rubriceringen har alltså sedan dess ändrats. Han häktas likväl med omfattande restriktioner.

– Min klient förnekar brott, att han skulle ha gjort någonting fel. Han mår efter omständigheterna väl, och nu får vi avvakta den fortsatta utredningen, säger hans försvarsadvokat Anton Strand.

TT: Gör du någon tolkning av omrubriceringen?

– Jag vill inte spekulera i det, utan det får vi passa vidare till Åklagarmyndigheten.

Åklagaren gjorde sig inte tillgänglig för intervju efter det att förhandlingen avslutats.

Erika Nekham/TT

Martin Mederyd Hårdh/TT

Försvarsadvokat Anton Strand har belagts med yppandeförbud när hans klient häktas för obehörig befattning med hemlig handling. Arkivbild.
Försvarsadvokat Anton Strand har belagts med yppandeförbud när hans klient häktas för obehörig befattning med hemlig handling. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT

FAKTA

Fakta: Skiljer sig från spioneri

Brottet obehörig befattning med hemlig uppgift faller under det som kallas brott mot Sveriges säkerhet.

I lagtext beskrivs det som att någon har kommit över, fört vidare eller röjt hemligheter – till exempel försvarsangelägenheter – "vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet", men inte haft för avsikt att gå främmande makt tillhanda.

Om syftet har varit att lämna över dem till främmande makt ska det i regel bedömas som spioneri, där maxstraffet vid grovt brott är livstids fängelse.

Den obehöriga befattningen kan ses som grov om den kunde orsaka särskilt stor fara, till exempel vid pågående krig, eller om uppgifterna var av väldigt stor betydelse. Det ska också beaktas om personen röjt hemligheter som denne anförtrotts i tjänsten.

Straffskalan för sådan obehörig befattning av normalgraden går från böter till fängelse i som mest två år. För grovt brott är maxstraffet fyra år.

Man kan också dömas för vårdslöshet med hemlig uppgift, om brottet har skett genom grov oaktsamhet.

Källa: 5–9 §, kap. 9 Brottsbalken, Svensk författningssamling

Inrikes

Oväder orsakar strömavbrott – "varit stökigt"

SMHI klass 1-varnar för stora regnmängder längs delar av Norrlandskusten och mycket hårda vindbyar i Halland och Skåne. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Kraftiga vindar är på väg in över södra Götaland. Än så länge har över tusen hushåll drabbats av strömavbrott till följd av ovädret.
– Det har varit stökigt, säger Markus Tobé, presstalesperson på Ellevio.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar gällande hårda vindar i Halland, Skåne, Kronoberg och Blekinge.

Där förväntas styrkan på vindbyarna nå upp till 21 till 24 meter per sekund.

Ovädret har dragit in över västkusten och vindarna väntas tillta under kvällen.

– Det är på väg in nu, så nu kommer det att öka de närmaste timmarna, säger Annika Hjelmsten.

Omkring 1 700 kunder till bolaget Ellevio står vid 19-tiden utan el i Västra Götaland och Halland.

– Vi har haft flertalet avbrott på flera håll i både Halland och Västra Götalands län, så det har varit stökigt, säger Markus Tobé, presstalesperson på Ellevio.

Men som det ser ut lär de hårdaste vindarna inte hålla i sig särskilt länge.

– Det kommer inte att blåsa hela natten utan det är under kvällen som det blåser som mest, säger Annika Hjelmsten.

– Det kan fortfarande vara blåsigt inatt, men inte på varningsnivå.

Markus Tobé håller tummarna för att prognosen stämmer.

– Det borde lugna ner sig relativt snart, säger han och fortsätter:

– Vi har goda förhoppningar att alla kunder ska kunna få strömmen tillbaka så fort det bara går.

Höstrusket har även tagit sig till Västernorrland och Västerbottens kustland. Inför dagen väntades det 35–45 millimeter regn i området – vilket motsvarar en halv månads normal regnmängd.

– Det har regnat på rätt bra där, men jag kan inte säga exakt hur mycket just nu, säger Annika Hjelmsten.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Underbara svenska sommar

www.hajper.com

Under största delen av året längtar vi svenskar efter att sommaren äntligen ska komma.

Vi längtar efter sol, bad och semester, att äntligen få sparka av oss strumpor och skor och bara slappna av. Nu vet vi ju dock alla att det kan bli lite hur som helst med detta.

Är det något vi alla lärt oss i tidig ålder är det att regnkläderna packas inte undan tillsammans med pulkorna och vinterkläderna. De stannar framme, året runt. För även om rapsen blommar och solen skiner ena dagen så kan regnet komma åter när som helst.

Stränderna i Skåne

I Skåne är vi bortskämda med milsvida stränder på både öst och västkusten. Frågan är bara hur många dagar vi kan utnyttja dessa smultronställe, och om det blir varmt nog att faktiskt kunna bada och njuta av det. För oss som är badkrukor blir det vissa år sparsamt med dopp i havet, men det betyder ju inte att man kan njuta av en tripp till havet i alla fall.

Östkustens pärlor - Österlen

På östkusten hittar du till exempel Vårhallarna på Tobisviksheden, här hittar du en trevlig camping med pool samt bangolf för eventuella badkrukor. Stranden ligger i närheten av charmiga Simrishamn som är väl värt ett besök. Även Mälarhusen, som ligger mellan Strandhammaren och Borrby strand och ståtar med sin vita sand och långgrunda bad är ett bra val.

Västkustens badparadis

Västkusten, som tack vare golfströmmen vanligtvis har något varmare vatten har otaliga stränder att besöka för den badsugna. Bara i Helsingborg med omnejd hittar du mil efter mil av fantastiska stränder som Tropical beach, Råå vallar, Gröningen och Fria Bad. Alla med en fantastisk vy över till Danmark.

För de regniga dagarna

Att planera semester i Sverige innebär att du kalkylerar för de regniga dagarna, för det är sällan vi kan undvika dessa helt. Ett roligt sätt att fördriva tiden med familjen eller vännerna är att spela klassiska bordsspel som Monopol och om det blir uppehåll åker gärna krocket eller kubb fram.

Vill man hellre ha en stund för sig själv kan man titta in på ett online casino som Hajper där du kan spela slotmaskinerna i demoläge utan att behöva göra någon insättning.

Alternativ till stranden

Lockar inte havet eller man helt enkelt vill hitta på något annat för en dag kan man passa på att besöka några av alla små fik och restauranger eller varför inte ta en båttur? Från östkusten kan du ta dig till Bornholm och från västkusten till Helsingör i Danmark. Även Tyskland är lätt att nå från Skåne, du kan välja mellan att köra eller ta en båt.

Att semestra i Skåne

I Skåne har du ett varierande landskap och det är inte bara fantastiska stränder du kan njuta av. Du hittar lätt vandringsleder i storslagen natur och du hellre vill ge dig ut på en hike. Du kan vandra, ta en bilresa eller åka Pågatågen genom landskapet.

Du kan besöka lantgårdar, museum och vingårdar samt ta in på charmiga små pensionat eller herrgårdar. Vi vågar påstå att det finns något för alla, och även om ni inte kom utomlands så kan ni säga att ni drog söderut under semestern.

Inrikes

Man bar på sitt barn – rånades på halskedja

En pappa blev rånad på sin guldhalskedja, trots att han bar på sitt barn. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i Tuve i norra Göteborg blev på torsdagseftermiddagen av med sitt guldhalsband – trots att han hade sitt barn i famnen. En man i svart huvjacka sprang fram till pappan och barnet och slet av honom halsbandet, skriver polisen på sin hemsida. Sedan sprang rånaren iväg i riktning mot en skola i närheten.

Varken pappan eller barnet ska ha blivit skadade vid rånattacken. Polisen har förhört mannen och söker efter rånaren.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Centerstämman nu för omskärelse av pojkar

Partiledare Annie Lööf
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Centerstämman anser att icke-medicinsk omskärelse av pojkar ska vara tillåtet.
Därmed rullar partiet tillbaka sitt beslut från stämman 2019 att det ska förbjudas.
PREMIUM

– Jag tycker att det var en bra och respektfull debatt, som i mångt och mycket utgick från barnens rätt. Det är ett viktigt ställningstagande vi har tagit i dag för många svenska muslimer och judar. Det är ett beslut som landar i att vi står bakom religionsfriheten, säger partiledaren Annie Lööf efter omröstningen.

Som ny riksdagsledamot 2006 motionerade hon själv för ett förbud mot icke-medicinsk omskärelse, men ändrade sig sedan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Staten kan få helansvar för assistans

Regeringen ska utreda om ansvaret för personlig assistans ska bli en fråga enbart för staten och inte som nu vara delat mellan kommun och stat. Bilden är från en demonstration för rätt till assistans 2016. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes En utredare ska se över om staten ska ta över ansvaret för personlig assistans till funktionshindrade.
I dag delar staten och de 290 kommunerna på ansvaret, vilket innebär problem för enskilda.
PREMIUM

– Det delade ansvaret har skapat otydlighet och personer har kunnat hamna i kläm, sade Lena socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Hon ger uppdraget till Lars Lööf, överdirektör på Arbetsförmedlingen, som tidigare bland annat varit handikappombudsman och har utrett yrket personlig assistent. Direktiven säger att han ska lämna sina förslag i mars 2023.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL