GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Patel och Vikander värda bättre öde

Tidningen filmkritiker Roland Klinteberg har sett The Green Knight och han är inte imponerad.
Filmfredag • Publicerad 13 augusti 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Alicia Vikander och Dev Patel i The Green Knight.
Alicia Vikander och Dev Patel i The Green Knight.
Foto: Eric Zachanowich

När jag läser att The Green Knight är tillåten för barn mellan 7 och 11 år lägger jag pannan i djupa veck och kastar en medlidsam tanke till de drabbade. När jag växte upp på 50-talet stod riddarromantiken i full blom. Robert Taylor satt med i "Riddarna kring runda bordet", Tony Curtis bar "Den svarta skölden" och många andra av samtidens stora hjältar bar lans och rustning.

Kort sagt vi förväntade oss action a'la Robin Hood och Ivanhoe precis som dagens tioåringar säkert också gör. Vad de här får sig till livs är dock en lång dags färd mot natt där allt förvisso är visuell ögonfägnad: det är som att sitta och titta på vackra renässansmålningar med karaktärer som smälter in i omgivningen men allt utan att leverera några känslor mer än ytliga till betraktaren.

Förstå mig rätt, jag hade önskat Dev Patel (Dawain) och Alicia Vikander (som hans kärlek Essel) ett bättre öde i den här historien än att kämpa med en högst tvivelaktig dialog. Bägge är med andra ord många nummer större än historien de befinner sig i.

Det är inte första gången man filmat "Den gröne riddaren" med tveksamt resultat. Sean Connery axlade riddarens mantel 1984 med Miles O'Keeffe som Sir Gawain vid kung Arthurs runda bord, vill jag minnas, men inte helle då rosade resultatet marknaden.

Historien borde kunnat förvaltats bättre då mytologin är en provkarta på kreativa infallsvinklar och det står faktiskt inte i eldskrift på himlen att en seriös och pretentiös film måste vara så långsam att den gör en snigel grön av avund. Det finns faktiskt en huvudlös scen i den här versionen av The Green Night som får mig att tänka mer på Monty Python än Kung Arthurs runda bord.

The Green Knight

Regi: David Lowery

Medverkande: Joel Edgerton, Alicia Vikander och Dev Patel med flera.

Betyg: ++

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.