GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lassie är som bomull kring hjärtat

Roland Klinteberg har sett en remake på den klassiska barnfilmen Lassie kommer hem.
Recension • Publicerad 20 augusti 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Foto: Pressbild

Under Hollywoods så kallade guldålder lyste inte bara tvåbenta stjärnor på himlen, det fanns också två fyrbenta som fyllde biosalongerna: Lassie och Rin-Tin-Tin. Den sistnämnde var till börden en schäfer och den här hemma kanske mer kände jycken var en collie.

Under mina matinéår på femtiotalet var "Lassie på äventyr" (1943) en av de mest förekommande filmerna på repertoaren och jag såg den väl en tre, fyra gånger om året. Filmen har väl främst gått vidare till nästa generation därför att den var den då bara elvaåriga Elizabeth Taylors första film för studion MGM och språngbräda mot en stundande stjärnstatus.

Det skulle komma många Lassie-rullar genom åren och nu är det alltså dags för en tysk version. Först som sist kan man konstatera att det finns någon sorts tidlöshet över Lasse, något som tiden aldrig kan nöta sönder. De flesta älskar hundar och ställer upp på talesättet att de är människans bästa vän.

Foto: Pressbild

Kombinerar man sedan jycken med barn, en röd tråd av sensmoral, markerar svart och vitt i grova penseldrag och ramar in det hela i en visuell ögonfägnad så är det som att slå in öppna dörrar. För säkerhets skull har man i det här fallet dubbat den till svenska också och det fungerar bra.

Det som markerar att Lassie nu befinner sig i ett nytt sekel är att barnen följer hans förehavanden i sin Iphone och fäller en och annan tidsenlig kommentar om miljön. I korta drag handlar det nu, som det gjorde 1943, om hur Lassie kommer på avvägar när hans familj tvingas flytta och jycken skall lämnas bort under några veckor.

Familjens unge son Florian som är Lassies ögonsten börjar tillsammans med en ny vän, Priscilla (Taylors roll i originalet), jakten över stock och sten, land och hav. Till slut tassar naturligtvis Lassie hem igen och allt blir frid och fröjd. I slott och koja sänker sig den frid som är navet i alla Lassies film- och tv- äventyr. Det är en film som lägger sig som bomull kring hjärtat och man mår bra av att känna att något är bestående i en föränderlig värld.

Foto: Pressbild
Lassie kommer hem

Regi: Hanno Olderdissen

Medverkande: Nico Marischka, Sebastian Bezzel och Anna Maria Muhe med flera.

Betyg: Tre ben eller vad man nu vill belöna Lassie med.

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.