Annons

Amnesty: Återvändande flyktingar torteras

Syriska flyktingar som återvänt till hemlandet har gripits, våldtagits och utsatts för tortyr, uppger rättighetsorganisationen Amnesty International i en ny rapport.
Publicerad 7 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Flera flyktingar vittnar om övergrepp då de återvänt till Syrien. På bilden huvudstaden Damaskus. Arkivbild.
Flera flyktingar vittnar om övergrepp då de återvänt till Syrien. På bilden huvudstaden Damaskus. Arkivbild.Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Amnesty har i rapporten dokumenterat övergrepp mot 66 personer, varav 13 barn, som har återvänt. Intervjuerna har skett mellan juli förra året och juni i år. Vissa har utsatts för övergreppen redan vid gränsövergången, eller i säkerhetstjänstens lokaler strax därefter.

Minst 33 personer har enligt Amnesty utsatts för tortyr eller behandlats illa under förhör eller frihetsberövande, bland annat för att få dem att erkänna påstådda brott. 17 personer har förts bort av säkerhetstjänsten och har ännu inte återvänt, enligt anhöriga. En annan person släpptes efter nio månader.

Annons

"Min familj trodde att jag var död och hade hållit begravning", säger han i rapporten.

Våldtogs vid gränsen

I rapporten finns vittnesmål från de återvändande flyktingarna som beskriver att syriska myndigheter har riktat in sig på just återvändare, då de anses ha varit illojala för att de flytt. En kvinna berättar i rapporten att en säkerhetstjänsteman vid gränsen till Libanon sade att Syrien inte är något hotell man kan komma och gå som man vill till. Därefter ska han ha våldtagit kvinnan och hennes femåriga dotter.

"Det militära hotet må ha avtagit, men den syriska regeringens vana att begå allvarliga människorättskränkningar är oförändrad", säger utredaren Marie Forestier vid Amnesty i ett pressmeddelande.

Sverige nämns

I rapporten pekas bland annat Danmark och Sverige ut som länder som har begränsat uppehållstillstånd för asylsökande från regioner som anses säkra, som Damaskus och Damaskus omgivande landsbygd.

"Den regering som nu hävdar att Syrien eller delar av Syrien är säkert ignorerar den verklighet som råder", säger Madelaine Seidlitz, ansvarig gör Amnesty Sveriges flyktingarbete, i pressmeddelandet.

Och även om inget europeiskt land har börjat skicka tillbaka personer än, så börjar synen på risken för återvändande att skifta, vilket underminerar skyddsnivån som flyktingar beviljas, befarar Amnesty.

Gustav Sjöholm/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons