Mardröm för MFF: "Förlorar på två minuter"

I Champions League finns de stora pengarna – men även de stora stjärnorna.
Det fick Malmö FF uppleva när finrummet åter kom till Skåne.
Den italienska storklubben Juventus vann CL-premiären med 3–0 efter mardrömsminuter för MFF i slutet av den första halvleken.
Publicerad 14 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Malmös målvakt Ismael Diawara släpper in Alex Sandros nick till 0–1 hemma mot Juventus. Innan halvleken var slut ledde Turinklubben med 3–0 i Champions League-premiären.Foto: Andreas Hillergren/TT

– Vi förlorar matchen på två minuter, säger Malmökaptenen Anders Christiansen till C More.

När klubbikonen Markus Rosenberg avslutade sin karriär vintern 2019 var det många som undrade hur Malmö FF skulle klara sig utan sin europeiske härförare.

Anfallaren som under åren 2014–2019 förde sin moderklubb till två raka gruppspel i såväl Champions League (2014, 2015) som Europa League (2018, 2019).

Nio raka Serie A-titlar

Alldeles utmärkt skulle det visa sig. Även om MFF missade EL-spel i fjol blev det SM-guld och denna sommar har skåningarna återigen kvalat in till den finaste Europascenen. En plats som lär ge Malmö över 200 miljoner kronor i intäkter.

Där de stora pengarna finns – där finns även de allra största klubbarna. Precis som för sju år sedan väntade stjärnspäckade Juventus i CL-premiären. Italiens "mesta mästare" som innan vårens missade "scudetto" hade vunnit nio raka Serie A-titlar och under den perioden även nått två CL-finaler.

När cirkusen väl återigen kom till den himmelsblå staden i Skåne stod MFF-spelarna upp och visade mod. Hemmaspelarna pressade högt, låg rätt och vaskade fram matchens första målchans.

Efter en dryg kvart drog Søren Rieks till på volley i den bortre delen av straffområdet sedan MFF spelat sig ur Juventus press, men även om dansken fick en bra träff gick avslutet en bit över.

Framburna av drygt 4 000 hemmasupportrar – än så länge råder coronarestriktioner – fanns det där och då tendenser till att MFF skulle kunna skaka den italienska fotbollsmakten från Turin. Ett Juventus som under den nygamle tränaren Massimiliano Allegri och utan superstjärnan Cristiano Ronaldo (lämnade nyligen för Manchester United) fått en krisartad start på ligasäsongen med blott en poäng på tre matcher.

Mardrömsminuter

Kanske påbörjade Turinklubben resan mot sitt fornstora jag i den 23:e minuten på stadion i Malmö. Då tappade MFF-spelarna markeringen i straffområdet och den brasilianske vänsterbacken Alex Sandro kunde nicka in ledningsmålet.

Visserligen tog Juventus över spelmässigt efter 1–0-målet, men det var i slutet av den första halvleken som Champions League-premiären rann MFF ur händerna.

I den 43:e minuten pekade den portugisiske domaren Rui Tavares på straffpunkten sedan Lasse Nielsen dragit Álvaro Morata i armen och en videogranskning visade att beslutet var rätt.

MFF-målvakten Ismael Diawara – som för en dryg månad sedan tillhörde den allsvenska konkurrenten Degerfors – var bara en tåspets från att rädda argentinaren Paulo Dybalas straff, men 2–0 till Juventus var ett faktum.

På tilläggstid släcktes sedan MFF:s alla hopp och drömmar om en mirakelvändning. Då kunde Morata skicka in 3–0 när han kom fri med en chanslös Diawara.

– Vi ska gå till paus med 0–1, men det är de små detaljerna som avgör. När det är 0–3 så är det "game over", säger Christiansen.

Zenit i nästa omgång

Det hindrade inte skåningarna från att svara för en bra andra halvlek, men Juventus – som i slutet av matchen bytte in den svenske landslagsstjärnan Dejan Kulusevski – behövde inte förta sig för att försvara sin 3–0-ledning och starta CL-säsongen med tre poäng.

Anders Christiansen hade svårt att ta med sig något positivt från premiären:

– Vi får analysera matchen, men nu är det svårt. Vi har en viktig match om några dagar, säger han och ser redan fram emot toppmötet i allsvenskan mot serieledande Djurgården på lördag.

I nästa omgång väntar ryska Zenit S:t Petersburg på bortaplan (29 september) för Malmö FF. Ett Zenit som föll med 0–1 i premiären borta mot regerande CL-mästaren Chelsea.