Inrikes

Europolchef: Sveriges situation inte unik

Jean-Philippe Lecouffe, nytillträdd biträdande chef för Europol, besökte i onsdags den svenska polisen.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Organiserad brottslighet struntar i landsgränser och det kräver mer informationsutbyte de europeiska länderna emellan. Det anser Europols nya biträdande chef, som inte ser Sveriges brottsproblematik som unik:
– Jag vill inte säga att situationen är värre än någon annanstans, säger han till TT.
PREMIUM

Jean-Philippe Lecouffe har en halvtimme fri mellan onsdagens möte med representanter för den svenska polisen och resan mot flyget hem. Under den tiden får TT en möjlighet att ställa frågor till Lecouffe, som i maj i år tillträdde som biträdande Europolchef och chef för det europeiska polissamarbetets operativa avdelning.

Det är det första besök han gör på en brottsbekämpande myndighet sedan tillträdet, och inför intervjun antyds att den svenska situationen med omfattande gängkriminalitet och stora problem med skjutningar spelat en roll i det. Men det är inget han själv nämner när han får frågan om varför han prioriterade just Sverige. I stället tar han upp mordet på en polis i Göteborg i juni.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

M vill strama åt arbetskraftsinvandring

Moderatledaren Ulf Kristersson invigningstalade på partiets stämma i Helsingborg på torsdagen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna vill strama åt arbetskraftsinvandringen.
Lågavlönade jobb som kräver låg kompetens ska främst gå till arbetslösa i Sverige.

Moderatstämman i Helsingborg har nu beslutat om förslag om jobb och tillväxt.

Bland annat har M slagit fast ett nytt mål om att halvera långtidsarbetslösheten inom tre år.

Ett förslag för att nå målet är en tillfällig jobbpremie för dem som varit arbetslösa längre än ett år. Den ska vara på max 2 500 kronor i månaden i högst 18 månader.

Andra förslag handlar om att ytterligare sänka anställningskostnaderna för dem som anställer långtidsarbetslösa, framförallt genom att förstärka de så kallade nystartsjobben.

Ungdomsförbundet Muf ville helt slopa den allmänna löneavgiften för unga under 26 år, något som partistyrelsen först sade nej till.

Efter en kompromiss landade stämman i att M ska verka för att sänka kostnaden att anställa unga under 26 år – men inte exakt hur.

Stramare migration

Under eftermiddagen tar stämman upp nya förslag för en stramare migrationspolitik och en mer effektiv integrationspolitik.

Partistyrelsen vill strama åt den utomeuropeiska arbetskraftsinvandringen genom ett nytt lönekrav. Ungdomsförbundet Muf var redo för strid på stämman, eftersom man ansåg att kravet låg så högt att det skulle försvåra för företag att hitta arbetskraft. Även från näringslivshåll har det kommit kritik.

Men efter en kompromiss verkar striden utebli.

I stället för partistyrelsens förslag att bara tillåta arbetskraftsinvandring om lönen motsvarar den svenska medianlönen, alltså runt 32 000 kronor, finns nu ett kompromissförslag på 85 procent av medianlönen, omkring 27 000 kronor. Det ligger en bra bit över dagens lönekrav på runt 13 000 kronor.

Säsongsarbetare, som bärplockare, ska vara undantagna.

Minska missbruk

Partistyrelsens argument för ett högre lönekrav är att det kan minska missbruket av arbetskraftsinvandring. Dessutom föreslås att arbetskraftsinvandring av personliga assistenter stoppas helt och att försörjningskrav införs för arbetskraftsinvandrare som vill ta hit anhöriga.

Partistyrelsen anser även att lågavlönade jobb som kräver låg kompetens främst ska gå till arbetslösa i Sverige.

När det gäller integrationspolitiken föreslås att nyanlända ska kvalificera sig in i välfärdssystemen för att till exempel få full föräldrapenning och flerbarnstillägg.

Längre statligt stöd

Partistyrelsen vill också att nyanlända ska få en "låg" statlig etableringsersättning i fem år i stället för dagens två år. Under den tiden ska man inte ha rätt till socialbidrag.

Nyanlända föreslås också få hjälp med bostad i högst tre år. I dag erbjuder vissa kommuner permanent boende.

När det gäller asylsökande föreslås att rätten att välja eget boende avskaffas och att dagpenning och andra bidrag ska dras in för de som inte bor på asylboende.

Bland integrationsförslagen handlar flera om att öka kraven på att lära sig svenska.

Peter Wallberg/TT

Maria Davidsson/TT

FAKTA

Fakta: Några förslag stämman beslutar om

Nytt mål: Halverad långtidsarbetslöshet inom tre år

Jobbpremie för dem som varit arbetslösa

Förstärkta nystartsjobb

90 pappadagar även för dem som saknar sjukpenninggrundad inkomst

Nytt statligt ID-kort ska försvåra bidragsfusk

Genomför nationell folkräkning

Ingen bolagsskatt under ett företags tre första år

Etableringsboende i max tre år

Statlig etableringsersättning i fem år

Nyanlända ska kvalificera sig in i välfärden

Alla ska välja skola tre år före skolstart

Volymmål för asylsökande

Sänkt kvotflyktingantal till 1 900 per år

Regeringen ska besluta om lista på säkra länder för snabbavisning

Utvidgat försörjningskrav för anhöriginvandring

Hedersscreening av asylsökande familjer för att bedöma risk för hedersvåld

Höjt lönekrav för arbetsinvandring

Försörjningskrav för anhöriga till arbetsinvandrare

Källa: Moderaternas stämmohandlingar

Inrikes

Gängen var en del av Einárs liv

Tända ljus i närheten av platsen där artisten Einár sköts till döds i Hammarby sjöstad.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Motivet bakom nattens dödsskjutning av rapartisten Einár är ännu oklart.
19-åringen hade länge befunnit sig i gängkriminella kretsar och varit inblandad i olika rättsfall, både som offer och gärningsman.
Nästa vecka var han kallad att vittna i hovrätten om den förnedrande kidnappning han utsattes för förra våren av ett kriminellt nätverk.

Nils Grönberg, som rapparen egentligen hette, ville själv inte delta i utredningen om kidnappningen. Därför blev nog få förvånade när han inte dök upp i tingsrätten den 24 maj i år, när den stora rättegången mot det så kallade Vårbynätverket kommit till punkten människorov.

Grönberg var kallad att i egenskap av brottsoffer vittna om dagen våren dessförinnan, då han utsattes för den förnedrande kidnappningen och rånades på dyra ägodelar. Vittnade gjorde däremot hans mamma, som var den som anmälde händelsen till polisen.

– Han sade att jag inte skulle anmäla. Men jag måste anmäla att det är ett rån och att det försvunnit saker. Jag är mamma till dig, berättade hon i rätten.

"Inte avsikt"

På torsdag nästa vecka ska fallet, som överklagats av flera av de inblandade, tas upp i Svea hovrätt. Det hade beslutats om att göra ett nytt försök att förhöra Nils Grönberg. Men hovrätten har inte lyckats få tag på honom för att kunna delge honom kallelsen till att vittna, uppger en handläggare för TT.

Anna Stråth, åklagare som lett förundersökningen mot Vårbynätverket, hade inte räknat med att Nils Grönberg skulle komma till rätten denna gång heller.

– Han har ju framförallt under förundersökningen uttryckligen sagt att han inte vill medverka, sedan har inte tingsrätten lyckats delge honom och hovrätten har skickat kallelse och inte lyckats delge honom. Så det tyder definitivt på att han inte hade för avsikt att medverka, säger Anna Stråth.

TT: Påverkar det som nu hänt rättsprocessen?

– Nej inte direkt. Det här kommer innebära att det blir samma sak som i tingsrätten, det vill säga att vi inte fick möjlighet att höra honom i domstol.

Hot och våld

Det allt handlar om är händelser som utspelade sig under våren 2020. I mars gjorde Vårbynätverket ett första kidnappningsförsök med hjälp av en annan rapartist, som den aktuella dagen skulle befinna sig i en musikstudio med Nils Grönberg. Försöket stoppades dock den gången då de involverade tyckte att det var för mycket "aina" (poliser) ute.

Några veckor senare återupptogs planerna och den gången fullföljdes kidnappningen, dock tillsammans med en annan rappare. I en lägenhet i Vårberg söder om Stockholm utsattes Nils Grönberg för hot, våld och förnedrande behandling. Alltihop fotograferades dessutom och han rånades på en Rolexklocka och guldkedjor.

Efter kidnappningen försökte nätverket pressa Nils Grönberg på pengar i utbyte mot att de inte skulle publicera bilderna. Då Grönberg höll sig undan och beslutade nätverket att en bomb skulle placeras utanför hans mammas bostad. Det blev dock aldrig av.

Tidigare dömd

Varken under förundersökningen eller tingsrättsförhandlingen har det framkommit något tydligt motiv till kidnappningen, enligt åklagare Anna Stråth.

Om kidnappningen har någon koppling till gårdagens mord på Einár finns det inga uppgifter om. Motivbilden är oklar och polisen har officiellt inte gått ut med om mordet har någon gängkoppling.

Einár har under åren umgåtts i gängkriminella kretsar och är själv dömd för flera brott. En period satt han placerad på HVB-hem enligt lagen om vård av unga, LVU, vilket han själv berättat om i flera intervjuer.

– Det beror på olika skäl och incidenter som hänt. Alla kanske inte har gjort de bästa valen i livet. Vissa gör grövre saker, vissa mindre, men alla har sina problem. Jag har haft mycket ögon på mig. Polisen och socialtjänsten ser mig som den stökiga ungen. Det finns en historia bakom allt och det kanske inte bara är jag som gör saker, men eftersom jag rappar drar jag till mig mycket uppmärksamhet, har han tidigare sagt i en intervju med Aftonbladet.

I början av oktober ska Einár enligt Expressen och Aftonbladet vara en av flera som greps efter en knivskärning på en krog i centrala Stockholm. Händelsen rubricerades som mordförsök.

Erika Nekham/TT

Inrikes

M: Slopa matkrav vid alkoholförsäljning

M vill avskaffa matkravet vid alkoholförsäljning. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Inrikes
Inrikes

Moderaterna vill förenkla reglerna för alkoholförsäljning på krogen och vill avskaffa kravet på att det också måste serveras mat.

– Det är en frihetsreform, säger M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Moderaternas partistämma i Helsingborg röstade ja till att slopa kravet på att krogar och barer måste ha ett eget kök i anslutning till serveringen om de vill ha tillstånd för att servera alkohol, och att de ska kunna erbjuda lagad mat.

Alkohollagen säger också att gästerna ska erbjudas ett varierat utbud av maträtter.

Ombuden ställde sig också bakom att det ska vara möjligt att sälja alkohol vid hemleverans av mat eller vid take-away.

Inrikes

Förundersökning om tantrafestival läggs ned

Festivalen samlade omkring 500 personer. Mer än 100 testades positivt för covid-19. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En tantrafestival i somras ledde till att mer än 100 personer smittades med covid-19. Händelsen polisanmäldes, men fallet kommer inte att leda till åtal – förundersökningen har lagts ned.

– Kravet är att det ska vara grovt oaktsamt för att anses vara fullbordat brott och dit når vi inte, säger förundersökningsledare Fabian Wallerström till SVT Värmland.

Frågan var om arrangörer och deltagare gjorde sig skyldiga till fara för annan, när de samlades på Ängsbacka kursgård i Molkom, norr om Karlstad, och umgicks nära.

– Av det som har framkommit i utredningen så finns inte anledning att anta att vare sig arrangörer eller kursdeltagare visat en sådan oaktsamhet som krävs för att det ska anses vara brottsligt, säger Fabian Wallerström.

Smittoutbrottet fick till följd att Norge skärpte reglerna för inresa från Värmland över gränsen markant.

Tantra är en beteckning på vissa texter inom buddhism och hinduism som bland annat beskriver yoga och rituella handlingar.

Inrikes

M vill avskaffa länsstyrelser

Mufs ordförande Matilda Ekeblad fick M-stämman med sig om att avskaffa länsstyrelserna. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Moderaternas ungdomsförbund Muf fick partistämman med sig om att avskaffa landets länsstyrelser på sikt. Därmed kördes partistyrelsen över.

Partistyrelsens förslag till den pågående M-stämman i Helsingborg var att se över länsstyrelsernas roll och uppgifter. Men Muf ville gå längre – och fick stämman med sig.

Beslutet blev att länsstyrelserna ska avskaffas på sikt.

– Det är ett uttryck för en väldigt stor frustration över hur länsstyrelserna hanterar vissa tillståndsprocesser, säger M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson efter omröstningen.

– Hur det ska ske är en fråga för framtiden, tillägger hon.

Motivet för att avskaffa länsstyrelserna är, enligt Muf, att de tar beslut som politiker borde besluta om och är bromsklossar i många beslut som politiker tagit.

Exakt hur det ska gå till att avskaffa länsstyrelserna framgår inte, men M tror att "uppgifterna som i dag görs av länsstyrelser borde kunna föras över till kommuner, regioner eller myndigheter".

Enligt Mufs sätt att se på saken är länsstyrelser en "administrativ kvarleva från en svunnen tid när staten behövde regionala avdelningar i landet".

Maria Davidsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Sverigecasino.com

Casinobranschen 2021

Sverigecasino.com Casinobranschen är en bransch som i allra högsta grad blir påverkad av teknikens framsteg. Om du spelat på online casinon under flera år har du troligtvis lagt märke till dessa förändringar. Mobilt BankID, Swish och Live casinon är uppfinningar som bara under de senaste åren blivit enormt populära.

Men hur kommer framtiden se ut för online casinon? Och kanske främst – Hur kommer casinobranschen se ut 2021?

Casinobranschen förändras just nu på två fronter. I denna artikel kommer vi främst fokusera på hur tekniken förändrar online casinon, men vi ska snabbt även nämna Spelinspektionens nya tillfälliga restriktioner.

Under februari 2020 slog Corona pandemin till fullt ut. Detta har resulterat i att personer spenderar mer tid hemma och kanske främst framför sina skärmar. Regeringen fångade snabbt upp risken med att personer sitter hemma i korrelation till spelmissbruk. Därför har regeringen tillsammans med Spelinspektionen infört tillfälliga restriktioner för spel vid online casinon. Restriktionerna ska gälla fram till juni 2021.

Tillfälliga restriktioner:

* Online casinon får inte dela ut bonusar som överstiger 100 kronor.

* Spelare får inte omsätta över 5000 kronor i veckan på online casinon.

* Spelare måste sätta upp en spelgräns för sitt spelande.

Restriktionerna har mött en hel del kritik. Casinobranschen har uppmärksammat de risker som finns med att ha hårda restriktioner på svenska casinon. Svenska spelare kan istället dras till casinon utan svensk spellicens för att få ta del av höga bonusar och färre krav på omsättning.

Teknik + Online casinon = Sant!

Som vi tidigare nämnt har teknikens framsteg även påverkat online casinon. Online casinon har blivit mer tillgängliga och användarvänliga. Mobilt BankID, Swish och Live casinon är tre exempel på tekniska framsteg som haft stor positiv påverkan på online casinon.

Vad har framtiden mer att erbjuda? Kommer vi kunna spela online casinon via hologram? Kommer online casinon blir ännu större och ännu mer väldesignade? Vi har funderat ut på vad vi vill se på online casinon i framtiden och kommit fram till två idéer. Det vi vill se är Virtual reality och Gamification. Vad dessa två termer innebär och vad de skulle bidra med till online casinon har vi listat nedan.

Virtual reality!

Virtual reality – även kallat VR – slog igenom för några år sedan. VR ger människor en unik möjlighet att försätta sig i en annan/parallell verklighet. Under bara några år har tekniken förfinats och utvecklats. Man kan numera använda VR när man spelar TV- och datorspel genom att ta på sig ett par glasögon.

Skulle spelbranschen anamma möjligheten med VR skulle det kunna innebära stora framsteg för spelbranschen. Det vi hoppas på är att människor ifrån sitt egna hem ska kunna ha en hel casinoupplevelse. I Sverige finns det i dagsläget bara tre fysiska casinon och Las Vegas ligger på andra sidan Atlanten vilket innebär att möjligheterna att besöka ett fysiskt casino är begränsade. Det är därför vi tror att VR skulle kunna göra en stor skillnad för spelares spelupplevelse.

Tänk om man med hjälp av VR kunde befinna sig i ett lyxigt casino, mingla med andra spelare och kanske till och med spela i eller kolla på stora pokerturneringar. Vi håller tummarna för VR helt enkelt.

Gamification!

Gamification är inte riktigt lika känt som VR är för gemene man. Gamification är ett nytt begrepp som innebär att man bygger upp hela hemsidor med syftet att det är mer som ett TV- eller datorspel än en faktisk hemsida. Detta brukar vara väldigt uppskattat av de personer som sedan använder hemsidan.

Idén med Gamification är att spelupplevelsen på en hemsida ska starta innan man påbörjat första spelet. För online casinon kan det exempelvis vara så att runt om på hela hemsidan finns det små uppdrag som spelaren ska genomföra som inte direkt är kopplade till casinospel. Oftast brukar inte dessa uppdrag belönas med pengar men istället kan man få ta del av olika fördelar när man sedan spelar på casinot.

Ett område som verkligen lyckats använda Gamification på ett önskvärt sätt är skola och utbildning. Forskning har tydligt visat att elever blir mer intresserade och håller fokus längre under lektioner om uppgifterna är utformade som ett spel istället för på ett traditionellt sätt. Appar som exempelvis Hej Albert har fått enormt genomslag och blivit omättligt populärt.

Sammanfattning

Framtiden för online casinon kan kännas något oviss. Tekniska framsteg görs hela tiden men det tillkommer hårda restriktioner och nya lagar. Att svenska spelare kommer börja röra sig till utländska casinosajter om restriktionerna blir fler känns som en självklarhet. Det kommer i så fall innebära att restriktionerna egentligen skälper mer än de hjälper.

När det kommer till tekniken ser framtiden ljusare ut. Under 2021 tror vi att vi kommer se flera spännande tekniska framsteg för online casinobranschen. Virtual reality (VR) och Gamification är två saker vi håller tummarna för. Här tror vi att möjligheterna är oändliga och att dessa två uppfinningar verkligen kan bidra till en härlig casinomiljö online.

Inrikes

Gryningspyromanen gripen efter tips

Mannen som kallas gryningspyromanen har gripits av polis. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Mannen som kallas gryningspyromanen har hittats och frihetsberövats igen, rapporterar SVT Nyheter Örebro.

Efter att ha avtjänat fängelsestraff för en anlagd brand vid socialkontoret i Köping 2017 blev han villkorligt frigiven med elektronisk fotboja. Men tidigare i veckan slutade signaler från fotbojan att komma in till Kriminalvården, ett tecken på att fotbojan inaktiverats.

Mannen greps i Köping på fredagsmorgonen efter tips från allmänheten och har nu överlämnats till Kriminalvården.

– Han är infångad och det hela skedde väldigt lugnt, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin till tv-stationen.

Mannen har kallats gryningspyromanen sedan tidigt 2000-tal, då han misstänktes för en rad anlagda bränder under morgontimmarna, framför allt i Skåne. Han har bara dömts för en bråkdel av de bränder han misstänkts för. 2011 dömdes han till åtta års fängelse för grov mordbrand mot ett flerfamiljshus i Ystad.

Nu kommer en så kallad misskötsamhetsutredning att genomföras, eftersom mannen har brutit mot föreskrifterna om var han fick vistas under sin villkorliga frigivning, uppger Emma Ekstrand, enhetschef på Kriminalvårdens frivårdsavdelning. Detta kan komma att leda till att han kan få avtjäna fler dagar i fängelse, vilket i så fall Övervakningsnämnden beslutar om.

Inrikes

Boende bestörta efter dödsskjutningen

Sjöstadsborna är chockade efter händelsen. Från vänster: Matteo Borg, Ritchie Fors och Lane Lalonde.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Nyheten om att rapparen Einár skjutits ihjäl har väckt både sorg och rädsla hos de boende i Hammarby sjöstad.
– Ingen ska behöva dö så tidigt, säger Matteo Borg, 17 år.

Skotten hördes i hela kvarteret i Hammarby sjöstad i södra Stockholm sent på torsdagskvällen.

– Då var jag ute med hunden och hörde skotten, säger 15-årige Lane Lalonde till TT.

Relativt snart rapporterade flera medier att offret var en artist – rapparen Einár.

Samma ålder

17-åringarna Ritchie Fors och Matteo Borg var ute vid 23-tiden på torsdagen och såg när polisbilarna åkte mot brottsplatsen.

– När jag senare läste att det var en "artist" som hade blivit skjuten så visste jag att det handlade om honom. Vi har sett honom här i området förut, säger Ritchie Fors.

Matteo Borg konstaterar att offret är i ungefär samma ålder som han själv.

– Jag är inte så förvånad, våldet vi har sett i Sverige går ned i åldrarna. Men ingen ska behöva dö så tidigt, säger han.

På fredagsmorgonen är de tre tonåringarna på väg till skolan. De tror att klasskamraterna kommer att vara chockade över vad som har hänt.

Killarna har lyssnat mycket på Einár när de var yngre. Och när Ritchie Fors var ute med hunden på fredagsmorgonen hade han Einár i lurarna.

– Han finns på min spellista.

"Dålig utveckling"

Henrik Östling bor endast ett hundratal meter från brottsplatsen.

– Vi har bott här i området i 20 år och från början var det lugnt och fint. De senaste 5-7 åren har det varit en dålig utveckling, med poliser, knarkförsäljning och vapenbeslag, säger han.

Även sjöstadsbon Linda, som inte vill uppge sitt efternamn, var hemma med dottern på torsdagskvällen och hörde flera skott vid 23-tiden.

– Sedan kollade vi i fönstren och då var det massa polisbilar. Det är ett fint område, det har aldrig hänt någonting här. Därför är vi rädda nu, säger Linda.

Maria Kuteeva bor också hon i området. På torsdagskvällen hör hon något som låter som pistolskott när hon ska gå och lägga sig.

På morgonen vaknade hon upp till nyheten om den dödliga skjutningen.

– Man läser om att det händer sådana här saker i Stockholm, men inte här.

– Jag har en son som är 17 och en som är 23, så som mamma känner man sig chockad. Jag kan relatera till familjen, säger Maria Kuteeva.

Beata Wallsten/TT

Anna Lena Wallström/TT

Henrik Östling med sonen Sander, 10 år, som brukar lyssna på Einár.
Henrik Östling med sonen Sander, 10 år, som brukar lyssna på Einár.
Foto: Beata Wallsten / TT

Inrikes

Hotade åklagare på Twitter – skulle "hängas"

Mannen åtalas vid Malmö tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

"Man ska hänga Malmös poliser och åklagare i lyktstolpar längst Malmös gator" , skrev mannen på Twitter – och namngav därpå en särskild åklagare.

Där tyckte han att de skulle hänga "Tills de gör sitt jobb som man bör".

Nu åtalas mannen i 30-årsåldern vid Malmö tingsrätt för olaga hot mot tjänsteman. Hotet kom till åklagarens kännedom i somras, och bland bevisningen mot mannen finns bland annat beslagtagen telefon och den IP-adress som Twitterkontor skapats från.

Han åtalas även för olaga förföljelse samt överträdande av kontaktförbud gällande en annan person.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL