Annons

FN: Kritiskt för klimatet – katastrof hotar

Coronapandemin har inte fått klimatförändringarna att sakta in, enligt en ny FN-rapport.
– Det här är ett kritiskt år för klimatåtgärder, säger FN-chefen António Guterres.
Publicerad 16 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Flygplan på marken på Kastrups flygplats i juni 2020.
Flygplan på marken på Kastrups flygplats i juni 2020.Foto: Johan Nilsson/TT

De minskade koldioxidutsläppen till följd av coronapandemin förra året var tillfälliga och inte tillräckliga för att minska den globala uppvärmningen, enligt rapporten från FN:s meteorologiska organisation WMO.

Det är troligt att de minskade utsläppen under 2020 fick den årliga ökningen av växthusgaser i atmosfären att minska något men effekten var "för liten för att kunna skiljas från naturlig variation", står det i rapporten.

Annons

– I år har vi sett utsläppen av fossila bränslen återkomma, koncentrationen av växthusgaser fortsätter att öka och allvarliga väderhändelser, förstärkta av mänsklig påverkan, har påverkat hälsa, liv och försörjning på varenda kontinent, säger FN:s generalsekreterare António Guterres.

Mänsklig påverkan

Den extrema värmeböljan som drog över Kanada i juni, då 49,6 grader noterades i British Colombia, var visserligen väldigt ovanlig, men "praktiskt taget omöjlig utan mänsklig påverkan på klimatet", enligt rapporten.

Författarna säger sig också tämligen säkra på att mänsklig påverkan på klimatet ökar sannolikheten för att översvämningar, i likhet med den som tog minst 170 människors liv i Tyskland, ska inträffa.

Går åt fel håll

Sannolikheten för att världens länder kommer att nå upp till Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader blir också allt mindre, enligt rapporten.

För att det ska hållas krävs omedelbara och storskaliga utsläppsminskningar, säger Guterres. Alternativet är "katastrofala konsekvenser för människor och planeten".

– Den här rapporten visar att hittills under 2021 går vi inte i rätt riktning, säger FN-chefen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons