Annons

Fransk ubåtsilska orsakar diplomatisk kris

Frankrike kallar hem sina ambassadörer från Australien och USA i protest mot en ubåtsuppgörelse mellan de två länderna.
USA beklagar beslutet från den franska regeringen i ett uttalande från Vita huset.
Publicerad 17 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian.
Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian.Foto: Jens Schlueter/AP/TT

Frankrikes utrikesdepartementet meddelade den mycket ovanliga och hårda diplomatiska markeringen gentemot de två länderna.

Beskedet kom sent på fredagen, dagen efter det att USA, Storbritannien och Australien sagt att man förenas i en säkerhetspakt, kallad Aukus. I samband med uppgörelsen stod det klart att USA och Australien kommit överens om en ubåtsaffär.

Annons

Från amerikanskt håll beklagar man Frankrikes beslut att kalla hem de båda ambassadörerna, enligt ett uttalande från Vita huset under fredagen.

USA kommer även under de närmaste dagarna att fortsätta verka för att försöka lösa konflikten mellan de båda länderna, säger man vidare i uttalandet.

Missad miljardaffär

Uppgörelsen innebar att Frankrike gick miste om ett ubåtsavtal värt omkring 40 miljarder dollar, motsvarande omkring 347 miljarder kronor.

Ilskna repliker kom under hela fredagen från Paris, med uttalanden som att Frankrike huggits i ryggen. Men den slutgiltiga markeringen var en av de skarpaste som allierade länder kan ta till.

Utrikesminister Jean-Yves Le Drian sade sig ha beordrat hemkallandet av ambassadörerna i Washington och Canberra "för konsultationer" efter ett beslut av president Emmanuel Macron.

"Detta exceptionella beslut grundar sig på det allvarliga besked som kom från Australien och USA den 15 september", skriver Le Drian i ett uttalande.

Utrikesministern konstaterar att Australien brutit "ett partnerskap" med Frankrike för ett nytt som gynnar USA. Detta är ett "oacceptabelt beteende", som kan få återverkningar för framtida samarbete, hotar han.

"Extremt oansvarigt"

Även Kina har reagerat med skärpa mot uppgörelsen mellan de tre länderna. Peking kallar bildandet av pakten för "extremt oansvarigt", och att den hotar regional stabilitet i Stilla havsområdet.

Peking kritiserar också Australien för att både verka för att förhindra spridning av kärnvapen och samtidigt ingå avtalet.

Kina konstaterar att de tre riskerar att "skjuta sig i foten".

Men Australiens premiärminister Scott Morrison svarade i en intervju med radiostationen 2GB att Kina "har en omfattande projekt med att bygga ubåtar med kärnvapenkapacitet".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons