Annons

Granskningar skakar SvFF – styrelsen i krismöte

Svenska fotbollförbundets styrelse kallas till krismöte. Detta efter avslöjanden om oklarheter kring hur pengar från statliga Arvsfonden har hanterats.
Samtidigt stoppar Ica tills vidare sina utbetalningar till förbundets projekt "Alla är olika – olika är bra".
Publicerad 23 september 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Svenska fotbollförbundets hantering av pengar har granskats och nu kallas förbundets styrelse till krismöte. Arkivbild.
Svenska fotbollförbundets hantering av pengar har granskats och nu kallas förbundets styrelse till krismöte. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det är TV4:s Fotbollskanalen och SVT som har granskat Svenska fotbollförbundet (SvFF). Bland annat har det framkommit misstankar om att en tidigare avdelningschef på förbundet har belastat ett Arvsfonden-finansierat projekt med privata kostnader, något som SvFF har bekräftat för Fotbollskanalen.

Kostnaderna ska i efterhand ha flyttats bort från projektet och täckts av förbundet.

Annons

Förbundets styrelse har kallats till möte på fredagen.

Ica stoppar utbetalningar

– Det har framkommit saker som vi inte känner till, säger ledamoten Suzanne Hällström, till vardags ordförande i Degerfors IF, till Fotbollskanalen.

SVT rapporterar samtidigt att Ica pausar utbetalningarna till SvFF:s jämställdhetsprojekt "Alla är olika – olika är bra". Matvarujätten har sedan 2016 sponsrat projektet med totalt nästan 13,5 miljoner kronor.

"'Alla är olika – olika är bra' är ett mycket viktigt samhällsprojekt och det är därför ytterst olyckligt och upprörande med de uppgifter som nu framkommit", skriver Icas marknadsdirektör, Josefin Lundmark, till SVT.

Stöttade egna föreningen

Tidigare har SVT rapporterat att en före detta chef på SvFF har gett över en halv miljon av pengarna i projektet till föreningar där chefen själv haft nyckelpositioner. Chefen fick sluta efter att förbundet upptäckte det.

Nu framkommer också att drygt fem miljoner kronor av det som samlat in har blivit kvar hos förbundet, skriver SVT. SvFF menar att två miljoner kronor har gått till kostnader i projektet, bland annat för bygget av en hemsida, medan drygt tre miljoner kronor finns kvar och ska betalas till föreningarna framöver.

Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har inga tankar på att lämna sin post efter turbulensen.

– Förhoppningsvis sitter jag säkrare på min stol än vad du gör på din, säger han i en intervju med Fotbollskanalen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons