Kultur och nöje

Spears advokat: Avsluta förmyndarskapet i höst

Britney Spears vill att förmyndarskapet hon befinner sig under ska avslutas. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Britney Spears advokat föreslår att det förmyndarskap som superstjärnan befinner sig under ska avslutas till hösten.
PREMIUM

Enligt dokument från domstolen ska advokaten ha föreslagit att artistens pappa, Jamie Spears, ska bli borttagen som förmyndare den 29 september, och att en tillfällig ersättare skulle utses för att avveckla förmyndarskapet.

"Fröken Spears vill att en tillfällig, kortsiktig förmyndare utses för att ersätta herr Spears tills dess att förmyndarskapet avslutas helt i höst", står det i dokumenten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Adrien Brody tolkar King i "Chapelwaite"

Kultur och nöje
Kultur och nöje Skådespelaren Adrien Brodys kärlek till skräckgenren, och i synnerhet författaren Stephen King, fick honom att tacka ja till huvudrollen i serien "Chapelwaite".
‒ Det han skriver går bortom allt, säger Adrien Brody om King.

Adrien Brody älskar skräck.

‒ Edgar Allan Poe, HP Lovecraft, Bram Stoker – och naturligtvis Stephen King, säger skådespelaren till TT.

‒ King är fantastisk. I sitt skrivande skapar han en filmisk värld att gå in i. Det han skriver går bortom allt. Och novellen var en bibel för mig att gå tillbaka till.

Misstänksamhet och hat

Den novell Adrian Brody talar om heter "Jerusalems lott", och ligger till grund för tv-serien "Chapelwaite" där han spelar huvudrollen som änklingen Boone, som ärvt ett stort, mystiskt hus i Maine.

Det är 1850-tal, och när Boone med sina barn kommer till huset inser han snart att någonting är fel. Invånarna i den närliggande byn betraktar honom med misstänksamhet och hat, och man talar om hans släkt med fasa.

Och vad är det för ljud som hörs i väggarna i huset Chapelwaite?

‒ Jag älskar gotisk skräck. Den här berättelsen har en känsla av förebud, den har en sådan detaljrikedom, den talade direkt till mig, säger Adrien Brody.

‒ Och det var intressant att göra något som utspelas i en tidsperiod som jag inte känner till, där de har begränsade möjligheter att försvara sig och där det inte finns någon information.

"Jag älskar film"

Brody, som vann en Oscar för huvudrollen i Roman Polanskis "Pianisten" 2003, har hittills inte gjort många tv-roller. Han säger att detta inte beror på någon motvilja mot mediet.

‒ Det beror på att jag klänger mig fast vid något som jag håller så kärt, independentfilmer som ses på bio, som för människor samman i ett mörkt rum. Publiken transporteras bort till en annan plats, man får förhoppningsvis en djup och meningsfull relation till karaktärerna. Jag älskar film, jag älskar bra historieberättande.

‒ Samtidigt ger en tv-serie möjligheten att låta karaktären växa under en längre speltid. Det är skillnad. Så jag har inget emot att göra tv, jag har bara inte hittat något som talat till mig. Jag gjorde en roll i "Peaky blinders", eftersom jag tycker om den serien. Men jag har inte aktivt letat efter något.

Han säger att när han tar en roll gör han det ”med de ädlaste avsikter”.

‒ Det måste vara en karaktär och en resa som jag känner att jag kan ge mig in i. Jag går efter vad mina instinkter säger.

Adrien Brody är även bioaktuell just nu, i Wes Andersons "The french dispatch".

Brody säger att han "skulle göra vad som helst" för regissören.

‒ Jag älskar honom som människa och som vän. Jag är oerhört tacksam över att gång på gång få arbeta med honom. Han lyfter mig, när jag arbetat med honom har jag vuxit som skådespelare.

Gunnar Rehlin/TT

FAKTA

Fakta: Adrien Brody

Född 1973 i New York.

Internationellt hyllad för sin insats som den polske pianisten Wladyslaw Szpilman i Roman Polanskis film "Pianisten" (2002).

Övrig filmografi i urval: "Den tunna röda linjen", "The village", "Darjeeling limited", "Midnatt i Paris", "The Grand Budapest hotel".

Syns även i säsong tre av tv-serien "Succession".

"Chapelwaite" har premiär på Viaplay 26 oktober.

Kultur och nöje

Kvinna sköts till döds under filminspelning

En kvinna sköts av misstag ihjäl under inspelningen av en film som Alec Baldwin producerar och spelar huvudrollen i. Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje En kvinna har avlidit efter en olycka under en filminspelning i New Mexico. Enligt polisen i Santa Fe sköts hon av misstag av skådespelaren Alec Baldwin.

Olyckan inträffade på torsdagen, under inspelningen av en västernfilm. Av någon anledning var det vapen som skulle vara rekvisita skarpladdat, och kvinnan träffades av någon form av kula eller projektil.

42-åriga Halyna Hutchins, som var filmens fotograf, fördes med helikopter till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda. En man, som senare sades vara regissören Joel Souza, fördes skadad till sjukhus. Ingen annan ska ha skadats.

Under kvällen, lokal tid, uppgav polisen att det var medproducenten och filmens stjärna Alec Baldwin som hållit i det vapen som avfyrades. Baldwin har inte uttalat sig om händelsen.

Varken han eller någon annan har gripits eller är för tillfället misstänkt för något brott.

– Enligt utredarna ser det ut som om scenen som spelades in inbegrep användandet av ett skjutvapen som rekvisita som avfyrades, säger polisens talesperson Juan Rios till Albuquerque Journal.

Filmfotografernas fackförbund bekräftade senare att Hutchins avlidit.

"Detaljerna är just nu oklara, men vi jobbar på att få klarhet i vad som har hänt vid denna tragiska händelse och vill fullt ut hjälpa till i utredningen. Det är en fruktansvärd förlust och vi sörjer att en av våra medlemmar har gått bort", skriver man i ett uttalande enligt Variety.

Inspelningen av filmen "Rust" har av naturliga skäl avbrutits och på platsen görs en teknisk undersökning.

Martin Yngve/TT

Kultur och nöje

"Stardew valley"-skapare visar upp nästa spel

Kultur och nöje
Kultur och nöje Indiespelskaparen Eric Barone, känd under smeknamnet Conserned Ape, har visat upp sitt nästa projekt. I stället för bondgårdsliv väntar en spöklik chokladbutik.

Efter odlingssimulatorn "Stardew valley" – som blivit en stor succé – har Barone gett sig i kast med "Haunted chocolatier".

Rent visuellt går spelet i samma stil som "Stardew valley", och spelen har också vissa likheter. Protagonisten flyttar till en ny stad för att prova ett nytt leverne, och lär känna folket i staden. Men i stället för bondgård kretsar arbetet kring en chokladbutik, och är mer av ett actionrollspel med inslag av mystik.

"Varför choklad? Jag är inte helt säker. Det bara liksom kom till mig. Jag tror i bland att de bästa idéerna dyker upp som en blixt från klar himmel, snarare än att de listas ut på ett klyftigt sätt", säger han på den nya titelns sajt, där han tillägger att det titeln till trots kommer att röra sig om ett positivt och mysigt spel.

"Stardew valley" släpptes 2016 och har med 15 miljoner sålda exemplar gjort skaparen till både en känt namn inom spelindustrin och mångmiljonär.

Utvecklingen var utdragen då Barone är något av en perfektionist, och räkna inte med att kunna lägga vantarna på "Haunted chocolatier" i det närmaste laget.

"Snälla, ha förståelse för att det kommer att ta ett tag innan det här spelet är klart. Men jag kommer att jobba på det så länge jag kan", säger han.

Gustav Sjöholm/TT

Kultur och nöje

Jamie Spears byter advokat inför nya processer

Jamie Spears. Arkivbild.
Foto: Nick Ut/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Popstjärnan Britney Spears pappa Jamie Spears, som nyligen avsatts av domstol som förmyndare åt dottern, har bytt advokat.

Bytet har skett sedan Britney Spears och hennes advokat har lovat att utreda eventuella missförhållanden kring förmyndarskapet som pågick under 13 år, rapporterar Vanity Fair.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Artistroboten Ai-Da släppt av egyptiska tullen

En robot som kan skapa konstverk har släppts av egyptiska tullen. Roboten på bilden är en annan, som visats i Hongkong. Arkivbild.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Roboten Ai-Da, byggd i Storbritannien och med förmågan att skapa abstrakt konst, har släppts av egyptiska myndigheter. Roboten, som skulle delta på en utställning i Giza, beslagtogs av tullen efter misstankar om att hon kunde dölja verktyg för spioneri, rapporterar BBC.

Storbritanniens ambassad i Kairo meddelar att man är glada över att konstnärsroboten har släppts efter tio dagar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Ökat intresse för att investera i aktier bland unga

www.lotsia.se

Sedan pandemin slog till har världen inte varit sig lik. Hela städer, samhällen och länder har varit tvungna att förändra sina beteenden bara för att klara av att leva med och hantera detta förödande virus som nu har härjat i över ett års tid. Det har varit allt annat än lätt, och det är inte många som kommer komma ur detta helskinnade. Något som dock fått ett rejält uppsving sen pandemin slog till är vår värld online, det vill säga allt som finns att tillgå på nätet och som tillhör kategorin ”digitalt”. Detta har i sin tur lett till att allt fler skaffat sig nya intressen relaterat till bland annat ekonomi.

En kategori inom just detta område, som vuxit sig allt större under de senaste åren, är intresset för investeringar. Närmare bestämt för investeringar i aktier, och det främst bland unga.

Tillgängligheten online öppnar nya dörrar och möjligheter

En fördelaktig egenskap som en stor del av den yngre generationen besitter, det inte minst på grund av att de fötts in i och vuxit upp med den digitala världen, är tron om och förhoppningen på att i princip alla har möjligheten att göra allt. Och det utan att det bara används som ett uttryck för att skapa samhörighet.

Många unga är idag otroligt företagsamma, de kommer på nya idéer, tar tillvara på minsta lilla chans de får och ser inga hinder i att gå sin egen väg. Trots att detta till mångt och mycket kommer från att det idag är möjligt att göra i princip allt via nätet så är detta något som känns lovande för framtidens samhällsbestånd.

Aktier har aldrig tidigare varit så aktuellt

Något som väldigt många intresserat sig för nu när vi varit så begränsade i ”vårt riktiga liv” är just investeringar och sparande online. Här är framförallt investeringar i aktier en kategori som vuxit och blivit otroligt omtalat bland unga.

Tänker man efter är det inte så konstigt, för i dessa tider har i princip alla haft möjligheten att göra bra affärer på börsen. Trots att marknaden har svängt en hel del finns det tydliga tecken på att de allra flesta aktier har tagit en rejäl sväng uppåt. Detta har i sin tur gjort att fler intresserat sig för att kunna ”tjäna pengar på aktier”.

Mycket som talar för att det kan gå bra

Visst är det bra att unga tar saken i egna händer och engagerar sig i saker som kan bidra till en bra ekonomi på sikt. Men samtidigt är det viktigt att man kommer ihåg att detta enorma intresse som skapats på senaste tiden kommer från att det under senaste tiden varit ”relativt enkelt” på marknaden – många har kunnat tjäna pengar utan att ha särskilt stor kunskap.

Att det är så enkelt att handla och göra bra affärer beror också på den tillgänglighet av information som finns att tillgå online idag. Självklart är det något som underlättar för alla unga som vill investera och spara på egen hand.

Bara en sådan sak som att du när och var som helst kan jämföra olika handelsplattformar, exempelvis Avanza eller Nordnet, mot varandra innebär att åtkomsten är större än vad den någonsin varit tidigare. Och detta både på gott och ont.

Marknaden har tagit det lite för långt

En rätt riskfylld följd av denna marknad som vi har kunnat ta del av under de senaste åren, framförallt sen pandemin slog till, är att det ökade intresset för aktieinvesteringar kan gå lite för långt.

Bland unga har det till och med gått så långt att vissa tar snabblån för att kunna investera. För de som är nya på bollen och som kanske inte själva har så mycket pengar att ta av, eller som har läst om något i stil med att ”nu är tiden för att bli rik på aktier”, kan det vara väldigt lätt att bli lurad till att låna pengar för att kunna vara med. Förhoppningsvis får just det en ändring snart.

Kultur och nöje

Arkitekt bakom amerikanska landmärken död

Trump Plaza i Atlantic City 2010. Byggnaden revs 2021. Arkivbild.
Foto: Mel Evans/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Arkitekten Alan Lapidus, mannen bakom flera glamourösa amerikanska landmärken, har avlidit vid 85 års ålder.

Lapidus var känd för att rita stora, lekfulla hotell- och kasinokomplex, bland dem nyligen rivna Trump Plaza i Atlantic City, Caesar´s Palace i Las Vegas och hotell Hilton i Disneyland i Orlando.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

"Squid game" nominerad till filmpriser

Park Hae-Soo, Lee Jung-Jae och Jung Ho-Yeon i en scen ur 'Squid Game'. Arkivbild.
Foto: Youngkyu Park/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Netflix-serien och jätteframgången "Squid game" har blivit nominerad i två kategorier till det amerikanska filmpriset Gotham Awards. Priserna delas ut årligen till oberoende filmskapare i staden New York.

"Squid game" nomineras i kategorierna genombrottsserie samt för enastående prestation av seriens huvudrollsinnehavare Lee Jung-Jae.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Kvinna stämmer "Dr Phil" och tv-bolaget CBS

Phil McGraw. Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

En kvinna i USA har stämt tv-psykologen Phil McGraw – "Dr Phil" – samt det amerikanska tv-bolaget CBS, rapporterar flera amerikanska medier.

Enligt kvinnan utsattes hon som 17-åring för sexuella övergrepp på en ranch i Utah, som den populära tv-psykologen rekommenderat henne samma dag som hon för första gången deltog i tv-programmet 2019.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL