Annons

Stahre efter ny förlust: ”Extremt jobbigt”

Tredje raka förlusten. Och nu har IFK Göteborg bara en poäng ner till kvalplats.
– Jag inbillar mig att en anledning till att jag är här är att jag vet att jag klarar prekära situationer, säger tränaren Mikael Stahre efter 0–2 mot Kalmar FF.
Publicerad 27 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
IFK Göteborgs Kevin Yakob deppar efter Kalmars 1–0.
IFK Göteborgs Kevin Yakob deppar efter Kalmars 1–0.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

IFK Göteborg har förlorat fyra av sina fem senaste matcher och släppt in elva mål. Eftersom Degerfors vann över AIK har Blåvitt bara en poäng tillgodo på kvalstrecket.

Efter ännu en hemmaförlust med tidigt insläppt mål och få skapade chanser fick IFK:s tränare frågan om hur han ser på risken att åka ur allsvenskan.

Annons

– Vi kan ju läsa och räkna. Men att hålla på och prata för mycket om det där, det mår man ju inte bra av. Vi är i ett skarpt läge och det kan vi liksom inte städa bort, säger Mikael Stahre och fortsätter:

– Vi får se till att ha en så bra verksamhet som möjligt, en tydlig spelidé och lojala spelare som jobbar stenhårt. Vi får försöka låsa in oss i den bubblan. Det har jag gjort många gånger i min tränarkarriär. Jag vet att jag kan klara prekära situationer. Jag har varit i den galoppen ganska länge, både där uppe och där nere.

Släpper tidiga mål

Mot AIK dröjde det mindre än fem och mot Hammarby just under sex minuter.

Nu mot Kalmar hann det gå lite mer än 16 minuter innan Romário pangade in 1–0, smart framspelad av lagets assistkung Jonathan Ring.

På åtta dagar har IFK Göteborg fått tidiga mål emot sig varje gång de har ställt sig på en fotbollsplan.

Och inte bara under den senaste veckan. Det har sett likadant ut i månader. I åtta av de senaste elva matcherna har Göteborg hamnat i underläge inom 20 minuter.

– Extremt jobbigt. Det är ingen oviktig faktor. Vi har vänt mot både Malmö och Mjällby, så vi kan ju vända matcher. Men Lagerbäck sa någon gång att i 70 procent av fotbollsmatcherna man vinner så har man gjort första målet, säger Mikael Stahre.

"Inte en målchans"

En kvart in i andra halvlek var det Jonathan Ring som också dödade matchen när han skallade in 2–0.

– Efter det väljer vi att stänga och kontrollera matchen. Och det gjorde vi otroligt bra. I andra halvlek hade väl Blåvitt inte en målchans, säger Kalmars tränare Henrik Rydström.

KFF har tagit tio av tolv möjliga poäng i september. Med det är Rydströms lag bäst i allsvenskan tillsammans med serieledande Djurgården.

Annons

Smålänningarna har 34 poäng på 21 matcher och är bara två poäng ifrån fjärdeplatsen.

Visst, det blev en tydlig förlust för Göteborg. Men det var en hyggligt jämn fotbollsmatch. Och spelet tog små steg i rätt riktning, trots att kreativa spelare som Tobias Sana och Simon Thern lämnade sena återbud på grund av sjukdom.

Berg avstängd

Det fanns tendenser till ett snabbare djupledsspel som Göteborg inte har haft på länge. Det såg lovande ut med 17-åringen Oscar Vilhelmsson som gjorde sin första allsvenska match från start vid sidan av Marcus Berg.

Och IFK Göteborg krigade och kämpade inför en sjungande och stöttande publik. Kampvilja och läktarstöd kommer att behövas under de närmaste månaderna för att Blåvitt ska klara sig kvar i allsvenskan.

Bara en poäng skiljer ner till Degerfors på kvalplatsen. Och på fredag väntar en svår bortamatch mot Elfsborg. Då är lagkaptenen Marcus Berg avstängd efter att ha snackat till sig en varning mot Kalmar.

Jakob Lundberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons