Annons

Gängmedlemmarna vill bli frikända

Svea hovrätt har inlett förhandlingen mot det så kallade Vårbynätverket i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt. 31 personer är tilltalade i målet och flera av dem vill att hovrätten ska frikänna dem. Åklagaren vill se hårdare straff.
Publicerad 27 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
I dag drog den stora förhandlingen mot Vårbynätverket i gång i hovrätten, men rent fysiskt hålls den i säkerhetssalen vid Attunda tingsrätt. 27 personer dömdes till totalt 147 fängelse år när tingsrätten kom med sin dom.
I dag drog den stora förhandlingen mot Vårbynätverket i gång i hovrätten, men rent fysiskt hålls den i säkerhetssalen vid Attunda tingsrätt. 27 personer dömdes till totalt 147 fängelse år när tingsrätten kom med sin dom.Foto: Johan Hallnäs/TT

Hovrättsförhandlingen inleddes i dag och hålls i Attunda tingsrätts säkerhetssal i Sollentuna. Den första förhandlingsdagen är 17 av de totalt 31 tilltalade i målet på plats.

Totalt är det närmare 50 personer i säkerhetssalen om man räknar med rättens ledamöter, häktesvakter, poliser och tilltalade. Längst fram till höger i salen sitter, precis som i tingsrätten, Chihab Lamouri, den 33-årige man som utpekats gängledaren med sin advokat Filip Rydin. Precis som i tingsrätten är Chihab Lamouri klädd i vit skjorta. Dock har hans skägg växt sig längre.

Annons

Tingsrätten dömde honom till fängelse i 17 år och tio månader. Inte hårt nog, anser åklagaren Anna Stråth som överklagat tingsrättsdomen och vill att 33-åringen döms till livstids fängelse.

Chihab Lamouri har också överklagat tingsrättens dom och vill frikännas helt. Tingsrätten gjorde en felaktig bevisvärdering och drog felaktiga slutsatser, menar försvaret. Man fortsätter också att hänvisa till oklarheter kring hur den bevisning som bygger på kommunikation från den knäckta krypteringstjänsten Encrochat kommit till och bearbetats.

Hela strukturen

Den första förhandlingsdagen inleddes med åklagare Anna Stråths sakframställan där hon bland annat redogjorde för vilka kopplingar som finns mellan de tilltalade.

– Det är ungefär hälften som ingår i åtalet som är medlemmar i Vårbynätverket. De andra är från andra gäng eller har samverkat med Vårbynätverket, säger Anna Stråth.

Hon säger också att det speciella med det här målet är att det avser så många grova brott och personer från samtliga nivåer i ett kriminellt nätverk.

– Det är ovanligt att man har hela strukturen i en och samma rättegång, sade Stråth.

Ber om lov

Åklagaren använder sedan material från den krypterade meddelandetjänsten Encrochat, som fransk polis knäckte och sedan delade med sig av till bland annat svensk polis.

Anna Stråth visar konversationer från tjänsten mellan de tilltalade dels för att visa att det funnits en militärliknande struktur i gänget med platschef, kaptener och soldater och att det tagits ut en månatlig medlemsavgift på 3 500 kronor från dem som sålt narkotika åt gänget.

Åklagaren förevisar också chattar för att styrka sitt påstående att Chihab Lamouri varit nätverkets ledare och att de andra bett honom om lov för olika saker.

Ett exempel är när en av de tilltalade har problem med att en person som agerar chaufför inte sköter sig och inte kommer i tid. Personen ber det chattalias, som enligt åklagaren är Chihab Lamouris, om lov att ta ifrån den oduglige chauffören bilnycklarna.

Annons

”Ja ta dem när du vill”, svarar han.

Långa straff

Brotten som åtalet omfattar är försök till mord på en man inom en rivaliserande gruppering, synnerligen grovt vapenbrott, synnerligen grovt narkotikabrott, människorov, rån, försök till grov utpressning, allmänfarlig ödeläggelse och grovt penningtvättsbrott, för att nämna några exempel.

Den utpekade nätverksledaren Chihab Lamouri bedömdes ha varit inblandad i nästan samtliga åtalspunkter och dömdes också till det längsta straffet på 17 år och tio månader. Den så kallade platschefen dömdes till tolv års fängelse medan "kaptenerna" fick mellan två och sex års fängelse. "Soldaterna" dömdes till mellan sex månader och 9,5 års fängelse. En 27-årig man som varit en ledande figur inom ett nätverk med koppling till Hagsätra, och som haft ett nära samarbete med Vårbynätverkets ledare dömdes till 14 års fängelse.

Den medialt mest uppmärksammade delen av målet rör den misstänkta kidnappningen av en svensk rapartist där två andra rapartister, Yasin Mahamoud och Haval Khalil, dömdes för inblandning. Yasin Mahamoud dömdes till fängelse i tio månader för förberedelse till människorov medan Haval Khalil dömdes till fängelse i två och ett halvt år för medhjälp till människorov och medhjälp till rån.

Båda har överklagat sina domar och yrkar på att hovrätten helt ska fria dem och i andra hand att straffen ska mildras.

Den delen av åtalet kommer att avhandlas med start den 28 oktober.

Förhandlingen är planerad att pågå i totalt 36 dagar och avslutas den 9 december.

Beatrice Nordensson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons