Annons

Oro och virus skuggar Sveriges insatser i Myanmar

Sedan militärkuppen i februari har Myanmar skakats av protester, våld och strider.
För svenska Sida innebär det, i kombination med pandemiläget, ett nytt sätt att arbeta.
Publicerad 27 september 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Sedan militären störtade den folkvalda regeringen i Myanmar har omfattande protester ägt rum. Många av dem har slagits ned med våld. Bilden är tagen vid en demonstration i Rangoon (Yangon) i juli.
Sedan militären störtade den folkvalda regeringen i Myanmar har omfattande protester ägt rum. Många av dem har slagits ned med våld. Bilden är tagen vid en demonstration i Rangoon (Yangon) i juli.Foto: AP/TT

Sidakontoret har nyligen flyttat tillbaka till storstaden Rangoon (Yangon) i Myanmar. Detta efter att ha omlokaliserats till Thailand i juli, då det bedömdes att personalen inte skulle kunna få akutsjukvård i Rangoon.

– I början av september gjorde vi en ny bedömning, att man nu kan få sjukvård i Yangon, vilket gör det lite säkrare att vara här. Så nu är vi fyra utsända svenskar vid ambassadens sektionskansli som har åkt tillbaka hit, säger Frederik Frisell, biståndsråd vid Sveriges sektionskansli i Rangoon, på telefon till TT.

Annons

Men att biståndsmyndighetens kontor flyttar tillbaka betyder inte att det är säkert i Myanmar. I både Rangoon och i andra delar av landet är det mycket oroligt.

– Det vi kan se nu är mest i de nordvästra och även i de östra delarna, där det pågår strider mellan militär och de folkliga motståndsgrupperna, och även de tidigare existerande väpnade grupper som finns i Myanmar, säger Frisell.

Stora utmaningar

Säkerhetsläget påverkar Sveriges sätt att arbeta med bistånd i Myanmar. I vanliga fall brukar Sida till exempel vilja följa upp projekt med besök runt om i landet, något som nu får stå tillbaka.

Även de organisationer som Sverige samarbetar med har stora utmaningar att jobba vidare, bland annat de som är aktiva inom ramarna för Sidas demokratistöd och stöd till fria medier.

– Många av dem har gått under jorden eller lämnat landet. Vi gör vad vi kan för att hjälpa civilsamhället och de här organisationerna att överleva den här tiden, säger Frederik Frisell.

– Vi försöker skydda de resultat vi har åstadkommit med biståndet tidigare år. Just nu finns det begränsade möjligheter att ta stora steg framåt, av naturliga skäl, men vi försöker åtminstone bevara det som har gjorts.

Manar till attack

Våldet har trappats upp ytterligare sedan en typ av skuggregering – Myanmars nationella enhetsregering (NUG) – nyligen manade till revolt mot militärjuntan. Skuggregeringen består av personer som håller sig gömda eller lever i exil. Skuggpresidenten Duwa Lashi La har uppmanat miliser och etniska styrkor att agera och attackera militären i vad han kallat ett "försvarskrig".

Lokala grupperingar har bildats på flera håll i landet för att slå tillbaka mot juntan som den 1 februari avsatte landets ledare, statskanslern och fredspristagaren Aung San Suu Kyi, och hennes folkvalda regering. Militären har dock slagit ner mot de stora demokratiprotester som hållits, hundratals människor uppges ha dödats i samband med att säkerhetsstyrkor försökt stoppa demonstrationerna.

Efter kuppen i februari ställde Sverige om sitt bistånd till Myanmar, eftersom statsapparaten numera styrs av miliärjuntan och inte en folkvald regering. Inget stöd går längre till staten eller till statliga institutioner, utan enbart till civilsamhällets organisationer.

Utrikesdepartementet avråder från resor till Myanmar och uppmanar sedan i våras svenskar som befinner sig i Myanmar att lämna landet.

Annons

Kristin Groth/TT

Fakta: Myanmar

Fakta: Myanmar

Myanmar (tidigare Burma) är centralt placerat i Asien, med Bangladesh och Indien i väster, Kina i norr, och Laos och Thailand i öster. Med en yta på drygt 675 000 kvadratkilometer är landet ungefär 50 procent större än Sverige. Befolkningen beräknas uppgå till närmare 54 miljoner.

Landet koloniserades på 1800-talet av Storbritannien. Under andra världskriget ockuperades landet av Japan, innan det blev självständigt 1948. Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010, då en viss demokratisering inleddes.

Aung San Suu Kyi, som 1991 fick Nobels fredspris för sin demokratikamp, har haft en styrande roll i Myanmar under det senaste decenniet. Men hennes manöverutrymme har varit begränsat och militären har fortsatt haft stort inflytande. Under sin tid i regeringsställning har Suu Kyi kritiserats hårt för att inte stoppa militärens våldsamma agerande mot de muslimska rohingyerna.

Den 1 februari genomförde militären en kupp där Aung San Suu Kyi och flera andra civila ledare, främst från regeringspartiet NLD, greps. Kort därpå meddelade militären att den tagit över styret i Myanmar.

Källor: NE, UI/Landguiden, AFP

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons