GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Prisad forskare pratar med katter

Forskaren Susanne Schötz trodde kollegan skojade när denne ringde upp och frågade om hon accepterade Ig Nobelpriset för sina studier av katters vocala kommunikation. Men han var högst allvarlig. Vid en videoceremoni överlämnade Nobelprisvinnaren i fysik år 2001, Eric Cornell, priset till Susanne Schötz för hennes och kollegornas studier av katters auditiva kommunicerande.
– Jag blev väldigt överraskad och glad, berättar hon.
Personligt • Publicerad 30 september 2021 • Uppdaterad tisdag 14:37

Hemma hos Susanne Schötz finns sex katter, förmodligen så många som en kompensation för alla de jular som barn då hon önskade sig en katt - men fick ett gosedjur i stället. På kvällen när det är beck mörkt i bostaden ligger hon och lyssnar på sina husdjurs läten och försöker urskilja vem som är vem, och vad de vill förmedla. På dagtid spelar hon in deras jamanden, eller grannkatternas läten när de slåss i buskagen på väg till jobbet.

– Ett kort kurrande är vänligt, säger hon och gör sedan ett längre mörkt morrande ljud som låter mer som djur än människa.

Det längre morrandet påminner lite om ett kurrande, men är inte vänligt, det är mer av en varningsläte säger hon och påpekar att lätena alltid ska tolkas i ett sammanhang för att bli rätt.

– Spinnandet är inte alltid ett tecken på välbefinnande heller. Katter kan även spinna när de är stressade eller hungriga, som ett sätt att lugna sig själva, eller om de har ont.

Började med en gepard

Det var när hon var på en nationell konferens då en forskare hade jämfört likheterna mellan en tamkatts läten och en gepard, som hon inspirerades att spela in och tolka katters jamanden, morranden och spinnande. Det som först började som en hobby har nyligen lett till ett forskningsanslag där uppgiften är att undersöka melodier i kommunikationen mellan katter och människor. Anslaget har hon fått tillsammans med kollegorna Jost van de Weijer och Robert Eklund, och det pågår nu och en bit in på nästa år. Det är detta arbete som har uppmärksammats av Ig Nobelkommittén och lett till prisandet av forskning som först väcker munterhet, och sedan eftertänksamhet.

– Tyvärr är det så att kattens status är låg. Det går att få en katt gratis, det finns en massa hemlösa katter och det finns inget krav på att de ska vara id-märkta och försäkrade och vi kan väldigt lite om katten som sällskapsdjur, säger Susanne Schötz och fortsätter:

– Om vi inte förstår hur katter kommunicerar blir det inte bra, för det kan innebära att det uppstår oönskade beteenden från katten.

– Jag hoppas att forskningen hjälper dem som har katt eller arbetar professionellt med katter att bli bättre på att kommunicera med dem.

Förstår du vad dina katter säger?

– Ofta, ja. Varje katt-, människopar utvecklar ett eget språk som bara de förstår, som när min Donna tycker att jag har suttit för länge framför datorn, då jamar hon på ett speciellt sätt som betyder, sluta jobba, jag vill leka.

– Det finns ett samspel mellan människa och djur och katten anpassar sin röst utifrån vad den får respons på.

Profilen

Namn: Susanne Schötz

Ålder: 56 år

Bor: I Landskrona

Familj: Maken Lars Gustafsson och sex katter.

Gör: Forskar och undervisar i fonetik vid Lunds universitet på avdelningen för logopedi, foniatri och audiologi. Är docent i fonetik och universitetslektor i logopedi.

Aktuell: Har fått Ig Nobelpriset i biologi, för sina studier av katters olika läten. Det alternativa Nobelpriset delas ut i tio kategorier till dem som: "först får folk att skratta och sedan får dem att tänka efter." Ig Nobelpriset organiseras av den vetenskapliga humoristiska tidskriften "Annals of improbable research". Priserna delas ut vid en ceremoni där tidigare Nobelpristagare överlämnar priser till mottagarna av det alternativa Nobelpriset.

Intressen: - Katter, språk, vinterbad, matlagning, odling- och trädgårdsarbete, yoga, tai chi, musik, spelar själv keyboard.

Susanne Schötz växte upp i Landskrona och var ett aktivt barn som simmade, red, var med i scouterna, tränade judo och var ute och lekte med kompisarna. Hon trivdes i skolan och ville bli veterinär som vuxen ända tills hon förstod att veterinärer ibland tvingas avliva djur på ägarnas uppmaning, vilket hon inte ville bidra till.

Alternativen var lärare eller rockartist. Först provade hon att bli rockstjärna. Hon spelade keyboard och körade i flera band, bland andra punkbandet ”Razzia” och skabandet ”Skalatones”. Susanne umgicks i en stor krets av musiker och de startade en studio och skaffade grejer hos datavetare som köpt på sig ett lager av datorer och skärmar. Efter några års bekantskap blev Susanne och Lars ett par.

– Förutom att jag tyckte att han var snygg så var han väldigt generös och hjälpsam, han bjöd på sig själv och hade en fantastisk humor, berättar Susanne.

Som tur är gillade även han katter. För när de flyttat ihop skaffade sig paret allt fler katter för att de inte kunde säga nej till missar i behov av ett hem.

Gav upp rockdrömmen

Efter många roliga år med spelningar och ljud- och musikstudion gav Susanne Schötz upp drömmen om att kunna leva på musiken och gick tillbaka till Lunds universitet för att avsluta sina studier i kinesiska samt sydost- och östasienkunskap. När hon träffade en före detta kurskamrat som nu jobbade på institutionen för lingvistik hittade hon snabbt rätt spår att fortsätta på.

Tjusningen med att studera språk är att det är så varierande tycker Susanne Schötz:

– Det finns så många dialekter, sociolekter, personliga röstvariationer och olika talstilar beroende på vem vi talar med och om vad. Vi avslöjar mycket om oss själva genom rösten, mycket är viljestyrt, men inte allt. Det kan vara svårt att få en gammal att låta ung och en kvinna att låta som en man. Det fascinerar mig.

Kanske åker till USA

Redan efter första året av studier vid lingvistiska fakulteten började Susanne arbeta som forskningsassistent och därefter har hon fortsatt med sina metodiska undersökningar.

– Jag önskar att jag får fortsätta forska med det jag gör och undervisa blivande logopeder, leva med min man och mina katter, säger Susanne Schötz som är nöjd med tillvaron.

Dessutom har hon en stående inbjudan att resa till USA och delta vid en fysisk prisceremoni för Ig Nobelpriset. Det har alla som fick priset på videolänk under pandemin.

– Det skulle vara roligt att åka dit.

2 bilder
Catharina NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.