Lagfarter Nsk

63-åring ny ägare till villa i Hässleholm

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk 3 100 000 kronor fick Annette Damgård Plejdrup, 63 år, från Nymölla ge för huset på adressen Laxbro 4226 i Hässleholm. Det 119 kvadratmeter stora huset är byggt 1940. Köpet från säljaren Roman Gorny blev klart i september 2021.

För elva månader sedan såldes en gård lite mer än kilometer därifrån, på Norra Sandby 4256B. Där landade priset på 2 950 000 kronor för en 2 hektar stor gård.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

SKF:s tredje kvartal var inte friktionsfritt

Rickard Gustafson, vd på SKF sedan den 1 juni. Arkivbild.
Foto: Kwok-Keung Cheng/TT
Ekonomi
Ekonomi Kullagerjätten SKF:s tredje kvartal rullade inte på som det var tänkt. Fortsatta produktionsstörningar tyngde verksamheten – och marknadsreaktionerna lät inte vänta på sig.
– Enbart i september föll intäkterna med femton procent för vår fordonsaffär, säger Rickard Gustafson, vd för SKF.

Efter SKF:s rapport för tredje kvartalet föll aktien med över fem procent. Bolaget levde inte upp till förväntningarna och den organiska tillväxten blev lägre än vd:n hade förutspått.

Trots utmaningarna under det senaste kvartalet redovisade kullagertillverkaren en vinst före skatt på 2,4 miljarder kronor, att jämföra med 1,7 miljarder samma period förra året. Även omsättningen var högre under tredje kvartalet i år jämfört med samma period förra året, 20,1 miljarder jämfört med 18,6 miljarder.

"Där är vi inte nöjda"

SKF:s vd Rickard Gustafson beskriver tredje kvartalet lite som en "mixed bag", han är nöjd med tillväxten och marginalen på 13,3 procent.

Han beskriver en fortsatt stark efterfrågan inom industriverksamheten, som står för 75 procent av företagets omsättning – och 85 procent av lönsamheten.

– Där ser vi en stor tillväxt och stärkt marginal, vilket är väldigt tillfredsställande givet omständigheterna, säger Gustafson.

De tyngande omständigheterna handlar om höga råvarupriser, energipriser som stiger och höga logistikkostnader. Tillsammans bidrar det till kostnadsinflation.

– Kostnadsinflationen består av cirka en miljard kronor. Ungefär två tredjedelar har vi kunnat motverka via prisjusteringar och mix-justeringar. Det är ett intensivt arbete med att försöka få täckning för de kostnadsökningar vi ser.

Även fordonsverksamheten lägger en blöt filt över det senaste kvartalet, och Rickard Gustafson är inte nöjd med utvecklingen.

– Fordonsindustrin är ansträngd, men av en annan anledning. Våra stora fordonskunder, särskilt under månaden september, stängde ner sina produktionsenheter och tog inte leverans på det de hade beställt.

– Där är vi inte nöjda.

Tillväxt lägre än guidning

Så sent som i mitten på september uttalade sig Rickard Gustafson om en väntad organisk tillväxt på tio procent, skriver bland andra Dagens industri, men den totala organiska tillväxten för kvartalet landade på 7,7 procent.

– När jag fick frågan i mitten på september fanns det ingen anledning att tro att vi inte skulle nå tio procent. Jag tycker att åtta är omkring tio procent, men jag erkänner att i mitten på september hade vi inte sett den fulla effekten av den påverkan som vår fordonsaffär skulle ha. Enbart i september föll intäkterna med 15 procent för vår fordonsaffär.

Utsikterna för nästa kvartal gällande den organiska försäljningen väntas se ut som fjärde kvartalet år 2020, skriver bolaget i rapporten.

SKF har aviserat att man ska stänga ned sex anläggningar fram till årsskiftet, något som redan fanns med i planen för bolaget. Nedläggningarna kommer inte att påverka verksamheten i Sverige, säger Gustafson.

Tea Oscarsson/TT

FAKTA

Fakta: AB SKF

Aktiebolaget SKF (ursprungligen AB Svenska Kullagerfabriken) har sitt huvudkontor i Göteborg. Den största delen av verksamheten består av industriproduktion, främst kullager, men de levererar också "tätningar, smörjsystem och service".

Området Emea (Europa, Mellanöstern och Afrika), står för störst del av nettoomsättningen för industrin (41 procent). Verksamhet finns också i Latinamerika (8 procent), Nordamerika (21 procent) och Asien-Stillahavsområdet (30 procent).

Källa: SKF.

Utrikes

16 ihjälskjutna i nigeriansk moské

Utrikes
Utrikes

16 moskébesökare sköts ihjäl av beväpnade män i västra Nigeria under måndagen, uppger nigerianska myndigheter.

Tiotals motorcykelburna gärningsmän stormade byn Mazakuka i distriktet Mashegu och öppnade eld under morgonbönen. Utöver de 16 dödsoffren skadades tre, varav en allvarligt.

"Vi undersöker fortfarande motivet och har skickat polisiära och militära resurser till området", säger en talesperson för regeringen.

Gäng bestående av boskapstjuvar och kidnappare härjar i nordvästra och centrala Nigeria, där de plundrar byar, mördar invånarna och bränner deras bostäder.

De drivs oftast av ekonomiska motiv, men har i flera fall också infiltrerats av jihadister.

Lagfarter Nsk

114 kvadratmeter stort hus i Lönsboda sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Kent Tommy och Ingela Ann-Margreth Stenberg, 72 och 68 år, boende på Byggmästaregatan i Lönsboda har köpt huset på adressen Göingegatan 19 i Lönsboda av säljaren Henry Elofssons dödsbo. Köpesumman blev 1 345 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i oktober 2021. Huset är 114 kvadratmeter stort och byggdes 1967.

Nyligen såldes ett annat hus bara några hundra meter bort, på Östra Gränsgatan 37. Där såldes ett 114 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 800 000 kronor.

De senaste tolv månaderna har det sålts 20 hus inom en kilometer från den här fastigheten. Det dyraste var Kyrkogatan 4, som gick för 2 250 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man häktad för kvinnomord framför barn

En man har häktats som misstänkt för ett kvinnomord i Vänersborg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man som misstänks ha mördat sin sambo i Vänersborg har häktats, uppger lokala medier.

Mannen greps i fredags, sedan kvinnan hittats död i en bostad. Polisen tvingades bryta sig in i lägenheten.

Enligt åklagaren kan två barn i förskoleåldern ha bevittnat mordet. Mannen är därför även misstänkt för grov barnfridsbrott.

Kvinnan var i 30-årsåldern, och det är även den misstänkte mannen. Han är nu häktad i fyra veckor på den högre graden av misstanke för mord, skriver TTELA.

Sport

Göteborgsvarvet får behålla anmälningsavgifter

Åskådare som samlats inför starten av 2018 års upplaga av Göteborgsvarvet. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport

Göteborgsvarvet får behålla anmälningsavgifterna, trots att loppet ställdes in för andra året i rad.

Cirka 40 löpare hade anmält arrangörerna till Allmänna reklamationsnämnden (ARN), som nu dock ger varvsorganisationen rätt, rapporterar Göteborgs-Posten.

Motionsloppet skulle ha arrangerats den 11 september men ställdes med kort varsel in med hänvisning till pandemin. Samtidigt beslutade arrangören att inga anmälningsavgifter skulle betalas tillbaka, vilket kritiserats av bland annat Konsumentverket.

Nu får "Varvet" rätt dock av ARN.

– Vi har ju hela tiden känt att vi har villkor som stöttar vårt beslut. Och det känns ju skönt att vi nu har fått de synade och att det stämmer. Samtidigt känns det tråkigt, för vi vill ju inte vara emot våra löpare. Så det är tudelat. Det är tråkigt att vi ska behöva hamna i sådana dialoger, säger Göteborgsvarvets vd Martin Bergman till GP.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Skåne och vikingarna

www.snabbare.com

Det första många tänker på när de hör Sverige är vikingar, våra förfäder har i modern tid blivit omåttligt mer populära än vad de var när det begav sig. Istället för de skri av varningar och fasa de möttes av när de närmade sig kustlinjen av ett nytt land, spreds det glada tillrop varje gång det kom en ny säsong av Vikings på TV- skärmen.

Filmindustrins bild av vikingarna kanske inte stämmer till 100% med verkligheten, men den har onekligen tilltalat miljontals tittare jorden runt.

Vikingafynd i Skåne

Det finns gott om fyndplatser runt om i skåne som gett ovärderlig information om de riktiga vikingarna. Ett av de största fynden hittades i Uppåkra som ligger strax utanför Lund och som är öppet för besökare. I Trelleborg kan du besöka en rekonstruerad trelleborg som ursprungligen byggdes av Harald Blåtand under 900 talet, och detta är bara två av mängder av fyndplatser.

Ett levande museum

Vill man ha en än mer levande upplevelse är Fotevikens friluftsmuseum att rekommendera. Det är inte bara ett museum utan ett vikingasamhälle uppbyggt med traditionella verktyg och metoder. Här kan hela familjen roa sig med tidsenliga aktiviteter samt lära sig mer om hur våra förfäder en gång levde.

Vikingar i underhållningsbranschen

Redan 1958 spelades det in filmer om vikingar, i filmen The Vikings från detta år kunde vi se stjärnor som Kirk Douglas, Tony Curtis och Vivien Leigh. Idag är det ett oerhört populärt tema inom slotmaskiner på online casino. Vi tittade in på sidor som Snabbare och hittade ett flertal titlar uppbyggda runt vikingar och våra Nordiska asagudar.

Populära slotmaskiner med vikingatema

Två av de mest populära slotmaskinerna är Vikings go Berzerk och Viking Runecraft. Spelen kommer från de svenska spelutvecklarna Play´n GO och Yggdrasil. Givetvis finns det även en slot uppbyggt runt TV - serien där du återser Ragnar och de andra karaktärerna.

Vikingarnas arv i världen

Då dessa sjöfarare tog sig långt ifrån våra breddgrader går det att finna referenser till dem lite varstans i världen. Inte minst när vi ser på likheterna mellan de engelska och Skandinaviska språken. Även fornnordiska och gammelengelska har väldigt mycket gemensamt, vem som påverkade vem är ibland svårt att veta.

Ortnamn runt de Engelska öarna

Tittar vi närmare på namnen på många äldre orter hittar vi ändelser som -by (Whitby, Selby), -keld i betydelsen källa (Threkeld) och -kirk i betydelsen kirkja eller kyrka idag (Ormkirk)

Det finns många fler exempel och väl man uppmärksammat detta är det i princip omöjligt att inte lägga märke till det när man reser runt på den engelska landsbygden. Även Irland och Skottland har sin beskärda del av nordisk influerade ortnamn givetvis.

Skåne och Danmark

Skånes band med Danmark, som vi en tid tillhörde, går långt tillbaka och vår historia är starkt sammanknuten. Vill du hellre läsa om vikingarnas riktiga historia istället för att spela slotmaskiner eller titta på Tv-serier och filmer så finns det massor att läsa. Både på nätet och och bland historieböckerna hittar du mängder med litteratur i ämnet.

Utrikes

Gatuprotester efter kupp i Sudan

Foto: Johan Hallnäs/TT
Utrikes
Utrikes Trotsiga demonstranter fortsätter att fylla gatorna i Sudans huvudstad Khartoum, dagen efter en militärkupp då premiärministern och de närmaste i hans civila styre fängslades.
FN:s säkerhetsråd samlas för ett krismöte inom kort och den nu styrande general al-Burhan ska hålla presskonferens.

"Nej till militärstyre" skanderar ilskna sudaneser i Khartoum, enligt nyhetsbyrån AFP.

De viftar med flaggor och bränner däck – trots militärens ansträngningar att skingra dem. Dagen innan uppges minst tre personer ha dödats och omkring 80 skadats då soldater öppnade eld mot folkmassorna. Militärer ska också ha knackat dörr i huvudstaden, i jakt på aktivistledare, enligt medier.

Val sommaren 2023

Protesterna började efter att militären på måndagen gjort gryningsräder och fängslat premiärminister Abdalla Hamdok, flera ministrar i hans regering och civila medlemmar av landets styrande övergångsråd (som hade både civila och militära medlemmar). Militären intog också de statliga tv- och radiokanalerna, blockerade stora vägar och ströp internet för många sudaneser.

Några timmar senare stod general Abdel Fattah al-Burhan inför sina landsmän i direktsändning. Han förklarade att undantagstillstånd utlysts och att regeringen och övergångsrådet upplösts. Åtgärderna syftade till att "korrigera revolutionens riktning", enligt generalen.

– Vi har börjat vår väg mot frihet och fred.

al-Burhan lovade också att Sudan ska fortsätta på den inslagna vägen mot demokrati och tillsätta en teknokratregering, rapporterar nyhetskanalen Al Jazeera. Allmänna val ska hållas sommaren 2023 – och militären ska lämna över makten till segraren i dessa.

Senare under tisdagen kommer al-Burhan, som fram till militärkuppen varit ordförande i övergångsrådet, att hålla en presskonferens på försvarshögkvarteret i Khartoum.

USA-sändebud var i luften

Måndagens militärkupp har fördömts av en enig omvärld och FN:s säkerhetsråd ska inom kort samlas för krismöte. USA – som varit en ivrig tillskyndare av det övergångsstyre som varit på plats sedan den hårdföre ledaren Omar al-Bashir avsattes 2019 – har meddelat att man sätter årets jättebistånd på motsvarande 3,3 miljarder kronor på paus.

USA:s sändebud för Afrikas horn, Jeffrey Feltman, flög från Khartoum ungefär samtidigt som gryningsräderna inleddes. Han visit under helgen var den andra på tre veckor, på grund av oro för de växande sprickorna mellan de civila och militära falangerna i övergångsstyret.

Men när han satte sig på planet till Doha tidigt på måndagen trodde han sig ha "utvecklat mekanismer" för att minska spänningarna, genom ett helgmöte som innefattade såväl Hamdok som al-Burhan, berättar han för den brittiska public service-kanalen BBC.

Bara premiärministern

– Jag blev minst sagt förvånad när jag landade i Doha och insåg att militären gått in, säger Feltman.

– När generalerna (vid våra möten) började tala om att det enda man kunde göra åt problemen var att upplösa regeringen så underströk jag att den enda personen som kan göra det är premiärministern.

Tina Magnergård Bjers/TT

Prodemokratiska demonstrationer i Sudans huvudstad Khartoum, efter måndagens militärkupp.
Prodemokratiska demonstrationer i Sudans huvudstad Khartoum, efter måndagens militärkupp.
Foto: Ashraf Idris/AP/TT
Sudans nu styrande general Abdel Fattah al-Burhan, fotograferad tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris i våras.
Sudans nu styrande general Abdel Fattah al-Burhan, fotograferad tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris i våras.
Foto: Thibault Camus/AP/TT

FAKTA

Fakta: Sudan

Sudan har ett förflutet som brittisk koloni. Genom Nilen spelade landet en viktig geostrategisk roll för bland annat bevattningen i Egypten.

Sudan blev självständigt 1956, därefter följde decennier av konflikter och inbördeskrig. I juli 2011 delades landet och Sydsudan bildades. Tvister och oroligheter har fortsatt härja området.

2019 störtades den hårdföre presidenten Omar al-Bashir, som hade styrt landet sedan 1989, efter omfattande protester. al-Bashir har åtalats av internationella brottmålsdomstolen ICC för krigsbrott i provinsen Darfur.

Efter Omar al-Bashirs fall etablerades ett övergångsstyre i form av ett civil-militärt råd och en civil regering.

Det oljerika Sudan har omkring 43 miljoner invånare. Huvudstaden heter Khartum.

Källa: UI/Landguiden

Osby

En singeltant berättar

Osby
Osby 62+ inbjuds till en sång och berättarföreställning på Borgen den 1 november klockan 18-20.

Då bjuder Gitte Pålsson på en självbiografisk sång- och berättarföreställning i ord och toner å ett humoristiskt sätt. Det hela inleds med att ungdomarna på en av Malmös gator ropar” Se upp för PRO” när Gitte cyklar förbi. Först tänker hon att det måste vara någon annan de menar. Men det är i själva verket den sekund som Singeltanten verkligen inser att hon börjat närma sig ”målsnöret” – att framtiden nu är kortare än livet hon lagt bakom sig. Och så börjar berättelsen ...

Sångprofessorn Sven Kristersson har bearbetat sångtexterna och monologerna. Han har också regisserat föreställningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Tjuvbesök på kafé – stal mat

Hässleholm
Tyringe

En kaféverksamhet i Tyringe har haft påhälsning av tjuvar. Mellan söndag kväll och måndag morgon tog sig någon in i lokalerna och stal matvaror, däribland smör, läsk och sill, enligt en polisanmälan. Det ska inte handla om några större mängder varor, uppger polisen, som i nuläget inte har någon misstänkt för brottet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL