Kultur och nöje

Jackie Collins debut blir dockteater

Erik Holmström står för dramatisering, regi och dockmakeri av Jackie Collins debutroman ”The world is full of married men”. Pressbild.
Foto: Irene Pelayo Lind
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Jackie Collins debutroman "The world is full of married men" ska bli barnförbjuden dockteater i ett samarbete mellan Malmö Stadsteater och Malmö Dockteater.

Historien om den unga modellen Claudia Parke som vill bli filmstjärna till varje pris gjorde skandal när den kom 1968.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Dokumentär i Sveriges Radio fick Prix Europa

Daniel Velasco (bilden), Victoria Gaunitz och Ylva Lindgren har fått Prix Europa för årets radiodokumentär. Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den svenska radiodokumentären "Manipulatören" av Daniel Velasco, Victoria Gaunitz och Ylva Lindgren har fått Prix Europa i klassen årets bästa radiodokumentär. Serien, som sänts i Sveriges Radios P1, handlar om en man som under 20 års fortsätter att begå sexualbrott mot barn utan att bli stoppad.

Prix Europa delas ut till årets bästa produktioner i digitala medier, radio och tv. Årets ceremoni tog plats i Potsdam. Två fängslade belarusiska journalister utsågs till årets europeiska journalister: 27-åriga Katsiaryna Andreyeva och 23-åriga Darya Chultsova dömdes båda till två års fängelse efter att ha strömmat en fem timmar lång protest mot den belarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenko.

Kultur och nöje

Hon tar över "Sveriges värsta bilförare"

Gry Forssell blir ny programledare för 'Sveriges värsta bilförare'. Arkivbild.
Foto: Sören Andersson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje "Sveriges värsta bilförare" har rullat i gång igen.
Ny programledare är Gry Forssell, som tar över efter sin gamle kollega Adam Alsing.
– Jag gör det här på mitt sätt men det är klart att jag tänker på honom.

Inspelningen av den nya säsongen har bara börjat men två bilar, minst, har redan gått sönder, berättar Gry Forssell på telefon.

Hon har precis kommit från Mix Megapol, där hon sänder morgonshowen "Gry Forssell med vänner" varje vardag, till sminket på "Sveriges värsta bilförare", som hon är nybliven programledare för.

– Jag tycker att det är så roligt att programmet får komma tillbaka och att det är jag som får göra det, på mitt sätt. Vi skrattar så mycket varje dag. Men det är ju också läskigt att våra deltagare är ute på vägarna, säger Gry Forssell.

TT: Hur dåligt kör de?

– Jättedåligt. De kör verkligen jättedåligt, det är inte klokt. Det blir ju uppgiften för mig, att klura på hur man kan balansera att det här är underhållning men att det också är allvarligt, för det är ju på riktigt, de har körkort.

Sämsta föraren koras

"Sveriges värsta bilförare" går ut på att sålla fram vem som är den sämsta föraren under säsongen. För publiken blir det om inte annat kul att jämföra sig och få tänka – "så där dåligt kör i alla fall inte jag."

– Det är ju så att majoriteten av oss som kör bil tror att vi kör bättre än majoriteten, säger Gry Forssell.

TT: Hur bra är du själv på att köra bil?

– Jag kör ju bra, haha. Jag har haft körkort sedan jag fyllde 18 och har alltid tyckt att det har varit kul att köra alla typer av fordon, traktor, bil, skoter, vad som helst.

Bröt allt samarbete

Anders Öfvergård hade egentligen officiellt tagit över som programledare för programmet men så blev det inte sedan TV4 bröt allt samarbete med honom i september.

Gry Forssell påpekar att det som hände innan hon klev på produktionen inte är något som hon kan uttala sig om.

– Det har ju inte med mig att göra. Jag fick frågan om jag ville göra programmet och det ville jag. Då ringde jag Anders först, vi känner ju varandra, för att kolla av läget och se att allt var coolt mellan oss och det var det.

En annan person som är starkt förknippad med "Sveriges värsta bilförare" är Gry Forssells före detta radio-kollega Adam Alsing, som var programledare i flera säsonger, och som gick bort i april i fjol.

"Skräckblandad förtjusning"

– Jag tänker på honom, förstås. Jag minns ju hur det var när vi jobbade på radion och han skulle åka iväg efteråt och spela in "bilförarna". Och nu är det jag som gör samma sak, säger Gry Forssell och fortsätter:

– Han brukade berätta om hur roligt han hade på inspelningarna med deltagarna men också hur han kände en sådan skräckblandad förtjusning. Nu känner jag likadant.

Deltagarna kommer att prövas hårt med en rad nya tuffa utmaningar, bland annat ska de upp på en strömförande tågräls, tävla i en parallellbackduell och balansera med en bil på en vippbräda.

Expert under säsongen är körskolläraren Pernilla Theorin, som grundat sin egen trafikskola. Poddaren Edvin Törnblom är också med på ett hörn och ska följa deltagarna från ett kommentatorsbås och reagera på vad som händer i bilarna.

– Han verkar oerhört bilintresserad och väldigt rolig. Det ska bli kul att lära känna honom och se honom sätta sin guldkant på programmet, säger Gry Forssell.

"Sveriges värsta bilförare" har premiär den 14 april 2022 på TV4 och kommer att sändas i åtta avsnitt.

Miranda Sigander/TT

Edvin Törnblom och Gry Forssell jobbar ihop i 'Sveriges sämsta bilförare'. Pressbild.
Edvin Törnblom och Gry Forssell jobbar ihop i "Sveriges sämsta bilförare". Pressbild.
Foto: Daniel Stigefelt
Adam Alsing var programledare för 'Sveriges värsta bilförare' före Gry Forssell. Arkivbild.
Adam Alsing var programledare för "Sveriges värsta bilförare" före Gry Forssell. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta: Sveriges värsta bilförare

Tillbaka på TV4: Inför denna säsong har TV4, som ursprungligen sände programmet, köpt tillbaka sändningsrättigheterna från Kanal 5.

Tidigare programledare: Linda Lindorff, Hans Fahlén, Adam Alsing.

Programidé: Kommer ursprungligen från Storbritannien ("Britains worst driver") men serien har även sänts i Kanada och USA. Tanken är att kora den sämsta bilföraren.

Kultur och nöje

Färdigspelat för Michael Caine

Michael Caine inledde sin skådespelarkarriär i början på 1950-talet. Arkivbild.
Foto: Vianney Le Caer/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den brittiske skådespelaren Michael Caine ser ut att gå i pension efter sin senaste film "Best sellers", skriver Daily Mail.

I en intervju med BBC:s Radio 5 refererar Caine till filmen "som min sista, verkligen" med tanke på att han numera har nedsatt rörlighet.

– Det vimlar inte direkt av manus med huvudroller för 88-åringar, säger han också.

Michael Caine inledde sin karriär i början av 1950-talet efter att ha jobbat med amatörteater och på brittiska landsortsteatrar. Bland de många filmer han medverkat i finns exempelvis "Interstellar" (2014) och "Inception" (2010).

Han har fått två Oscarsstatyetter för bästa biroll, en för "Hannah och hennes systrar" och ytterligare en för "Ciderhusreglerna". Numera har han svårt att gå på grund av ryggproblem och har inte jobbat de två senaste åren.

Kultur och nöje

Enniskillen hyllar Oscar Wilde med guldsvalor

Oscar Wilde. Arkivbild
Foto: TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den nordirländska staden Enniskillen, där Oscar Wilde gick på internatskola, hedrar nu författaren genom att sätta upp hundra gyllene svalor runt om i staden. Gesten är inspirerad av Oscar Wildes saga "Den lycklige prinsen" om en prinsstaty som ber en svala att ge hans gyllene löv och juveler till stadens fattiga barn.

Wilde bodde i staden 1864–1871 och sagan om den lycklige prinsen sägs vara inspirerad av utsikten som Wilde hade från elevhemmet där han bodde, skriver The Guardian.

De gyllene svalorna är utplacerade på 86 byggnader runt om i stadens centrala delar och åtminstone vissa anknyter till Oscar Wildes liv även efter tiden i Enniskillen. En svala finns vid ett fönster på den byggnad som på 1800-talet var stadens fängelse. Detta för att markera de två år som Wilde tvingades tillbringa i fängelset i Reading sedan han 1895 dömts för homosexuella aktiviteter.

Kultur och nöje

De kan nomineras till årets Augustpris

Vilka blir nominerade till årets Augustpris?
Foto: Henrik Montgomery / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Kerstin Ekman, Mats Jonsson, Sara Stridsberg och Balsam Karam – kommer någon av dem att nomineras till ett av Sveriges största litterära priser? Det har blivit dags för Augustpriset att presentera årets utvalda.

Blir det i år som Kerstin Ekman får sitt tredje Augustpris, för berättelsen om en gammal jägmästare i "Löpa varg"? Hon är en av favoriterna när nomineringarna presenteras tisdag 19 oktober, liksom Sara Stridsberg, som tidigare har nominerats fem gånger. I år kan Stridsberg bli aktuell både för novellsamlingen "Hunter i Huskvarna" och barnboken "Vi går till parken".

– Avhopparna från Svenska Akademien har gett ut väldigt starka böcker i år, konstaterar Rakel Chukri, kulturskribent för Sydsvenskan och HD.

Själv tycker hon att Elaf Alis ungdomsbok "Vem har sagt något om kärlek" är värd att lyftas fram. Och hon skulle glädjas om Balsam Karam nominerades i kategorin skönlitteratur, för "Singulariteten".

– Hon lyckas verkligen skildra förlusten i exilen på ett väldigt starkt sätt. Hon visar också att för den som har migranterfarenheter hakar olika trauman i varandra, där ett trauma väcker minnet av fler trauman.

Mer litterär bok

Lena Kvist, kulturchef på Borås Tidning, tycker att det är stor konkurrens om nomineringarna i år, med många starka titlar. Hon tror på Sara Stridsberg och menar att det nästan "vore en en skräll" om inte Kerstin Ekman nomineras.

– Sedan funderar jag på Maxim Grigorievs "Europa". Det skulle kunna vara året då han får en nominering. Han är en fantastiskt bra författare, säger hon.

Hon föreslår också Agnes Lidbeck för det nya stora eposet "Nikes bok" och Elin Cullhed för "Eufori". På poesisidan håller hon fram Göran Greider, för hans "Barndomsbrunnen". Hon tycker också att Mats Jonsson fortsätter att visa sig vara "en av våra absolut största samtidsskildrare" med serieromanen "När vi var samer".

Själv hoppas Lena Kvist också på Elise Ingvarsson, som har skrivit "De näst största städerna", om en nybliven mamma som går runt i Göteborg med sin bebis.

– Det brukar alltid vara någon mer litterär bok som nomineras, som sällan får priset, fast det kanske man inte ska säga efter att Linnea Axelsson och Marit Kapla blev pristagare. Men jag läser ”De näst största städerna” nu och den är väldigt fin.

Stark facklitteratur

Lena Kvist och Rakel Chukri framhåller också de många starka facklitterära böcker som getts ut i år. Båda nämner Diamant Salihus "När alla dör" och "Flocken" av Johan Anderberg. Även skildringen av gigekonomin i "Cykelbudet" av Anders Teglund vore värd en nominering, anser Lena Kvist.

Svensk litteratur har inte alltid varit så bra på att skildra samtiden, menar Rakel Chukri, men den senaste tiden har hon noterat en förändring.

– Både den samiska och judiska erfarenheten i Sverige skildras väldigt mycket och starkt på olika sätt i litteraturen nu.

Hon lyfter särskilt fram Ali Esbatis ”Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle” och Göran Rosenbergs "Rabbi Marcus Ehrenpreis obesvarade kärlek", som bland annat handlar om bemötandet av judar i Sverige under andra världskriget. Chukri kallar Rosenbergs bok för "en kulturgärning" och Esbastis bok om terrordådet på Utöya tycker hon är något av det starkaste hon har läst på länge.

– Man sitter bara och gråter och samtidigt parar han det med en sylvass analys av vår samtid och hur vi ofta misslyckas med att fortsätta prata om rasistiskt våld.

Elin Swedenmark/TT

FAKTA

Fakta: Augustpriset

Priset instiftades 1989 av Svenska Förläggareföreningen för att belöna och uppmärksamma de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år. Det delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

De författare som har nominerats flest gånger till Augustpriset är Eva Lindström, (11 nomineringar), Ulf Stark (8 nomineringar) och Per Olov Enquist (7 nomineringar), Sigrid Combüchen (6 nomineringar), Pija Lindenbaum (6 nomineringar), Kerstin Ekman (6 nomineringar), Sara Stridsberg (5 nomineringar).

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Kommer casino att fortsätta vara lika populärt?

kasionhai.com Under de senaste åren har casinobranschen tagit enorma steg framåt när det kommer till teknologisk utveckling. I och med dessa framsteg har det också kommit att bli alltmer populärt att spela casinospel hos casinon online.

Den största förändringen som har skett under de senaste åren är kryptovalutornas framfart och att de idag är accepterade betalningsmedel hos många onlinecasinon. Idag tror många att 2020 och de kommande åren också kommer att innehålla ett antal stora förändringar för casinobranschen. Fortsätt läsa om de områden som vi ser som viktiga tendenser under de kommande åren.

Kryptovalutorna kommer att öka sin närvaro i casinovärlden

Kryptovalutorna kommer att fortsätta att dominera casinobranschen då fler och fler spelbolag accepterar kryptovalutor för varje år som går. Från insättningar, uttag och spel med Bitcoin och andra digitala valutor, många tycker om och föredrar dessa transaktioner på grund av säkerheten och anonymiteten. Traditionella betalningar kommer fortfarande att vara ett populärt alternativ för de största spelbolagen, men kryptovalutorna byter nu långsamt ut dessa gamla metoder eftersom många helt enkelt föredrar att vara anonyma och att inte kunna spåras med något så känsligt som spel på casino och betting. Därutöver gör den ökade säkerheten med krypto att spelarna känner sig mer bekväma eftersom risken för identitetsstöld och hacking minimeras. Krypto har därmed vuxit till att bli det främsta och föredragna valet för många spelare och det kommer att fortsätta att vara det under de kommande åren. På kasinohai.com Netticasinot kan du läsa mer om vilka som är de bästa onlinecasinon att spela hos.

Tillgång till begränsade spelområden

Eftersom krypto förde anonymiteten till casinovärlden och det praktiskt taget inte är spårbart då människor inte kopplar sin personliga information till den här digitala valutan, har detta gjort det möjligt för många spelare från hela världen att få tillgång till och spela i onlinespel på platser som ursprungligen var begränsade och förbjudna. Det är ganska enkelt att tänka sig att det har skett en ökning av casinospel online i länder där det är förbjudet med landbaserade casinon tack vare kryptovalutornas framfart. Denna växande efterfrågan kommer att fortsätta att öka under de närmaste åren när onlinecasinon växer och marknadsför sig och expanderar till dessa områden.

Spelarnas vanor förändras snabbt

Då varje person har en mobil enhet har både mobilt och socialt spel en enorm inverkan på spelvärlden online. Det har skett en väldigt stor ökning i människors vilja att använda sin telefon för att spela på casinospel och andra liknande spel. Som ett resultat av det har det skett en väldigt stor ökning i spel som är gratis att spela över hela världen. Även om dessa gratisspel inte ger direkta vinster och inkomster och ses som mer som underhållning, kan intäkter fortfarande göras på andra sätt. Ofta betalar casinospelare en liten avgift för att uppgradera sitt favoritspel för att få åtkomst till vissa speciella funktioner. De är också ofta villiga att betala ett minimibelopp när de köper olika typer av virtuella erbjudanden och spelprodukter för att förbättra deras spelupplevelse. Detta visar att människor är villiga att spendera på pengar underhållning, och att till och med något som anses vara gratis inte alltid är helt gratis. Casinonoperatörer arbetar hårt för att utnyttja denna information till sin fördel eftersom dessa spelare är potentiella kunder och de har styrka i antal, vilket betyder att de kan öka sina intäkter rejält om de lyckas ta sig in på denna marknad.

Fler live dealers

Det visar sig att spelare föredrar onlinecasinon som har ett realistiskt live casino. De tycker om att spela med en engagerande ”verklig, levande” dealer, vilket är det främsta skälet till att de startade med denna spelvana, samtidigt som de aldrig behöver lämna sitt hem. Därför använder fler onlinecasinon denna information för att locka fler kunder till sina casinon. Man kan även se en förändring i hur landbaserade casinon jobbar med sina dealers. Till exempel är användningen av dynamiska, livliga dealers i spel som Blackjack och Baccarat populära hos onlinekasinon och många landbaserade casinon anstränger sig för att erbjuda engagerande dealers på casinogolvet. Ända sedan casinobranschen startade har spelarna alltid dragits till charmiga och snabbtänkta dealers. Det är helt enkelt något med denna mänskliga interaktion som gör det frestande för människor att spela mer och stanna längre. Med avancerad teknik ser dealers verkliga och lika engagerande ut online.

Landbaserade casinon på nedgång

Landbaserade casinon känner stressen från sina konkurrenter online och står inför en snabb nedgång med tanke den senaste tidens popularitet för casinosidor online. Det har skett en minskning i intäkterna under det senaste året, särskilt eftersom människor måste anstränga sig för att ta sig till till ett landbaserat casino. Dessa casinon kan ofta ligga långt bort ifrån många spelare. Det finns till exempel bara fyra stycken i hela Sverige. Detta innebär att människor måste spendera mycket pengar för att ta sig till dessa landbaserade casinon. Mängden pengar och tid som slösas bort innan en kund ens kan spela ett casinospel är redan för högt innan han eller hon ens har kommit fram till det faktiska casinot.

Kultur och nöje

Höftopererad Elton John blev listetta

Icon award winner Elton John attends the iHeartRadio Music Awards at the Dolby Theatre on Thursday, May 27, 2021, in Los Angeles. (AP Photo/Chris Pizzello) CAPM475
Foto: Chris Pizzelo
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Elton John toppar den brittiska singellistan för första gången på 16 år. Hans "Cold Heart" (Pnau Remix), ett samarbete med popstjärnan Dua Lipa ligger nu etta på listan, vilket gör Elton John till den första artist som haft förstaplaceringar på listan under sex skilda decennier, skriver BBC.

Förra månaden sköt Elton John fram sina konserter i Stockholm till 2023. Anledningen var att han skadat höften när han ramlade i somras och nyligen har opererats.

Sist Elton John toppade den brittiska singellistan var 2005 då han medverkade på rapparen 2Pacs postuma singel "Ghetto Gospel".

Erika Josefsson/TT

Kultur och nöje

Nobelpristagarens kläder säljs på auktion

Gabriel García Márquez avled 2014 i Mexico City. Han blev 87 år. Arkivbild.
Foto: Eduardo Verdugo
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Cirka 400 klädesplagg och accessoarer som en gång tillhört Nobelpristagaren Gabriel García Márquez ska säljas på auktion i Mexiko. Försäljningen görs för att finansiera ett nytt kulturellt center i det hus i södra Mexiko där författaren bodde under många år. De kläder och föremål som nu säljs har valts ut av ett av Nobelpristagarens barnbarn, Emilia García Elizondo. Utan att nämna vilka berättar hon att "Gabo" – som Márquez kallades – hade sina favoritdesigners.

I auktionerna ingår fler av av hans gamla tweedkavajer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Tina löser brotten som dröjt sig kvar

Tina Frennstedt var kriminalreporter innan hon sadlade om och blev deckarförfattare.
Foto: Maria Östlin
Kultur och nöje
Kultur och nöje Med tre kriminalromaner om kalla fall i Skåne har Tina Frennstedt skaffat sig en stor läsarskara, både i Sverige och internationellt. I senaste Cold Case: Skärseld, härjar en mordbrännare på Österlen.
– Jag försöker gå till det som skrämmer mig själv, säger hon.

Hon är paniskt rädd för bränder, Tina Frennstedt. Så till den grad att hon släcker ljus och kontrollerar att spisen är avstängd nästan på ett tvångsmässigt sätt.

– Bränder är så utplånande, de förstör verkligen precis allting. Och elden passade bra här för den tar också bort alla spår, och då kan man dra ut på förloppet, säger författaren på telefon från Stockholm, i en intervju vi klämt in innan hon har ett möte.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL