Annons

Fler dog i tbc i spåren av coronapandemin

Publicerad 14 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
En patient behandlas för tbc på ett sjukhus i Hyderabad i Indien. Arkivbild.
En patient behandlas för tbc på ett sjukhus i Hyderabad i Indien. Arkivbild.Foto: Mahesh Kumar /AP/TT

För första gången på över tio år stiger antalet döda i tuberkulos i världen. Den främsta anledningen är att färre diagnosticeras och behandlas för tbc eftersom vårdresurser fokuseras på coronapandemin, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Under 2020 dog 1,5 miljoner människor av tbc, en liten uppgång från 1,4 miljoner året före, visar WHO:s årliga rapport.

Annons

Färre människor fick diagnosen i fjol: 5,8 miljoner jämfört med 7,1 miljoner året före. WHO uppskattar samtidigt att omkring 4 miljoner människor hade tuberkulos 2020 utan att ha fått diagnos, att jämföra med 2,9 miljoner 2019.

"Vi kan inte acceptera att 1,5 miljoner människor dör år efter år i sjukdomen tbc som går att bota, på grund av att de saknar tillgång till diagnostik och mediciner som kan rädda deras liv", säger Stijn Deborggraev på Läkare utan gränser i ett uttalande.

Indien, Kina, Indonesien, Filippinerna, Nigeria, Bangladesh och Sydafrika hör till länder med den högsta förekomsten av tbc.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons