Utrikes

Nytt försök att hitta källan till viruset

En person i skyddskläder utanför ett sjukhus i Wuhan i Kina. Nu gör WHO ett nytt försök att hitta coronavirusets ursprung. Arkivbild.
Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Världshälsoorganisationen (WHO) har en ny plan för att försöka spåra ursprunget till covid-19. 26 forskare från hela världen har valts ut för att bilda en oberoende grupp – förhoppningsvis fri från intressekonflikter. Gruppen ska inte bara undersöka hur den här pandemin började utan även hur framtida virusutbrott kan bryta ut.

Tidigare i år reste WHO-experter till Wuhan i Kina för att hitta ledtrådar till virusets ursprung. De tror att det kan ha spridits från fladdermus till människa via ett annat djur, men efterlyser mer forskning för att kunna bekräfta tesen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Irans bensinköpare drabbade av hackare

Många bensinstationer stod tomma då en cyberattack lamslagit Irans bensinmackar.
Foto: Vahid Salemi/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En it-attack riktad mot Iran har fått konsekvenser för landets bensinstationer. Många av dem har stängt med långa köer som följd.

Ingen grupp har tagit på sig ansvaret för tisdagens attack, som riktades mot en elektroniskt kort som regeringen har utfärdat och som används vid köp subventionerad bensin.

Uppgifterna bekräftades på eftermiddagen av statligt styrd tv, som hänvisade till det mäktiga nationella säkerhetsrådet.

"Rådet bekräftar att det har genomförts en cyberattack mot landets datoriserade distributionssystem för bensin", sades det på tv.

Den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Fars kopplade attacken till tvåårsdagen av protester i Iran mot höjda bensinpriser.

Utrikes

Drottning Elizabeth på banan igen

Videokonferens med drottning Elizabeth.
Foto: Victoria Jones/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Storbritanniens drottning Elizabeth har kunnat återuppta sina offentliga sysslor på tisdagen. Den 95-åriga drottningen tog en paus sedan hon lagts in på sjukhus över en natt i förra veckan, "för förberedande undersökningar", enligt brittiska hovet.

Elizabeth höll både en videokonferens och talade med nyligen ackrediterade utländska ambassadörer från sin nuvarande hemvist på slottet Windsor.

Med ålderns rätt har drottningen för första gången setts använda käpp i publika sammanhang.

Elizabeth förväntas närvara vid miljömötet COP26 i Glasgow nästa vecka.

Utrikes

Generalen: Vi ville förhindra inbördeskrig

Foto: Johan Hallnäs/TT
Utrikes
Utrikes Trotsiga demonstranter fyller gatorna i Sudans huvudstad Khartum, dagen efter en militärkupp då premiärministern och de närmaste i hans civila styre fängslades.
FN:s säkerhetsråd håller krismöte och den nu styrande generalen al-Burhan säger att premiärministern kommer att släppas "i dag eller i morgon".

– Beslutet att störta regeringen togs för att hindra inbördeskrig, hävdar general Abdel Fattah al-Burhan enligt nyhetsbyrån Reuters – och anklagar samtidigt landets politiska falanger för uppvigling mot militären.

Al-Burhan säger också att premiärminister Abdalla Hamdok hålls i hans hem, inte i ett fängelse, och att det är för hans egen säkerhet. Hamdok är i god hälsa och kommer att återvända "i dag eller i morgon", uppger generalen enligt nyhetsbyrån AP.

Den nu styrande generalen påstår vidare att måndagens dramatiska maktövertagande inte var en kupp, utan ett försök att återgå till övergångsprocessen.

Skanderar ilsket

Det verkar de ilskna sudaneser som viftar med flaggor och bränner däck på Khartums gator inte hålla med om.

"Nej till militärstyre" skanderar de, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Revolutionen fortsätter!"

Aktivisterna trotsar militärens ansträngningar att skingra dem. Dagen innan uppges minst tre personer ha dödats och omkring 80 skadats då soldater öppnade eld mot folkmassorna. Militärer ska också ha knackat dörr i huvudstaden, i jakt på aktivistledare, enligt medier.

Val sommaren 2023

Protesterna började efter att militären på måndagen gjort gryningsräder och fängslat premiärminister Hamdok, flera ministrar i hans regering och civila medlemmar av landets styrande övergångsråd (som hade både civila och militära medlemmar). Militären intog också de statliga tv- och radiokanalerna, blockerade stora vägar och ströp internet för många sudaneser.

Några timmar senare stod general al-Burhan, som fram till militärkuppen varit ordförande i övergångsrådet, inför sina landsmän i direktsändning. Han förklarade att undantagstillstånd utlysts och att regeringen och övergångsrådet upplösts. Åtgärderna syftade till att "korrigera revolutionens riktning", enligt generalen.

– Vi har börjat vår väg mot frihet och fred.

al-Burhan lovade också att Sudan ska fortsätta på den inslagna vägen mot demokrati och tillsätta en teknokratregering, rapporterar nyhetskanalen Al Jazeera. Allmänna val ska hållas sommaren 2023 – och militären ska lämna över makten till segraren i dessa.

FN: Släpp honom

Måndagens militärkupp har fördömts av en enig omvärld och FN:s säkerhetsråd har kallat till ett krismöte.

– (Premiärministern) måste omedelbart släppas fri, säger FN:s generalsekreterare António Guterres i samband med krismötet enligt AFP.

USA – som varit en ivrig tillskyndare av det övergångsstyre som varit på plats sedan den hårdföre ledaren Omar al-Bashir avsattes 2019 – har meddelat att man sätter årets jättebistånd på motsvarande 3,3 miljarder kronor på paus.

USA:s sändebud för Afrikas horn, Jeffrey Feltman, flög från Khartum ungefär samtidigt som gryningsräderna inleddes. Han visit under helgen var den andra på tre veckor, på grund av oro för de växande sprickorna mellan de civila och militära falangerna i övergångsstyret.

Men när han satte sig på planet till Doha tidigt på måndagen trodde han sig ha "utvecklat mekanismer" för att minska spänningarna, genom ett helgmöte som innefattade såväl Hamdok som al-Burhan, berättar han för den brittiska public service-kanalen BBC.

Bara premiärministern

– Jag blev minst sagt förvånad när jag landade i Doha och insåg att militären gått in, säger Feltman.

– När generalerna (vid våra möten) började tala om att det enda man kunde göra åt problemen var att upplösa regeringen så underströk jag att den enda personen som kan göra det är premiärministern.

Under tisdagen meddelade de sudanesiska ambassadörerna i Frankrike, Belgien och Schweiz att de hoppar av på grund av militärkuppen. De tre fördömer maktövertagandet, ställer sig bakom (kuppens) opposition och förkunnade att deras ambassader tillhör det "sudanesiska folket", enligt uppgifter från informationsdepartementet i Khartum som återges av AFP.

Tina Magnergård Bjers/TT

Prodemokratiska demonstrationer i Sudans huvudstad Khartum, efter måndagens militärkupp.
Prodemokratiska demonstrationer i Sudans huvudstad Khartum, efter måndagens militärkupp.
Foto: Ashraf Idris/AP/TT
Sudans nu styrande general Abdel Fattah al-Burhan, fotograferad tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris i våras.
Sudans nu styrande general Abdel Fattah al-Burhan, fotograferad tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris i våras.
Foto: Thibault Camus/AP/TT

FAKTA

Fakta: Sudan

Sudan har ett förflutet som brittisk koloni. Genom Nilen spelade landet en viktig geostrategisk roll för bland annat bevattningen i Egypten.

Sudan blev självständigt 1956, därefter följde decennier av konflikter och inbördeskrig. I juli 2011 delades landet och Sydsudan bildades. Tvister och oroligheter har fortsatt härja området.

2019 störtades den hårdföre presidenten Omar al-Bashir, som hade styrt landet sedan 1989, efter omfattande protester. al-Bashir har åtalats av internationella brottmålsdomstolen ICC för krigsbrott i provinsen Darfur.

Efter Omar al-Bashirs fall etablerades ett övergångsstyre i form av ett civil-militärt råd och en civil regering.

Det oljerika Sudan har omkring 43 miljoner invånare. Huvudstaden heter Khartum.

Källa: UI/Landguiden

Utrikes

Fängslad Aung San Suu Kyi vittnade i domstol

Min Min Soe, en av den avsatta och fängslade Aung San Suu Kyis advokater. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Myanmars avsatta ledare Aung San Suu Kyi, 76, vittnade för första gången inför militärjuntans domstol under tisdagen, uppger en källa för nyhetsbyrån AFP.

Aung San Suu Kyi, vars parti NLD segrade i senaste parlamentsvalet i november 2020, har suttit i husarrest sedan militärkuppen den 1 februari. Hon står åtalad på flera punkter som sammanlagt kan resultera i över tio år i fängelse.

Tisdagens vittnesmål berörde anklagelser om uppvigling i samband med att Aung San Suu Kyi i två uttalanden ska ha kritiserat militärkuppen som störtade regeringen och avsatte henne från posten som statskansler. Hon nekar till juntans anklagelser.

Rättegången hålls bakom stängda dörrar och Aung San Suu Kyis advokater har förbjudits från att prata med medier. Efter två månaders coronauppehåll återupptogs rättegången i september, men då deltog inte Aung San Suu Kyi av hälsoskäl.

Minst 1 100 personer har dödats i oroligheter i Myanmar sedan militärkuppen, enligt regionala människorättsorganisationer.

Utrikes

Snart öppnar USA sina gränser

Trafiken blir snart mer intensiv vid Newarks internationella flygplats i New Jersey i USA. Arkivbild.
Foto: Seth Wenig/AP/TT
Utrikes
Utrikes Såväl vaccinbevis som ett negativt testresultat krävs. Med dessa dokument i handen blir det den 8 november möjligt att resa in i USA – som fram till nu haft ett pandemirelaterat inreseförbud från ett stort antal länder.

De nya reglerna är fulla av detaljer och undantag, men i stort gäller följande:

Den som vill resa in i USA måste visa bevis på att han eller hon är fullvaccinerad med ett vaccin som godkänts av amerikanska läkemedelsmyndigheten eller WHO. Vissa få undantag görs – bland annat för barn under 18 år, för vissa hälsoskäl samt för personer som kommer från länder med vaccinbrist.

De ovaccinerade som sätter sig på ett flyg måste visa ett negativt covidtest (PCR eller antigentest) som inte är äldre än ett dygn, enligt Vita huset.

För fullvaccinerade räcker det dock att testet tagits de senaste 72 timmarna, enligt smittskyddsmyndigheten CDC.

Barn under 18 år, som ju är undantagna vaccinkravet, måste också visa ett negativt testresultat – om de är över tolv år. Om barnet reser med en fullvaccinerad förälder räcker det att testet är taget under de senaste tre dygnen. För ensamresande barn, eller barn som åker med en ovaccinerad vuxen, krävs ett negativt test som max är 24 timmar gammalt.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Omega 3

Stor efterfrågan på Omega 3 råder i hela landet

Omega3 Ända sedan pandemin startade har försäljningen av tillskott och munskydd ökat drastiskt.

Senast igår rapporterade Kronans apotek att försäljningen av munskydd ökat med 86% under augusti jämfört med juli.

Ett tillskott som väckt både debatt och anmälningsvåg mot en viss Katrin Zytomierska är omega-3. Detta efter att Zytomierskas reklam fick över 120 anmälningar då reklaminlägget ansågs vilseledande och vinklades enligt många mot att Omega 3 skulle skydda mot Covid-19.

”Omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget”

Enligt Hittaonlineapotek som är en jämförelsesida för online apotek så har trafiken ökat drastiskt senaste två månaderna för söktermer som ”bästa omega-3”.

Då majoriteten av trafiken som kommer in till sidan är organisk så kan vi enkelt mäta och se vilka termer som är populära på de olika sökmotorerna.
 Just omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget. Där har vi fått lägga extra krut på artikeln besökarna verkar uppskatta vår jämförelse och den informationen vi har att erbjuda.

Jämförelsen av bästa Omega 3 hittar du här.

Kort om Omega 3

Omega-3 är ett samlingsnamn för en grupp av fleromättade fettsyror. Fem till tio procent av den energi som vi får i oss från mat rekommenderas komma från fleromättade fetter.

Du hittar fleromättade fetter i form av omega 3 och omega 6 i livsmedel som lax, makrill, sill, sardiner, algväxter, valnötter eller rapsolja.

Livsmedelsverket rekommenderar en varierad kost med fisk två-tre gånger i veckan.

Utrikes

Fortsatt strid om energipriserna i Europa

Energiminister Anders Ygeman (S). Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Utrikes
Utrikes Striden fortsätter.
EU-länderna är inte överens om hur man ska möta de kraftigt höjda energipriserna, som kan göra vintern svår och extra kall för många.

Redan före det extrainkallade mötet för medlemsländernas energiministrar I Luxemburg hade flera nya utspel kastats in på bordet. Den laddade striden om energipriser och klimatomställning, som var i full sving på förra veckans EU-toppmöte, fortsätter.

Det ena utspelet kom från ett antal länder i norra Europa, däribland Tyskland, Nederländerna, Danmark och Finland. De varnar för att backa om klimatomställningen och för att börja röra i EU:s energimarknad, till exempel genom att sätta pristak för el producerad med naturgas. De pekar också på att EU-kommissionen har presenterat en verktygslåda som medlemsländerna kan använda för att mildra effekterna för konsumenter, som tillfälliga skattesänkningar eller andra typer av stöd.

I ett spanskt förslag föreslås just ett sådant pristak och att EU ska satsa på storskalig, samordnad lagring av naturgas och samordnade inköp. Spanien vill också se åtgärder mot påstådd spekulation med utsläppsrätter i EU:s system för handel med sådana rätter. Spanjorerna argumenterar också för att EU-länderna i extrema lägen ska kunna gå in för att styra el- och gaspriserna på sin hemmaplan.

Ungern har anklagat EU-kommissionen för att vara på väg att "döda medelklassen" med sina klimatambitioner.

Sverige, och de åtta länder som varnar för att backa om klimatomställningen, hävdar att en av de viktigaste åtgärderna för att komma ifrån problem på grund av gas- och oljepriser som skjuter i höjden är att fortsätta övergången till andra, mer gröna energislag.

Lars Larsson/TT

Utrikes

Kina: Vi ska dra ner utsläppen tidigare

En syn som ska bli allt vanligare. Arkivbild på en jättelik solenergipark i Ruicheng i den kinesiska provinsen Shanxi.
Foto: Sam McNeil/AP/TT
Utrikes
Utrikes Utsläppen måste nå en topp före 2030, fastslår nu även Kinas regim. Landet släpper ut mest växthusgaser av alla, och har tidigare kritiserats för att miljömålen ligger för långt bort i tiden.
PREMIUM

Regeringen i Peking presenterade en handlingsplan på tisdagen. I den upprepas tidigare mål, som att nå upp till 1 200 gigawatt sol- och vindenergi under detta decennium. Även vattenkraften, fossilgasen och kärnkraften kräver fortsatta satsningar, heter det, för att bli av med de föroreningsmässigt värsta kraftslagen, alltså kolet och oljan.

Planen är en av flera som släpps i dagarna för att specificera hur Peking-regimen tänker sig en grön omställning. Även om den inte innehåller så mycket konkret nytt är den ändå en signal om att Kina kan snabba upp sina åtgärder, efter att tidigare ha sagt att landets utsläppskurva ska vika av nedåt först om nio år.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

16 ihjälskjutna i nigeriansk moské

Utrikes
Utrikes
PREMIUM

16 moskébesökare sköts ihjäl av beväpnade män i västra Nigeria under måndagen, uppger nigerianska myndigheter.

Tiotals motorcykelburna gärningsmän stormade byn Mazakuka i distriktet Mashegu och öppnade eld under morgonbönen. Utöver de 16 dödsoffren skadades tre, varav en allvarligt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL