Annons

Växjö ur damallsvenskan: "En sorgens dag"

Växjö åker ur damallsvenskan efter fyra år.
Det står klart sedan jumbolaget blivit utklassat borta mot Linköping (0–5) och därmed inte längre har någon teoretisk chans att klara sig kvar i högstaserien som nästa säsong utökas från 12 till 14 lag.
Publicerad 14 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Växjö haltar ut ur damallsvenskan efter den här säsongen. Arkivbild.
Växjö haltar ut ur damallsvenskan efter den här säsongen. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Tolfteplacerade Växjö har åtta inspelade poäng med två seriematcher och sex poäng kvar att spela om i damallsvenskan. Nästjumbon AIK och tiondeplacerade Piteå har båda 16 poäng och är alltså nu helt utom räckhåll för det småländska jumbolaget.

Samtidigt står det klart att AIK och Piteå spelar vidare i damallsvenskan nästa år då serien utökas från 12 till 14 lag.

Annons

– Det är sorgens dag, det är inget man önskar. Man vill vara i den högsta serien. Det känns förjävligt just nu, säger Växjös tränare Maria Nilsson till SVT.

Växjö gjorde klubbens första damallsvenska säsong 2018, då med bland andra blivande landslagsstjärnan Anna Anvegård i laget, efter att ha vunnit elitettan 2017. Nästa år är laget tillbaka i andradivisionen.

Linköping avgjorde torsdagens match på tolv minuter i slutet av första halvlek när östgötskorna satte fyra snabba mål genom Yuka Momiki, Alva Selerud, Heidi Ellingsen och Uchenna Kanu. Slutresultatet skrevs till 5–0 efter ett mål från Amalie Vansgaard i början av andra. Överkörningen innebar LFC:s största seger i damallsvenskan den här säsongen.

David Hjorter/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons