Annons

Egen sajt för nakna konstmotiv

Turistkontoret i Wien tar upp kampen med de sociala medier som censurerar reklamkampanjerna för stadens konstmuseer. Allt för att kunna visa konst av exempelvis Egon Schiele.
Publicerad 16 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Verk av Egon Schiele på Albertina Museum i Wien, Österrike. Arkivbild.
Verk av Egon Schiele på Albertina Museum i Wien, Österrike. Arkivbild.Foto: Lilli Strauss

I stället för att endast lägga ut bilder på målningar utan naket har turistkontoret startat ett konto på sajten OnlyFans som till skillnad från exempelvis Facebook och Instagram tillåter bilder av konst som föreställer nakna människor, uppger The Guardian.

Konstmuseerna har tidigare fått kämpa för att kunna visa reklamkampanjer med bilder av bland andra Egon Schieles ikoniska målningar. I somras blev Albertina Museums Tik Tok-konto nedstängt sedan museet visade ett fotografi av den japanska fotografen Nobuyoshi Araki som föreställde ett naket kvinnobröst. 2019 dömde Instagram ut en målning av Peter Paul Rubens som man menade stred mot plattformens policy. En video med Koloman Mosers målning "Liebespaar" på Leopold Museum dömdes ut av Facebook och Instagram som "potentiellt pornografisk".

– Naturligtvis kan man jobba utan detta, men dessa konstverk är avgörande och viktiga för Wien – när du tänker på ett självporträtt av Schiele från 1910, det är ett av de mest ikoniska konstverken. Att inte kunna visa dem via ett kommunikationsverktyg så starkt som sociala medier är orättvist och frustrerande, säger Helena Hartlauer på turistkontoret.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons