GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Politikers säkerhet ses över efter terrormord

Säkerheten för brittiska parlamentsledamöter ses över efter fredagens knivattack som dödade politikern David Amess.
Polisen kallar mordet för terrordåd.
Publicerad 16 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 19:33
Blommor utanför den kyrka där David Amess knivhöggs till döds på fredagen.
Blommor utanför den kyrka där David Amess knivhöggs till döds på fredagen.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Storbritanniens högsta politiker har på lördagen besökt metodistkyrkan i kuststaden Leigh-on-Sea i Essex, där den konservative parlamentsledamoten sir David Amess knivhöggs till döds under fredagen.

Amess befann sig i kyrkan för att träffa väljare på tu man hand, något han regelbundet gjort på flera olika platser i hemmavalkretsen i flera år, när han attackerades.

Premiärminister Boris Johnson, oppositionspartiet Labours ledare Keir Starmer och talmannen Lindsay Hoyle lade alla ned blommor vid brottsplatsen.

En 25-årig man som greps direkt efter attacken misstänks för mordet, som polisen kallar ett terrordåd.

"Den tidiga utredningsfasen har visat att ett möjligt motiv kan kopplas till islamistisk extremism", skriver polisen i ett uttalande. Utredningen leds av en särskild enhet för kontraterrorism.

Säkerhetsbrister

Nu väcks frågor om säkerheten för parlamentsledamöter.

– Vi måste försäkra att politiker är säkra, att människor som jobbar för dem är säkra, att deras familjer är säkra och att folk i underhuset är säkra, säger Lindsay Hoyle, talman i det brittiska parlamentets underhus till BBC.

Enligt BBC så har talmannen haft möten med inrikesministern Priti Patel om vilka åtgärder som behövs och det ska också pågå en översyn av säkerheten.

Parlamentsledamoten Tobias Ellwood anser att säkerhetsåtgärder behövs och att möten med väljare bör pausas tills en säkerhetsöversyn har gjorts.

– Jag skulle rekommendera att inga parlamentsledamöter har direkt kontakt, säger han till BBC Radio 4.

De som kände David Amess tror dock inte att han hade gått med på att få extra skydd vid sina möten med väljare.

Lugnt gripande

– Jag tror inte att han hade gått med på det, säger Kevin Buck, konservativ rådman i Essex.

Den 25-årige mannen som greps misstänkt för mord på plats efter knivattacken, väntade enligt The Times själv utanför kyrkan och lät sig lugnt gripas. Polisen uppger att ingen annan var inblandad i dådet.

Larmet om knivdådet kom vid lunchtid på fredagen. Polis, ambulans och en räddningshelikopter var snabbt på plats, men Amess liv gick inte att rädda och han avled inne i kyrkan.

– Vi har förlorat en mycket älskad vän och kollega, sade premiärminister Boris Johnson när han mötte pressen efter mordet, och beskrev honom som "en av de snällaste och vänligaste personerna inom politiken".

Amess hade sin valkrets i Southend West i Essex och hade suttit i parlamentet i flera omgångar och för olika valkretsar sedan 1983. Han var känd som en uttalad euroskeptiker, men också en bestämd lokalpatriot som ville att hemorten Southends status skulle uppgraderas till stad.

Fler politiska mord

– När jag blev parlamentsledamot 2017 var han den första som välkomnade mig och visade mig runt, säger Giles Watling, konservativ parlamentsledamot för Clacton till BBC.

Politiska mord har inträffat tidigare i Storbritannien. Mest uppmärksammat senaste åren var dödsskjutningen av Labourledamoten Jo Cox i Bristell utanför Leeds 2016.

Hon dödades av en då 52-årig man som hyste starka nazistsympatier och som såg henne som fiende för att hon var motståndare till brexit. Mordet som inträffade strax före brexitvalet fick den bittra valrörelsen att tillfälligt ta en sorgepaus.

Efter fredagens mord säger Cox änkeman Brendan Cox enligt The Guardian att "nu kommer alla minnen tillbaka: Smärtan och förlusten men också hur mycket kärlek vi fick. Jag hoppas att vi kan göra samma sak för David nu".

Martin Yngve/TT

Jonas Grönvik/TT

Grim Berglund/TT

Helena Björk/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.