Annons

Stjärnan: "Vill inte återuppleva känslorna"

Förra året tappade Rosengård SM-titeln i oktober.
I år kan samma höstmånad skimra av guld – redan på söndag kan Malmöklubben vinna damallsvenskan.
– Jag vill inte återuppleva känslorna från förra hösten, säger Rosengårdsstjärnan Sanne Troelsgaard.
Publicerad 16 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Sanne Troelsgaard och Rosengård kan säkra SM-guldet redan på söndag. Arkivbild.
Sanne Troelsgaard och Rosengård kan säkra SM-guldet redan på söndag. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

På söndag kan Rosengård säkra SM-guldet i fotboll. Med fem poäng till godo ner till tabelltvåan Häcken – det regerande mästarlaget – och tre omgångar kvar att spela är förutsättningarna enkla.

Om Häcken tappar poäng hemma mot AIK och Rosengård vinner borta mot Piteå är Kronprinsessan Victorias pokal i hamn för Malmöklubben.

"Tappade allt"

Annons

– Men vi kan inte tänka på vad som händer mellan Häcken och AIK. Vi kan bara fokusera på oss själva och att vinna mot Piteå, säger Rosengårds Sanne Troelsgaard.

När oktober månad nalkades i fjol var Rosengård i serieledning med tre poäng ner till Häcken (tidigare Göteborg FC) när det återstod sju omgångar. Då tog skånskorna blott tre poäng på fyra matcher och Häcken rusade förbi.

– Det var några matcher där vi tappade allt. Jag tror att vi lärde oss att vi ska ta en match i taget. Vi kan inte tänka på vad som händer om tre matcher. Jag tror också att det stärkte oss mentalt, säger Sanne Troelsgaard.

Häcken vann visserligen hemma mot Rosengård i början av oktober (2–0), men Hisingslaget har sedan dess åkt på två tunga förluster i Champions League (0–3 mot Lyon och 0–4 mot Bayern München) och spelat oavgjort mot Vittsjö (0–0).

TT: Men AIK är nästjumbo i allsvenskan – kan de verkligen ta poäng av Häcken?

– Ja, jag tror att alla lag kan slå varandra. Det beror på vilken inställning man har. Nu har ju Häcken haft det lite jobbigt, de har ju spelat i Champions League de senaste två veckorna. Det tar på dem fysiskt också, säger Troelsgaard.

Rosengård har haft en turbulent säsong. Under sommaren lämnade kvintetten Anna Anvegård, Nathalie Björn, Hanna Bennison, Glodis Perla Viggosdottir och Stephanie Labbé för nya äventyr. I samma veva blev huvudtränaren Jonas Eidevall klar för samma jobb i Arsenal.

"Jag är stolt"

Dessutom har laget haft skador på viktiga spelare som Mimmi Larsson och Jelena Cankovic under hösten.

– Det har varit en del motgångar och jag är imponerad av alla spelare. De som har kommit in från bänken och de nya spelarna som har kommit hit har tagit sitt ansvar, säger danskan Troelsgaard och fortsätter:

Rosengård är "mesta mästarna" på damsidan med sina elva SM-guld, men under de senaste fem säsongerna har det blivit blott en serieseger. Sanne Troelsgaard minns säsongen 2019 med välbehag.

Annons

– Jag längtar ju efter ett SM-guld. Man vet ju vilka känslor man får av det. Varje dag man går till jobbet och tränar så har man ju som mål att verkligen vinna det där SM-guldet. Jag hoppas verkligen att det händer snart, säger hon.

Daniel Kihlström/TT

Fakta: Guldstriden

Ställningen i toppstriden av damallsvenskan efter 19 av 22 omgångar:

1) Rosengård, 48 poäng, +39 i målskillnad.

2) Häcken, 43 poäng, +37 i målskillnad.

Återstående spelschema, omgång 20

Söndag 17 oktober: AIK–Häcken (klockan 13.00), Piteå–Rosengård (14.00).

Omgång 21

Söndag 31 oktober: Häcken–Djurgården (16.00).

Måndag 1 november: Rosengård–Eskilstuna (19.00).

Omgång 22

Lördag 6 november: Eskilstuna–Häcken, Djurgården–Rosengård (båda 14.00).

Fakta: Senaste SM-guldvinnarna

De tio senaste årens SM-guldvinnare i fotboll:

2020: Häcken (då under namnet Kopparbergs/Göteborg FC).

2019: Rosengård.

2018: Piteå.

2017: Linköping.

2016: Linköping.

2015: Rosengård.

2014: Rosengård.

2013: Rosengård (då LdB Malmö).

2012: Tyresö.

2011: Rosengård (LdB Malmö).

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons