GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Intresset för släktforskning går ner i åldrarna”

14 personer deltog i dna-kaféet som Göinge släkt- och hembygdsforskarförening anordnade på biblioteket i Osby. Enligt släktforskaren Sven Hellgren blir allt fler – och yngre – personer intresserade av att spåra sitt ursprung.
Osby • Publicerad 17 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 01:50
Hjördis Nilsson och Lena Ringbrant Ekelund hjälpte till att topsa folk som besökte dna-kaféet på Osby bibliotek.
Hjördis Nilsson och Lena Ringbrant Ekelund hjälpte till att topsa folk som besökte dna-kaféet på Osby bibliotek.
Foto: Kajsa Wall

– Det blev många fler än vad vi förväntade oss så det är jätteroligt. Sist vi hade ett dna-kafé kom det fem-sex personer och nu är här 14 stycken, säger en glad Sven Hellgren från Göinge släkt- och hembygdsforskarförening.

– En del kommer för att topsa sig, vissa vill ha hjälp med att tyda sina resultat för det är inte alltid helt enkelt och vissa är bara nyfikna.

Sven Hellgren, släktforskare, har sett att intresset för släktforskning har ökat de senaste åren.
Sven Hellgren, släktforskare, har sett att intresset för släktforskning har ökat de senaste åren.
Foto: Kajsa Wall

På plats för att lära besökarna mer om hur dna kan användas i släktforskningen finns dna-ambassadörerna Lena Ringbrant Ekelund och Hjördis Nilsson. Flera besökare var nyfikna och ställde många frågor och fyra personer tog tillfället i akt att topsa sig.

Sven Hellgren har sett att intresset för släktforskning har ökat de senaste åren.

– Vi ser att intresset för släktforskning går ner i åldrarna vilket är jättekul, säger Sven Hellgren och tillägger:

– Man får vara lite av en detektiv och de flesta sporras av detta. Många säger att om de hittar en förbrytare i sin familj så kommer de att avbryta släktforskningen. Det kanske avskräcker vissa om de gör dessa upptäckter, men när detta har hänt så har det ofta gjort dem mer beslutsamma och gjort så att de har fortsatt att släktforska, säger Sven Hellgren.

Det blev en god uppslutning till dna-kaféet på Osby bibliotek.
Det blev en god uppslutning till dna-kaféet på Osby bibliotek.
Foto: Kajsa Wall

Dock påpekar han att just dna inom släktforskning fortfarande bara är en del i arbetet.

– Många tror att topsning är en genväg i släktforskningen och att de då kan slippa undan från böckerna, men det är inte så det fungerar. Det är en kombination.

Den sjätte november mellan klockan 10 och 14 hålls ytterligare ett dna-kafé, denna gång på ABF Hörnan i Hässleholm. Enligt Sven Hellgren är planen att anordna ytterligare ett dna-kafé i Osby till våren.

Kajsa WallSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.