Rosengård tog guldet efter drama i Piteå

När Häcken sviktade stod Rosengård pall för guldpressen.
Skånelaget vinner damallsvenskan efter 3–2 borta mot Piteå. Men spelarna visste inte om guldläget, förrän efter slutsignalen.
– Det var först då man insåg det, säger Rosengårds Emma Berglund till Aftonbladet.
Publicerad 17 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Rosengårds Mia Persson och Caroline Seger jublar efter SM-guldet
Rosengårds Mia Persson och Caroline Seger jublar efter SM-guldetFoto: Pär Bäckström/TT

Rosengård har tagit tillbaka drottningkronan i svensk fotboll. Kronprinsessan Victorias pokal ska åter till Skåne efter att ha varit i Göteborg i ett år. Det är femte gången på nio år som Rosengård vinner damallsvenskan.

Men få trodde att det skulle ske redan nu. Möjligheten var bara teoretisk. Skulle Häcken tappa poäng mot AIK hade Rosengård chansen att avgöra med seger i Piteå och säkra SM-guldet med två omgångar kvar att spela.

Häcken skulle ju enkelt slå AIK på bortaplan – ett lag göteborgskorna besegrade med hela 10–0 på hemmaplan.

Men när Häcken bara fick 0–0 på Skytteholm i Solna var dörren till SM-guld vidöppen.

Höll det hemligt

Fast tränarna höll det hemligt.

– Spelarna visste ingenting, jag och resten av teamet tittade in snabbt i paus, men fortsätta att jobba på den här matchen. Den var svår nog så vi hade fullt fokus här, säger Rosengårds tränare Renée Slegers till Aftonbladet.

– Spelarna visste ingenting så när slutsignalen kom och vi rusade in på plan så visste de ingenting. De har bara haft fokus på den här matchen.

Men Rosengård gjorde ändå det som krävdes av dem – även om de darrade till lite.

Redan i den åttonde minuten tog Rosengård ledningen. Olivia Schough fick ett helt öppet läge till vänster i straffområdet och sköt bollen hårt i målvakten Nichole Perssons vänstra hörn.

Men tio minuter senare kvitterade Anam Imo för hemmalaget.

Rosengårdsbekanting

Den nigerianska landslagsspelaren är välkänd för Rosengård – hon spelade tidigare för skåningarna, men värvades inför den här säsongen till Piteå.

Men med drygt tio minuter kvar av den första halvleken återtog Rosengård ledningen. Den här gången fick Olivia Schough agera framspelare från vänsterkanten.

Stefanie Sanders mötte ett hårt inspel längs marken och stötte in 2–1 från nära håll.

Men Rosengård lyckades inte stänga matchen. Än.

Piteå kunde i stället kvittera till 2–2 drygt tio minuter in i den andra halvleken. Sofia Wännerdahl fick en felträff när hon skulle slå ett inlägg från vänsterkanten, men bollen seglade förbi den överraskade Rosengårdsmålvakten Angel Mukasa och in i nät.

Piteå hade dessutom en boll i ribban i andra halvlek.

Men med tolv minuter kvar avgjorde Stefanie Sanders med sitt andra mål för dagen. 3–2 och Rosengård kunde hålla undan tills guldet var säkrat.

Skadad målvakt

Rosengård kom till spel utan Caroline Seger som i stället sitter på bänken.

Laget drabbades dessutom av ett avbräck strax före paus när målvakten Teagan Micah fick skadekänning i samband med en hörna. Hon tvingades byta i halvtid och ersattes av Angel Mukasa.

Matchen i Piteå föregicks av ett rejält snöfall tidigare under helgen, men efter hårt arbete var spelplanen helt befriad från snö.

Målvakter: Teagan Micah, Angel Mukasa.

Försvarare: Katrine Veje, Gudrun Arnardottir, Fiona Brown, Charlotte Grant, Jessica Wik, Emma Berglund, Bianca Schmidt, Amanda Altheden, Athinna P Lundgren.

Mittfältare: Olivia Welin, Ria Öling, Jelena Cankovic, Frederikke Skjødt Thøgersen, Caroline Seger, Mia Persson, Matilda Kristell, Bea Sprung.

Anfallare: Loreta Kullashi, Mimmi Larsson, Olivia Schough, Stefanie Saners, Sanne Troelsgaard.

Tränare: Renée Slegers.