Annons

Två gripna vid protest mot Peking-OS i Aten

Två kvinnor greps på söndagsmorgonen när de försökte sätta upp en protestbanderoll mot OS i Peking i vinter på Akropolis i Aten.
På måndag tänds den olympiska elden i staden Olympia i Grekland inför de omstridda spelen i februari.
Publicerad 17 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Aktivisterna försökte veckla ut en protestbanderoll och Tibets flagga innan de blir stoppade av säkerhetsvakter.
Aktivisterna försökte veckla ut en protestbanderoll och Tibets flagga innan de blir stoppade av säkerhetsvakter.Foto: Yorgos Karahalis/AP/TT

Kvinnorna, en 18-årig student från Tibet och en 22-årig exilaktivist från Hongkong, är båda amerikanska medborgare och företrädare för en New York-baserad organisation som vill stoppa spelen i Peking.

Tillsammans med en tredje person betalade de inträde och klättrade upp på en byggnadsställning på den anrika platsen där de försökte veckla ut sin banderoll och Tibets flagga innan en säkerhetsvakt hann stoppa dem. Incidenten varade i tio minuter.

Annons

Internationella olympiska kommittén (IOK) har fått stark kritik från aktivister, men även till exempel från politiker från olika håll, för beslutet att lägga OS i Kina.

Den tidigare amerikanske presidentkandidaten, senatorn Mitt Romney har krävt en ekonomiskt och diplomatisk bojkott av spelen på grund av landets bristande respekt för mänskliga rättigheter.

IOK har tillbakavisat kritiken och så sent som härom dagen förklarade IOK:s vice ordförande John Coates att det inte var den olympiska rörelsens ansvar att försvara mänskliga rättigheter.

Efter att den olympiska elden har tänts på måndag kommer den att dagen efter överlämnas till de kinesiska arrangörerna vid en traditionsenlig ceremoni på Panathinaikostadion i Aten, där de första moderna olympiska spelen arrangerades 1896.

Vinter-OS i Peking invigs den 4 februari.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons