Annons

Ellis om VM vartannat år: "Ökar betydelsen"

Före detta förbundskaptenen för USA:s damer Jill Ellis, ser gärna att fotbolls-VM för damer spelas vartannat år.
– Det skulle vara en fördel att hålla ett VM vartannat år. Det skulle öka damfotbollens betydelse och föra sporten till en högre nivå, säger hon.
Publicerad 18 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Jill Ellis vill att VM spelas vartannat år också för damer. Arkivbild.
Jill Ellis vill att VM spelas vartannat år också för damer. Arkivbild.Foto: Chris Szagola/AP/TT

Ellis fick i september jobb hos internationella fotbollsförbundet Fifa för att leda en rådgivande grupp med fokus på att utveckla damfotbollen.

Vid en pressträff på måndagen säger Ellis att VM vartannat år skulle gynna damfotbollen, enligt det tyska sportmagasinet Sportschau.

Annons

Jill Ellis ledde USA till VM-guld 2015 och 2019. Hon tror att fler VM skulle göra damfotbollen mindre beroende av herrfotbollen. Bara 36 länder har spelat VM påpekar hon. Förslaget att hålla VM vartannat år skulle gagna utvecklingen för damfotbollen i fler länder, tror Ellis

– Tillväxten av damfotbollen är ett av Fifa:s främsta mål, säger hon.

Förslaget om att spela VM vartannat år kom först från före detta Arsenal-tränaren Arsène Wenger, som är Fifas chef för fotbollens globala utveckling. Då gällde det herrarna. Nu vill Ellis att damfotbollen följer efter.

Svenska fotbollförbundets (SvFF) ordförande Karl-Erik Nilsson har tidigare kritiserat förslaget om VM vartannat år i en intervju med DN.

– Risken är att damfotbollen och ungdomsfotbollen som är i en fantastisk tillväxt drunknar i den mängden mästerskap som då skulle finnas, sade han.

David Hernqvist/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons