Annons

Högre energipriser slår hårt mot Kina och Japan

Både Kina och Japan – världens andra och tredje största ekonomier – brottas med påtagliga energiproblem.
Kinas allt mer elslukande industri pressas hårt av rekordhöga kolpriser. Japans regering vädjar samtidigt till världens producenter om ökad oljeproduktion.
Publicerad 18 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Högre energipriser slår mot Kina och Japan. Arkivbild.
Högre energipriser slår mot Kina och Japan. Arkivbild.Foto: Chinatopix/AP/TT

Brist på inhemskt producerad kol har tryckt upp bränslepriserna för Kinas kraftanläggningar och har tvingat fram hårda prioriteringar kring vilka industrier som ska få strömförsörjning i landet.

Kina är världens största energikonsument och omkring 60 procent av landets kraftanläggningar drivs med kol.

Minskad kolproduktion

Annons

Kinesiska staten har vidtagit åtgärder för att öka kolproduktionen. Men kolproduktionen i Kina sjönk ändå till 334,1 miljoner ton i september, ned från 335,2 miljoner ton i augusti och 0,9 procent under septemberproduktionen 2020, enligt färska siffror från Kinas statistikbyrå.

Kinas elkonsumtion ökade samtidigt med 6,8 procent i september och har därmed ökat med 12,9 procent hittills i år.

Japans ekonomi har också stora problem med skenande energikostnader, vilket har fått landets premiärminister Fumio Kishida att vädja till världens oljeproducenter att öka produktionen för att hjälpa industriföretagen att hålla uppe produktionen.

Svagare yen

Högre råvarukostnader och en svagare yen pressar den japanska industrin hårt och har tryckt upp bensinpriserna i världens tredje största ekonomi till den högsta nivån på sju år.

– Om råoljepriserna fortsätter uppåt och yenen fortsätter att försvagas blir det ett hårt slag mot konsumtionen som fördröjer Japans ekonomiska återhämtning, säger Takahide Kiuchi, chefekonom på Nomura Research Institute.

Joakim Goksör/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons