Annons

Kovaltjuk leder ryska laget i OS-hockeyn

Ilja Kovaltjuk blir general manager för det ryska laget i OS-ishockeyn i Peking i februari – trots att 38-åringen ännu inte officiellt lagt skridskorna på hyllan.
Publicerad 18 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Ilja Kovaltjuk. Arkivbild.
Ilja Kovaltjuk. Arkivbild.Foto: Ivan Sekretarev/AP/TT

Kovaltjuk var den stora stjärnan när det ryska laget, som då kallades OAR, tog OS-guld i Pyongchang 2018.

"Jag hade ett långt samtal med honom. Han deltog i fem OS, känner alla killar från NHL och KHL väl. Jag tror han vet mycket om varje hockeyspelare som jag inte vet. Detta är ett stort plus", förklarar nye förbundskaptenen Alexej Zjamnov till ryska ishockeyförbundets webbplats.

Annons

Kovaltjuk flyttade hem från sin andra NHL-sejour 2020 och avslutade förra säsongen i Avangard Omsk i KHL, men valde att inte förlänga kontraktet.

Nu blir han i stället chef över gamla landslagskamrater som Alexander Ovetjkin, Nikita Kutjerov och Andrej Vasilevskij då ju NHL-spelarna gör comeback i Pekingspelen.

Ryssland är som nation fortsatt bannlyst från OS efter den stora dopningsskandalen och ställer i Peking upp under den officiella förkortningen ROK, ryska olympiska kommittén.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons