Annons

Bankanalytiker: Väntat och positivt besked

Handelsbankens beslut att sälja verksamheten i Danmark och Finland är väntat, enligt bankanalytikern Andreas Håkansson.
– Klart positivt, säger han.
Publicerad 19 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Handelsbanken avyttrar sin verksamhet i Danmark och Finland. Arkivbild.
Handelsbanken avyttrar sin verksamhet i Danmark och Finland. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Beskedet att Handelsbanken gör sig av med sina totalt 70 kontor i Danmark och Finland kom i samband med kvartalsrapporten. Banken är inte nöjd med sin marknadsposition.

– Jag tycker det är klart positivt att man börjar göra förändringar i de delar där lönsamheten varit en besvikelse. Man tar tag i de strukturella utmaningar man har haft under en längre tid. De marknader där de har haft störst problem har varit Finland, Danmark och Storbritannien – och nu tar man tag i två av tre, säger Andreas Håkansson, analytiker på Danske bank.

Annons

I Storbritannien har Handelsbanken byggt upp en fristående dotterbolagsbank.

TT: Varför stannar man kvar där?

– Det gör man nu. En försäljning kanske kommer senare, eller så tror man inte att man kommer få ett bra pris. Men det är ändå positivt att man börjar med den här förändringen, säger Andreas Håkansson.

TT: Vad kommer detta betyda för Handelsbanken?

– Det är ett sätt där de över tid kommer att försöka förbättra sin verksamhet på gruppnivå, i och med att man gör sig av med två marknader som har strukturellt lägre lönsamhet.

Joakim Magnå/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons