GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Han bytte mat mot skog och trädgård

Mats Karlsson har jobbat med dagligvaror i över 25 år. Nu har han bytt livsmedel mot produkter inom skog och trädgård.
Hässleholm • Publicerad 19 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 02:10
Mats Karlsson håller till i butiken och Lasse Sandqvist syns mest i verkstaden på Hässleholms skog och trädgård.
Mats Karlsson håller till i butiken och Lasse Sandqvist syns mest i verkstaden på Hässleholms skog och trädgård.
Foto: Sofia Åström

Många känner säkert igen Mats Karlsson från Citygrossbutiken i Hässleholm där han tidigare var butikschef. Idag hittar vi honom i en helt annan miljö, nämligen i den nyöppnade butiken Hässleholm Skog och trädgård på Hövdingegatan i Hässleholm.

Inte helt okänd mark

Från mjölk, smör och bröd till gräsklippare, motorsågar och skyddskläder kan tyckas var ett långt steg.

– Fast det handlar ju fortfarande om kunder och försäljning, konstaterar han.

Men trädgårds- och skogsbranschen är inte helt okänd mark för Mats Karlsson. Han var tidigare butikschef på Bilema/Citygross i Höör och i butiken hade man även det här segmentet. Dock vände man sig mer till den ”vanlige konsumenten” medan man här till större del vänder sig till dem som har trädgård och skog som sin profession. Det kan exempelvis vara de som jobbar på kyrkogårdar eller arbetar med fastighetsskötsel.

4 bilder
Mats Karlsson och Lasse Sandqvist i butiken Hässleholm Skog & Trädgård.
En åkgräsklippare har precis reparerats av Lasse Sandqvist.
En åkgräsklippare har precis reparerats av Lasse Sandqvist. Dags att testa så att allt fungerar som det ska.
Mats Karlsson och Lasse Sandqvist i butiken Hässleholm Skog & Trädgård.

Men här finns givetvis också utbud till personer som vill fixa till den vanliga villatomten eller skogsdungen. Till och med barnen kan frossa i utrustning för den lille skogshuggaren eller trädgårdsmästaren.

27-åriga företaget har flyttat

Butiken fanns tidigare i Vinslöv och hette då Jörgens skog och trädgård. Nu när flytten gått till Hässleholm har man fått tillgång till större lokaler och därmed även bättre plats att reparera och serva olika maskiner.

– Företaget har funnits i 27 år och vänder sig som sagt både till företag och privatpersoner, säger Mats Karlsson som nu hoppas att kunderna ska hitta till företagets nya adress.

I företaget jobbar fyra personer och Mats Karlsson har rollen som butikschef och ansvarar för försäljningen.

– Det är skillnad att jobba som butikschef i en sådan här butik jämfört med en kedja som Citygross, berättar Mats Karlsson. Här blir det mer som att driva ett eget företag där man blir delaktig i hela processen från inköp till nöjda slutkunder vilket är vårt självklara mål.

”Elbiten växer”

Han berättar också att sortimentet i butiken har förändrats mycket under senare år.

– Den stora förändringen är att elbiten växer, förklarar Mats Carlsson.

Hässleholms Skog & Trädgård låg tidigare i Vinslöv, där skylten fungerade som vägvisare. Lasse Sandqvist har den i nu i butikens nya lokaler i stan.
Hässleholms Skog & Trädgård låg tidigare i Vinslöv, där skylten fungerade som vägvisare. Lasse Sandqvist har den i nu i butikens nya lokaler i stan.
Foto: Sofia Åström

Mycket har elektrifierats och mycket har blivit effektivare. I butiken finns en äldre robotgräsklippare med solceller från 1995. Det är bara drygt 25 år sedan och här har det hänt mycket. Idag finns robotgräsklippare som klarar av en yta upp till 70 000 kvadratmeter. Med andra ord är det en bransch som står inför både utveckling och förändring.

Helén FingalssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.